• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Brak zapłonu, brak zaplonu - Espace IV

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
69
Chodzi też o to, aby interface poprawnie skomunikował się z ECU i poczytał błędy.
Druga sprawa, głośno się o tym nie mówi ale to taka próba omijania immo czyli kradzież.
Immo wysyła kod do ECU i jeśli ECU go odczyta i potwierdzi to włącza zasilanie np. na cewki. Wtedy silnik odpala. My te zasialnie weźmiemy z innego miejsca po prostu, aby stwierdzić czy faktycznie ECU blokuje zapłon. Jeśli auto na takim patencie odpali - wszystko będzie już jasne. Wtedy łatwiej ogarnąć przyczynę braku zasialania z ECU.
Elektrycy i elektronicy którzy zajmują się tym zawodowo mają dużo patentów na takie zadania. Najczęściej wypina się z wtyczki konkretne przewody (tak, jest ich dziesiątki a wtyczki różnie są zaizolowane/zabudowane) i wtedy wpina się tam swoje kable. Inna metoda to igły, takie specjalistyczne igły wbijane na wylot w przewód, wtedy do takiej igły podłącza się miernik albo oscyloskop lub podaje różne napięcia. No i prawdziwy elektryk ma też dobre, silne zasilacze warsztatowe więc nie ma problemu z podaniem napięć z przedziału 0.1 - 50V z dużym zapasem prądu (amper). Jest masa sposobów pracy, każdy ma swoje patenty i dziś mało ludzi dzieli się wiedzą. To często są lata nauki i tony zniszczonego sprzętu. Na dodatek w dzikim kraju zwanym Polską zabawki dla elektroników poszły cenowo tak w górę, że za 10 lat zawód elektronika chyba zniknie. Ja właśnie próbuję zrobić sterownik do roweru ebike, lepszą baterię do ebike oraz przetwornicę 12/230V do samochodu. Ta ostatnia wychodzi mi już 650zł (1200W).
Ostatnio u lokalnych elektryków w sklepach szukałem diód rostowniczych, takich minimum pod 5A(amper). Daj spokój - 8zł sztuka, istne poyeppowo. 10 lat temu płaciłem 15zł ale za 100szt. I tak jest ze wszystkim innym.
Właśnie gazetkę przeglądam - polskie kartofle wprost z wielkopolski - 11zł/kg.
Polska to Polska.

Ps. Niespodzianka:
W VW Polo 6N2 immo masz także w zegarach. Wyjmiesz zegary, auto odpalisz - wyłączy się po około 5 sek. Wrzucisz zegary z innego Polo - będzie to samo. Musisz przypisać (zaprogramować) nowe zegary do ECU. Aby to zrobić musisz mieć PIN. Dają go do nowego auta wraz z instrukcją obsługi i papierami. Większość po latach papierów tych już nie ma.
Co wtedy?
Wyjąć ECU
Wyjąć zegary
Wylutować kości eeprom
Wrzucić na programator
Szukać kodów
Nazad wszystko poskładać

Jest wiele aut na rynku, które immo mają nawet w rozbudowanych modułach komfortu.
To już nie są Polonezy, Łady i podobne, że wybebeszasz na szrocie, podmieniasz i jeździsz.
Trzeba mieć stalowe nerwy i lubić swój zawód aby nie skończyć na psychiatryku przez patenty producentów.

Ps.2
A Ruski, Litwiny, Polaki, Armeńce, Gruziny... jak auta kradli tak kradną dalej ha ha. Powinni ich łapać i nie sadzać tylko w ASO zatrudniać.

Ostatnia edycja:

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1545
Immo wysyła kod do ECU i jeśli ECU go odczyta i potwierdzi to włącza zasilanie np. na cewki. Wtedy silnik odpala. My te zasialnie weźmiemy z innego miejsca po prostu, aby stwierdzić czy faktycznie ECU blokuje zapłon. Jeśli auto na takim patencie odpali - wszystko będzie już jasne.

czy ty piszesz o cewce zapłonowej w benzynowym silniku?

