• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW [E46] M43 1.9 Głuche stuki z tyłu auta.

jawiraxbmw

SuperMechanior
Punktów
13
Miasto
Zielona Góra
Witam mam problem BMW E46 SEDAN , jak wrzucę jedynkę i ruszam lekko albo wsteczny słyszę głuche stuki z tyłu , tak samo podczas jazdy i zmianie biegu podczas przyśpieszania ,tak samo z jedynki na dwójkę przy wrzucaniu troki już tak nie słychać prawie wcale , szarpania żadnego nie ma podczas jazdy, tylko głuche stuki,. Tuleje gumy wszystkie dyfra sprawdzone, krzyżak podpora wału są w bardzo dobrym stanie i nie ma żadnych luzów,sprawdzaliśmy na szarpakach ,oraz łomem każdą tuleje i gumę, jedyny co się okazało to w tylnym lewym kole coś wali, tzn: szybkie ruchy kołem przód tył jest takie walenie , nie na boki tak jak się sprawdza łożysko na boki , tylko ruchy toczenia koła jak się je złapie i rusza , co to może być ? jadać na nierównościach nie ma żądnego stukania, to dzieje się tylko podczas ruszania cofania gdy auto rusza się i podczas zmiany biegów i raptownym dodawaniu gazu lub ujmowaniu gazu? czy to walenie jest od tego ? i co tam mogło się stać ? przed chwilą dzwonił mechanik , rozebrał i szczęki były już wyjechane i zapieczony regulator mam kupić nowe i wymieni, i moje pytanie co to ma do głuchego pukania ? bo to pukanie jest kiedy się rusza z miejsca lub cofa lub na biegach podczas przerzucania biegów i autem buja , pukanie nie występuje podczas hamowania anie na dziurach ? dziwne to jakieś jest.

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Mam na mysli 4 główne tuleje mocujące wózek/belke do nadwozia (po 2 na strone). Wpisz sobie w wyszukiwarke komplet tulei wózka/belki e46 to pewnie beda schematy. Jak juz bedziesz wiedział, które, to wchodzisz pod auto sprawdzasz i wiesz co i jak. Przejmują one bardzo duze obciązenia i z wiekiem sie zuzywają, wiec jesli nie były wymieniane to jest mozliwosc, ze to one sie tłuką.

jawiraxbmw

SuperMechanior
Punktów
13
Miasto
Zielona Góra

Chodzi o te ?

http://www.bmw3er.pl/viewtopic.php?p=476503

Ostatnia edycja:

jawiraxbmw

SuperMechanior
Punktów
13
Miasto
Zielona Góra
Poszarpane następny raz ,żadne tuleje gumy nie walą i nie wykazują luzów ,jedynie jak dotykam podczas mocnego szarpania dyfra jego spodu czuć uderzania w nim czy tak ma być ?

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Nie bardzo rozumiem jakie uderzenia czuc? wewnątrz dyfra? Spróbuj zejsc do kanału a inna osoba niech właczy silnik, wrzuci bieg i trzymając noge na hamulcu powoli puszcza sprzegło, wtedy moze zobaczysz jakies niepokojące luzy.
Tylko ostrożnie!:D niech to bedzie w miare ogarnięta osoba:D

jawiraxbmw

SuperMechanior
Punktów
13
Miasto
Zielona Góra
No to tak właśnie zrobiłem jak napisałeś i nie ma żadnych luzów na żadnych tulejach anie łączniku wału ani wibracji na podporze, wał chodzi sztywno , takie tłuczenia w środku jak się szarpie na 1 biegu na ręcznym dodając gazu przy odpalonym silniku , jak się przyłoży dłoń do jego spadu , całą dłoń , czuć uderzenia w środku.Przy tej metodzie sprawdzania nie słychać głuchych puknięć od spodu ,słychać je wyraźnie i czuć w aucie podczas ruszania,oraz podczas zmiany biegów,ale nie samym wbiciu biegu, tylko zmieniasz bieg , dodajesz raptownie gazu i buch głuche uderzenie , to samo przy nagłym ujmowaniu gazu.

