• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Brak mocy oraz większe spalanie

KrisBSE

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tychy
Witam jako że piszę tu pierwszy raz to proszę o wyrozumiałość… Jeśli taki temat już istniał to proszę o odesłanie mnie do niego… Otóż tak mam Fiata bravo 1997 1.4 w LPG problem polega na tym iż mój fiat traci moc oraz więcej spala to znaczy w maju gdy go kupiłem na 32 litrowy zbiornik gazu dało się przejechać 270 km z czasem 250 i ciągle spadało na 230 220 210 a teraz już robi 190 km… Co do prędkości na samym początku prędkość max. to 120-130 km/h z czasem spadała i teraz maksymalnie jest 80 km/h… Auto na benzynie zawsze jeździło trochę lepiej i teraz maksymalna prędkość na benzynie to 90 km/h… na autach kompletnie się nie znam i nie mam pojęcia co z tym zrobić umówiłem się na regulację gazu ale myślę że to i tak nic nie da wiecie co to może być?

Ostatnia edycja:

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Kolego pomiar ciśnienia w cylindrach u mechanika prawdę Ci powie . Jest bardzo prawdopodobne , że nasz nadpalone zawory od LPG i autko traci kompresję.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
No ale jeśli to coś od LPG to na jazdę na benzynie ma to wpływ?
Czytaj to co piszę . Kompresja w cylindrach spada, bo pewnie brak , lub zła regulacja gazu spowodowała nadpalenie zaworów . To powoduje, że zawory są coraz bardziej nieszczelne i część ciśnienia z cylindrów ucieka.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Moja diagnoza bez oglądania i słuchania a tym bardziej pomiarów:
97 rocznik powiadasz? czy to nie 20 lat minęło? ludzie by chcieli żeby wszystko było wieczne na amen.
Nawet nie mierz tej kompresji tylko wyciągaj motor na stół.

KrisBSE

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tychy
Sądzę że za ten samochód wcale mało nie zaplacilem

No i jak się okazało silnik trzyma się bardzo dobrze wystarczyło wyczyścić katalizator i wszystko śmiga

Mój magik nawet nie otworzył klapy tylko powiedziałem co się stało i wiedział co mu jest

Do góry Bottom