• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

bmw e46 320i pukanie przy wciskaniu sprzęgła

witek6

Początkujący
Punktów
0
Miasto
poznań
Witam,

mam znany chyba wszystkim problem z pukaniem, gdy wciskam sprzęgło. Pukanie jest dokładnie w momencie, gdy sprzęgło jest w połowie i zaczyna "brać". Gdy samochód jest po nocy zimny jest cisza, ale gdy auto chwilkę pochodzi zaczyna się stukanie...Objaw jest najbardziej słyszalny podczas zmiany biegów z 1 na 2, a zwłaszcza z wyższych obrotów, gdy wcisnę sprzęgło jest ogromne puk. Zrobiłem dzisiaj mały eksperyment i pod samochód wsadziłem komórkę, która nagrywała co się dzieje pod autem, gdy wciskam pedał sprzęgła. W kabinie słychać jakby to było z tyłu, ale okazało się, że wcale tak nie jest. Do tego ewidentnie widać jak podczas wbijania biegu cały wał wykonuje spory obrót, przypuszczam, że tak być nie powinno?

w 1:05 słychać to pukanie, gdy wciskam sprzęgło cały czas. Do tego w 1:13 widać jak na łączeniu wału ze skrzynią jest spory obrót - wtedy właśnie kilka razy wrzucałem 2 bieg. Oprócz tego podczas wbijania biegów jest opór i biegi nie wchodzą gładko. Czy to ewidentnie wskazuje na skrzynię?

Wspomnę, że sprzęgło i dwumasę wymieniałem niedawno i to pukanie nie ustąpiło. Ale nie myślałem o skrzyni, bo mechanik podczas demontażu stwierdził, że jest w dobrym stanie. Dopiero dzisiaj coś mnie tknęło, żeby to sprawdzić w taki sposób.

Link do filmiku:

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
227
Miasto
Gdansk
prawdopodobnie luz na walku w skrzyni lozysko? sprawdz czy nie masz luzu gdzie laczy sie wal z skrzynia.

witek6

Początkujący
Punktów
0
Miasto
poznań
A z tego co widzicie na filmiku to może być tak, że ten wał tak rusza się i przy dyfrze i przy skrzyni ze względu na luz na obu tych elementach? No i to pukanie w skrzyni, jak rozumiem jeśli to łożysko wspomniane wyżej to pewnie taniej wyjdzie wymienić skrzynię niż to regenerować?

Zapomniałem też wspomnieć, że razem ze sprzęgłem i dwumasą wymieniałem przy okazji łącznik elastyczny wału właśnie na łączeniu ze skrzynią z wałem.

Do góry Bottom