• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW [E46] M43 1.9 Głuche stuki z tyłu auta.

jawiraxbmw

SuperMechanior
Punktów
13
Miasto
Zielona Góra
Witam mam problem BMW E46 SEDAN , jak wrzucę jedynkę i ruszam lekko albo wsteczny słyszę głuche stuki z tyłu , tak samo podczas jazdy i zmianie biegu podczas przyśpieszania ,tak samo z jedynki na dwójkę przy wrzucaniu troki już tak nie słychać prawie wcale , szarpania żadnego nie ma podczas jazdy, tylko głuche stuki,. Tuleje gumy wszystkie dyfra sprawdzone, krzyżak podpora wału są w bardzo dobrym stanie i nie ma żadnych luzów,sprawdzaliśmy na szarpakach ,oraz łomem każdą tuleje i gumę, jedyny co się okazało to w tylnym lewym kole coś wali, tzn: szybkie ruchy kołem przód tył jest takie walenie , nie na boki tak jak się sprawdza łożysko na boki , tylko ruchy toczenia koła jak się je złapie i rusza , co to może być ? jadać na nierównościach nie ma żądnego stukania, to dzieje się tylko podczas ruszania cofania gdy auto rusza się i podczas zmiany biegów i raptownym dodawaniu gazu lub ujmowaniu gazu? czy to walenie jest od tego ? i co tam mogło się stać ? przed chwilą dzwonił mechanik , rozebrał i szczęki były już wyjechane i zapieczony regulator mam kupić nowe i wymieni, i moje pytanie co to ma do głuchego pukania ? bo to pukanie jest kiedy się rusza z miejsca lub cofa lub na biegach podczas przerzucania biegów i autem buja , pukanie nie występuje podczas hamowania anie na dziurach ? dziwne to jakieś jest.

jawiraxbmw

SuperMechanior
Punktów
13
Miasto
Zielona Góra
I dupa wymieniłem dyfer i dalej puka , jedyny plus to lepsze przełożenie dyfra lepiej się zbiera , ale puka dalej takie głuche puknięcia dudnienia najmocniej i najgłośniej je słychać jak szarpie gazem na niskich biegach , wtedy są słyszalne jak by coś tłukło, skończyły mi się pomysły :(

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Tuleje/poduszki tylnej belki??(silentblocki) słychać to tylko przy mocniejszym depnieciu?? preznosi jakies drgania na auto??

jawiraxbmw

SuperMechanior
Punktów
13
Miasto
Zielona Góra
Przy wyciągnięciu dyfra sprawdziłam wszystkie tuleje , wyglądały jak nowe , i nie było żadnego luzu, chyba ktoś je wymieniał poprzedni właściciel , słychać lekkie głuche pukanie przy ruszaniu i przy zmianie biegów po dodaniu gwałtownie gazu , kiedy mocno szarpię gazem , wtedy mocne są uderzenia tak jak by coś tłukło o podłogę , kurde już nie mam do tego siły , na wale , krzyżaku , łączniku elastycznym przy skrzyni nie ma żadnych luzów , dyfer podmieniony dalej to samo, sprawdzałem tłumik setki razy czy gdzieś nie tłucze i nic :( , silentblocki są całe zero luzów ,potwierdzone szarpakami , oraz łomem itp, mocowania w podłodze są całe nic nie jest wyrwane.Nie ma żadnych drgań, anie podczas jazdy ani na postoju , w środku auta przy odpalonym silniku jest cisza jak by silnik nie pracował , chodzi jak żyleta.

Ostatnia edycja:

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
No normalnie czary mary...:eek::bored:
A tak z ciekawości- dlaczego nie oddasz auta na diagnostykę komuś kto się zna np. mechanikowi?

jawiraxbmw

SuperMechanior
Punktów
13
Miasto
Zielona Góra
Auto było u dwóch diagnostyków, oraz u mechanika , który naprawdę się zna i nic nie stwierdzono.Jeszcze tak przebadanego auta nigdy nie miałem , zawieszenie jest jak nowe , dla mnie to na prawdę czar mary, osobiście sam też sprawdzałem zawieszenie na kanale łomem tuleja po tulei , guma po gumie, półośki, przeguby , łożyska i wszystko sprawne , ja już widziałem wiele wątków z tym objawem i kończyło się na wymianie skrzyni biegów , dwumasy sprzęgła a i tak to nic nie dało, moim zdaniem przyczyna może być bardzo błaha , ale trudna do zdiagnozowania, mi się już pomysły skończyły :wtf:, mechanik i diagności rozłożyli ręce i wprost mi powiedziano że nie mają pojęcia.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
To albo ty masz jakieś omamy:D albo to byli ch..j nie fachowcy:mad:
Zasada jest prosta- jeśli coś wali to określić w jakich okolicznościach tak się dzieje- a następnie wjechać na kanał- podnośnik i wywołać taki sam efekt.
Jak się nie da zdiagnozować na ,,ucho,, to się bierze stetoskop ewentualnie ,,macać,, dłonią.
Piszesz, że słyszysz ten dzwięk w środku auta więc myślę, że jest dosyć głośny- to tym bardziej powinno pomóc w diagnozie.
Auto było u dwóch diagnostyków, oraz u mechanika , który naprawdę się zna i nic nie stwierdzono
Te ,,diagnostyki,, :D stwierdziły, że nie ma stuków czy, że nie mogą ich zlokalizować? :bored:

