• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Brak pracowników do warsztatu

kumpek20

Początkujący
Punktów
5
to może zacznijmy pisać jak płacić mechanikowi żeby wilk był syty i owca cała. Ja myślę o stałej podstawie + % od przerobu.
Część warsztatów tak płaci z tego co wiem wszyscy są zadowoleni. Mechanik pracuje z motywacją a i szef zadowolony bo im więcej mechanior przerobi tym więcej dla szefa zostaje.
ile byś dał dla chłopaka który powymienia coś w zawieszeniu, porobi hamulce, oleje filtry, i jakieś drobne rzeczy przy silniku typu świece, rolki, paski itp?
Dla chłopaka który chce sie uczyć dalej*

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Z kąt jesteś. Warsztat otwieram za rok na jesień.

kumpek20

Początkujący
Punktów
5
To raczej tylko pytanie, niż oferta bo z Podlaskiego jestem kolego :D

darcuss

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
Stolyca
ile byś dał dla chłopaka który powymienia coś w zawieszeniu, porobi hamulce, oleje filtry, i jakieś drobne rzeczy przy silniku typu świece, rolki, paski itp?
Dla chłopaka który chce sie uczyć dalej*

Myślę , że po jednym dniu widać co kto umie. Mój pierwszy dzień w aso po szkole to było: weź tego golfa i zrób mu silnik, same pudełka silnik w częściach pierwszych i jak tu zacząć by dobrze wypaść w oczach szefa !? Spytałem tylko czy mają jakieś fiszki lub literaturę serwisową tego silnika. No i od razu dostałem większą stawkę, za myślenie przy robocie :)
Jeśli robisz coś w widełkach czasowych lub jesteś do nich zbliżony, to nie jest źle. Trening czyni mistrza, a jak łapiesz mechanikę w mig i jeszcze myślisz przy tym co robisz, to dałbym Ci na początek 2tys. A po paru dniach obserwacji byśmy dalej rozmawiali, pod warunkiem, że nie usłyszałbym : Panie, ale to się nie da odkręcić !!!. lub : a jak się umyję, z tego smaru od przegubu ?

Ostatnia edycja:

kumpek20

Początkujący
Punktów
5
Myślę , że po jednym dniu widać co kto umie. Mój pierwszy dzień w aso po szkole to było: weź tego golfa i zrób mu silnik, same pudełka silnik w częściach pierwszych i jak tu zacząć by dobrze wypaść w oczach szefa !? Spytałem tylko czy mają jakieś fiszki lub literaturę serwisową tego silnika. No i od razu dostałem większą stawkę, za myślenie przy robocie :)
Jeśli robisz coś w widełkach czasowych lub jesteś do nich zbliżony, to nie jest źle. Trening czyni mistrza, a jak łapiesz mechanikę w mig i jeszcze myślisz przy tym co robisz, to dałbym Ci na początek 2tys. A po paru dniach obserwacji byśmy dalej rozmawiali, pod warunkiem, że nie usłyszałbym : Panie, ale to się nie da odkręcić !!!. lub : a jak się umyję, z tego smaru od przegubu ?

I tu przyszedłbym z chęcią pracować i sie uczyć bo wiem że ktoś doceni zaangażowanie i nie rzuca w morde najniższą krajową. Bierzcie przyklad panowie to przestaniecie w przyszłości narzekać na brak rąk do pracy

metalworks

SuperMechanior
Punktów
54
@kumpek20 czasem nic nie zrobisz i trzeba to frycowe odpracować, ja zaczynałem za 1400zł na rękę 5 lat temu i dojeżdżałem sam 70km codziennie do pracy. Po równym roku czasu gdzie już zdobyłem trochę doświadczenia zapytałem czy jest szansa na coś więcej, obiecano mi 100zł więcej ale za jakiś czas więc poszukałem innej znacznie lepszej pracy i przyniosłem wypowiedzenie. Oczywiście był wielki lament bo "jak to chcesz od nas odejść?". Szukaj pracy, zdobywaj doświadczenie ale też nie przywiązuj się za bardzo do jednego pracodawcy, będą problemy, będzie ściemniał, szukaj lepszego miejsca.

RemuSkm

Początkujący
Punktów
7
Miasto
Mniszków
dlatego też dałem sobie spokój z szukaniem po okolicy pracy na warsztacie idę na c+e i robotę mam już zapewnioną u koleżanki

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
986
Miasto
Pruszcz Gdański
w miejscu gdzie poprzednio pracowalem , szef placil naprawde dobrze , warsztat mega wyposazony , ludzie mniej niz 5k na lape nie mieli , ale co z tego skoro cala reszta byla do poprawy , klimat , ludzie , tempo pracy...

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
to znaczy każdy gonił za kasą? czy jak? Rozumiem że tempo pracy było za wysokie.

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Pracowałem po warsztatach 7 lat, nadarzyła się okazja i pomyślałem dość wyzyskiwania. myślałem tak jak Wy... 8h, godziwe warunki, tyle ile do łapy tyle na papierze... po pięciu latach działalności widzę czemu tak jest.
Żeby zatrudnić mechanika na 3500tys na miesiąc żeby opłacało się to pracodawcy musi taki zarobić 10 tys w miesiąc, oczywiście netto (5950 wychodzi pensja brutto, wynajem warsztatu, prąd, ogrzewanie itp). Dzieląc to na 20 dni w miesiącu wychodzi 500zł dniówki. Który ma tyle przerobu dziennie??? Pewnie większość nawet 400 nie ma. Nie twierdzę że wynika to z braku wiedzy czy z lenistwa, jest to po prostu trudne do wykonania. A jeżeli ktoś zapierdala i potrafi tyle zarobić dziennie (robi spokojnie dwa sprzęgła dziennie) to nie chce pracować za 3500 tylko za 5000.
Więc nie dziwcie się że pracodawca nie chce zatrudniać na taką kwotę. Żyjemy w takim Państwie, w którym koszty zatrudnienia sa praktycznie równe pensji.
Najfajniejsze jest to, że jak taki pracownik dowie się ile kosztuje pracodawcę to sam przyjdzie do niego z propozycją mniejszej kwoty na umowie a większej do ręki :D

Jakby ktoś chciał znać koszty zatrudnienia to proszę bardzo:
https://wynagrodzenia.pl/kalkulator-wynagrodzen

mazi0000

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
122
Miasto
Katowice
A jak myślicie warto iść za elektryka samochodów cieżarowych pracować ?

mazi0000

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
122
Miasto
Katowice
Chodzi mi o etat np. W adampolu widziałem oferte pracy od nich. Tylko czy tam godnie zarobie i jakie są warunki pracy. Samochody osobowe coraz gorzej się robi , ludzie pieniedzy nie mają, mechanik dla nich jest oszustem i te fora internetowe. A ten z mk4 garage ich nakręca.

Do góry Bottom