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
69
Nie, uogólnienia dotyczą próby wytłumaczenia na prostej imstalacji jak działa immo. Niekoniecznie od razu cewka, po drodze na bank będzie jakiś przekaźnik.

A diesla np. nowszego na pompowtryskach to klasycznie na elektrozaworach najczęściej odcinają.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1545
Nie, uogólnienia dotyczą próby wytłumaczenia na prostej imstalacji jak działa immo. Niekoniecznie od razu cewka, po drodze na bank będzie jakiś przekaźnik.

czyli chodzi o to, że po podaniu zasilania +12V z akumulatora zadziała i będzie iskra?

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
487
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Podmienię czytnik w sobotę. Tak po włożeniu karty mam napięcie na blokadzie, choć zachowuje się dziwnie bez karty jest 8V a z kartą 12V

Wymiana czytnika nic nie wniosła. Efekt jest dokładnie taki sam. Wg mnie kartę czyta bo gdyby nie czytał to immo świecilby w sposób przerywany. Wymieniłem również komputer oraz UCH od innego auta i też to nic nie wniosło. Podpinając kompa znowu DF029 czyli rygiel kierownicy. Już nie mam pomysłu jak go obejść. Rygiel z czystą pamięcią nie działa, emulator nie działa, stary rygiel nie działa. Nie ma już drogi. Jedynie przychodzi mi do głowy pełny zestaw startowy wraz ryglem.
Jeszcze raz sugeruję sprawdzenie instalacji przy UPC, zwłaszcza żółte przewody zasilające. Miałem identyczny problem.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1545
Teoretycznie tak powinno się stać.
przepraszam, ale napiszę wprost: gadasz głupoty kolego.

cewka zapłonowa to inaczej transformator który za pomocą indukcji elektromagnetycznej przekazuje energię elektryczną prądu przemiennego między obwodami, utrzymując oryginalną częstotliwość. (tyle lat po szkole, a wciąż pamiętam regułkę :) )

a najważniejsze tutaj to ZMIANY w uzwojeniu pierwotnym. transformator nie działa na napięciu stałym tylko zmiennym.
nie wiem czy pamiętasz malucha albo poloneza. tam występował fizyczny przerywacz ze stykami: młoteczkiem i kowadełkiem. w odpowiednim momencie się one rozwierały i zwierały i to dzięki niemu następowała zmiana i wytworzenie wysokiego napięcia na uzwojeniu wtórnym i przeskok iskry.

1743711709031.png

podsumowując. nie ważne czy jest to fizyczny przerywacz ze stykami, tranzystor czy inny mosfet którym steruje elektronika. podłączenie stałego napięcia pod cewkę nie odpali silnika.

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
69
Ale Ty pokazałeś schemat instalacji z jakiegoś wartburga, syrenki albo fiata 126p. Od chwili zaistnienia ECU w samochodach a potem ECU z CAN schemat zasilania cewek wygląda już inaczej. Ty pokazałeś zasilanie HV a gdzie jest LV??

Ja cały czas mówię nie o wysokim napięciu tylko o tych 3,4 cieniutkich kabelkach które idą do cewki a tam jeden lub dwa idą na przekaźniki a potem ecu.
Ich kawałki znajdziesz pod stacyjką, przy ecu i w innych miejscach też. To taka pajęczyna.
Już tłumaczyłem : u mnie w Polo kod z immo ma zgadzać się z tym z zegarów i z ECU. ECU to porównuje i gdy się zgadza odpala zasilanie cewki. Gdy się nie zgadza odcina cewkę (sprawdziłem to) po około 2-3 sekundach od odpalenia silnika. Silnik gaśnie pomimo tego że pompa paliwa pracuje. Nic innego w tym aucie nie ma (krokowe, elektro zawory itp.) co ECU mógłby odcinać. Stąd moje wnioski, że gdy podam +12V tam, gdzie kolega autor w trakcie rozruchu ma na na cewce 0.5V to ominę ECU i immo.