jawiraxbmw

SuperMechanior
Punktów
13
Miasto
Zielona Góra
To albo ty masz jakieś omamy:D albo to byli ch..j nie fachowcy:mad:
Zasada jest prosta- jeśli coś wali to określić w jakich okolicznościach tak się dzieje- a następnie wjechać na kanał- podnośnik i wywołać taki sam efekt.
Jak się nie da zdiagnozować na ,,ucho,, to się bierze stetoskop ewentualnie ,,macać,, dłonią.
Piszesz, że słyszysz ten dzwięk w środku auta więc myślę, że jest dosyć głośny- to tym bardziej powinno pomóc w diagnozie.

Te ,,diagnostyki,, :D stwierdziły, że nie ma stuków czy, że nie mogą ich zlokalizować? :bored:

No niestety nie mam omamów bo są głuche stuki a w jakich okolicznościach już opisałem nie raz w postach , głuche pukanie mocno słychać w aucie w środku na zewnątrz tego nie słychać , na kanale na ręcznym , ruszając tył przód szarpiąc tego nie słychać , wiem że to dziwne ale tak jest bo każdy kto jedzie ze mną to słyszy,tak diagności w zawieszeniu nie znaleźli żadnych luzów w zawieszeniu a dlaczego są głuche stuki rozkładają ręce.

Bo musi zapłacić :p:D:D:D:D:D:D:D

Ja już widziałem cyrki jakie są przy tych stukach i tych tematów było wiele wystarczy wygooglować ,wymiana dwu-masy, skrzynki , sprzęgła itp i nic to nie daje , co mechanik to diagnoza i kasa leci bez sensu , nic nie muszę , każdy diagnozuje po swojemu . Wolę uczyć się na czyichś błędach niż na swoich.

Ostatnia edycja:

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Moje zdanie jest takie- jedz do kogoś kto jest ,,zawzięty,, w diagnozie, a nie że jak nie ma luzów to rozkłada ręce.
Przez neta to se można diagnozować dzwięki i luzy...

marek.s

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Grójec
Może nie doczytałem ,ale co z podłogą bagażnika i mocowaniem tylnego wózka ? Pęknięcia blachy i wyrwane mocowanie wózka to wada fabryczna tego modelu.

jawiraxbmw

SuperMechanior
Punktów
13
Miasto
Zielona Góra
Tak jak pisałem zero pęknięć , sprawdzałem po wyjęciu dyfra dokładnie, nie ma żadnych wyrwań, pęknięć, podłoga jest cała , oraz mocowania.

gladiator19986

Uczestnik
Punktów
5
Miasto
Hohenpeissenberg
ja też tak mam w moim Fordzie Galaxy ale udało mi się ustalić co to. Było to bardzo proste a chodziło o to że jak zatankuje do pełna to przez następne 200 km paliwo w baku się tak przelewa że słychać głuche stuki a już też myślałem że coś przy zawieszeniu itd...

gladiator19986

Uczestnik
Punktów
5
Miasto
Hohenpeissenberg
Może u ciebie nie to ale chciałem dać do zrozumienia że to może być nie tylko zawieszenie na którym bardzo się skupiłeś. Poszukaj jakiś luźnych elementów w bagażniku. Może koło zapasowe lekko się poluzowało lewarek czy jeszcze coś innego. Może coś pod siedzeniem szukaj a może znajdziesz jakąś butelkę po piwie ;)

jawiraxbmw

SuperMechanior
Punktów
13
Miasto
Zielona Góra
I padaka wymieniłem dyfer, oraz wszystkie tuleje metalowo gumowe FEBI te mocujące DYFER trzy sztuki i dalej to samo, ma ktoś jakieś pomysły ?

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
a tuleje/poduszki mocowania tylnego wózka?? Juz chyba pytałem, ale warto by sie jeszcze raz przyjrzec, szczególnie przednim, bo opisane objawy sa bardzo podobne własnie do zuzycia tych tulei.

Do góry Bottom