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Czyli z tego co zrozumiałem (jesli dobrze zrozumiałem) te stuki sa słyszalne wewnątrz auta, wiec moim zdaniem przyczyny nalezy szukac własnie na połączeniu przeniesieniu napedu czy tez zawieszenia z nadwoziem, bo wtedy siedzac w srodku bedziesz to wyraznie słyszał, a z zewnatrz juz tego nie bedzie.
Teraz wystarczy tylko dobrze poszukać:D:D

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Sporo tego ale tak a grubsza:). Sam wał, krzyzaki, podpora wału, łączniki elastyczne, (sprawdz tez czy wał jest dobrze przykrecony zarówno na wyjsciu ze skrzyni jak i przy dyferku). Dalej sam dyfer ale to juz wymieniłes(teraz pytanie czy na pewno był w dobrej kondycji) ale skoro przy dwóch róznych dyfrach sa te same objawy to powiedzmy, ze tak(choc pewnosci nie ma). Mocowania/tuleje dyferencjału 3 sztuki (tez juz chyba wymienione jak dobrze pamietam). Półosie/przeguby. Mocowania/tuleje tylnego wózka 4 sztuki. Mozesz jeszcze sprawdzic tuleje pływające oraz sprawdz czy nad wózkiem lub w jego okloicach nie ma zadnych pęknięć w nadwoziu.
Jeszcze jedno, jak testowałes wtedy kiedy byłes pod autem a ktos siedział w srodku i puszczał sprzegło z nogą na hamulcu to on słyszał wtedy te stuki??

jawiraxbmw

SuperMechanior
Punktów
13
Miasto
Zielona Góra
Nie właśnie nie , tych głuchych puknięć nie słychać przy tej próbie , dopiero jak się rusza bez hamulca po prostu normalnie ,nie strzela ze sprzęgła ale gwałtownie, oraz podczas jazdy po zmianie biegu , po dodaniu gwałtownie gazu lub puszczeniu, wtedy słychać głośno i wyraźnie głuche pukanie z tyłu auta.

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Zajedz sobie na jakis parking i spróbuj tak ruszac aby wywołac to pukniecie za kazdym razem, wez sobie kogos ze soba zeby nasłuchiwał czy to wyraznie z tyłu czy tez z okolic np. wału. Do tego wszystko co wyzej pisałem do sprawdzenia.
Cudów i czarów nie ma, wiec cos musi byc luzne zeby stukało:D

jawiraxbmw

SuperMechanior
Punktów
13
Miasto
Zielona Góra
Okey dzięki kolego, coś musi być nie ma bata , będę sprawdzał dalej i będę informował.

Mam coś podobnego takie głuche walenie jak na tym filmie , nie tak cały czas ,ale tak jak opisałem przy wciśnięciu gwałtownym gazu i puszczeniu podczas jazdy.

jawiraxbmw

SuperMechanior
Punktów
13
Miasto
Zielona Góra
Witam ponownie dorwałem dyfer inny , ale coś mi tu nie gra , dyfer wygląda na inny a niby miał pasować.Czy po przełożenie flansz półosiek i koła mocowania wał będzie to chodzić i jak to przełożyć ? i długość dyfra mi tu wygląda na inną widać to na foto ,czy to są całkiem inne dyfry ? takie same głowy ? pomoże ktoś , mam kilka dni na zwrot , więc prosiłbym o w miarę szybką odpowiedz.

Załączniki

• IMG_20170619_185127.jpg
    IMG_20170619_185127.jpg
    888,2 KB · Wyświetleń: 20
  • IMG_20170619_185141.jpg
    IMG_20170619_185141.jpg
    1,6 MB · Wyświetleń: 20
  • IMG_20170619_185209.jpg
    IMG_20170619_185209.jpg
    1,5 MB · Wyświetleń: 20
Do góry Bottom