• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Bmw e90 valvetronic n46b20a

robson85cars

Uczestnik
Punktów
3
Witam, problem z e90 320i 150km
Sytuacja na chwilę obecną to wypadania zaplonow podczas przyszpieszania na 2 i 4 cylindrze.
Valvetronic nowy, świece cewki również. Wymieniłem ostatnio wałek mimośrodowy ponieważ były ślady zużycia. Adaptacje zrobione, a problem nadal występuje.
Oczywiście kompresja, sprężanie sprawdzone. Jakieś sugestie?

Serwismiechów

SuperMechanior
Punktów
94
W nich nie lecą tryski. w nowszych tak.
Miałem kiedyś podobne objawy. silnik nowy adaptacja i gówn..
Zacząłem czyścic zawory od vanosa, jeden na koniec wymieniłem i problem ustał

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
Raczej łańcuch rozciągnięty lub nagar na zaworach, Valvetronic nie ma tu nic wspólnego z wypadaniem zapłonów. Rozumie ze cewki, wtryski zamieniałeś miejscami czy błąd pozostaje na 2 i 4 cyl. Sprawdził bym też szczelność układu dolotowego.

robson85cars

Uczestnik
Punktów
3
Łańcuch w dobrej kondycji, zdejmowana pokrywa. Koła faz nie będą miały tutaj wpływu na wypadanie i to konsekwentnie na 2 i 4 cylindrze.
Zastanawiam się nad sterownikiem silnika, ale on nie jest naprawialny

olmar

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
norwegia
a jaki wałek krzywkowy zamontowałeś i jaką masz selekcję dzwigienek to baaaardzo istotne
,, czy zmieniłeś popychacze hydrauliczne na stronie ssącej to konieczne moim zdaniem razem z gumkami zaworowymi co 80tyś.
i sprawa bardzo wazna,, czy były problemy z łańcuchem i połamanymi kiedyś płozami bo jak tak to czyszczenie układu smarowania
too bardzo czuły system
,, na wolnych obrotach zawory ssące otwierają się 0,25mm na full 1cm
jak jest coś nie tak , to na wolnych korekcja paliwowa tak się rozjedzie ze będzie wypadanie zapłonów ,zwłaszcza przy gwałtownym dodawaniu gazu,
w funkcjach specjalnych jest opcja sterowania wałkiem krzywkowym podczas pracy i obserwacji reakcji

Do góry Bottom