Ostatnia edycja:

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1545
Ale Ty pokazałeś schemat instalacji z jakiegoś wartburga, syrenki albo fiata 126p.
Zgadza sie. Z mechanicznym pzerywaczem. Bo tak łatwiej zrozumieć zasadę działania.
I znowu wykazales się niewiedzą, bo syrena nie miała rozdzielacza tylko 3 cewki :)

Od chwili zaistnienia ECU w samochodach a potem ECU z CAN schemat zasilania cewek wygląda już inaczej.
Ale zasada działania jest dokładnie taka sama. Jak mi wiadomo praw fizyki mie zmieniono od czasu zastosowania elektroniki w samochodach. Każda cewka działa na tej samej zasadzie.

Ty pokazałeś zasilanie HV a gdzie jest LV??
Niskie i wysokie napięcie? Przypatrz się jeszcze raz na schemat. Mam użyc 2 kolorów żebyś zobaczył? :)

Już tłumaczyłem : u mnie w Polo (...)
Przestań już z tym twoim Polo... Bo to chyba jedyny samochód w którym otworzyłeś maskę i zobaczyłeś silnik. Prawie w każdej twojej odpowiedzi porównujesz coś do twojego pojazdu.

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
474
Miasto
Józefów
Zgadza sie. Z mechanicznym pzerywaczem. Bo tak łatwiej zrozumieć zasadę działania.
I znowu wykazales się niewiedzą, bo syrena nie miała rozdzielacza tylko 3 cewki :)

Ale zasada działania jest dokładnie taka sama. Jak mi wiadomo praw fizyki mie zmieniono od czasu zastosowania elektroniki w samochodach. Każda cewka działa na tej samej zasadzie.

Niskie i wysokie napięcie? Przypatrz się jeszcze raz na schemat. Mam użyc 2 kolorów żebyś zobaczył? :)

Przestań już z tym twoim Polo... Bo to chyba jedyny samochód w którym otworzyłeś maskę i zobaczyłeś silnik. Prawie w każdej twojej odpowiedzi porównujesz coś do twojego pojazdu.
@Drugi2 odpuść bo widzę że chyba się "nowy heniu" narodził albo stary jedzie z nowego konta, ja już po paru jego postach zobaczyłem co to za ancymon

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
69
@Drugi2 Właśnie, sposób myślenia, podejścia a potem czynu różni ludzi. Szkoda, że nie rozumiesz.

No i przestańmy już nie na temat.
Tutaj mowa o DCI i niestety, bazując na info z pierwszego postu przede wszystkim trzeba od A do Z od samego początku rozłączać wszystko i podłączać raz jeszcze sprawdzając każdą kostkę, złączkę itp. Dopiero potem mając pewność połączeń - komunikacja karta/ecu/stacyjka. Dopiero potem dalej, albowiem tego jest tyle, że nie sposób będzie trafić do celu - zwłaszcza zdalnie.

I. Czujnik wstrząsowy w kabinie silnika?
A nie, gdzieś na podłodze wewnątrz kabiny?

II. Jeśli zegary martwe, bierzemy schemat, rozłączamy wtyczki zegarów,. odszukujemy przewody zasilające i masy i po nich idziemy w kierunku, z których powinniśmy dostać napięcie. Po nitce do kłębka.

III. No i niech kolega zrobi w końcu te "lewe" zasilanie na wtyczkę OBD, wtedy, jeśli ECU ma zasialnie (pomimo martwych zegarów) może uda się zczytać błędy. To na serio rozjaśni sytuację.

Ostatnia edycja:
Punktów
1
Nie uwierzycie założyłem zestaw startowy ( sterownik silnika, moduł BSI, kartę oraz blokadę kierownicy z modelu pasującego do mojego Espace i efekt jest dokładnie taki sam. Brak zapłonu, imobilajzer świeci cały czas po wsunięciu karty. Blokada kierownicy się nie rozblokowuje. Licznik martwy. Generalnie nic się nie zmieniło.
Automatyczne połączenie postów:

Dla niepotrzebnie komentujących to nie jestem zawodowym mechanikiem a na to auto się zawziąłem i szukam w nim rozwiązania problemy w wolnym czasie.

Ostatnia edycja:

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
144
1088 to blokada kierownicy
645 to UCH
Automatyczne połączenie postów:

1088 blokada
645 UCH
247 zegary
225 OBD