• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Brak zapłonu, brak zaplonu - Espace IV

Punktów
1
W 100% się zgadzam ;) No nic zobaczę co mi się uda znaleść po Waszych wskazówkach. Cały czas myślałem że to odpięcie aku mu zaszkodziło i coś się zakodowało i tym tropem szedłem. Być może błędnie.

Witam. Zrobiłem wg Waszych wskazówek lewe zasilanie na złączu diagnostycznym. Udało mi się odczytać błędy jest ich sporo i nie ma możliwości skasowania. Oto błędy: DF060, DF029, 0100, 0110, 0380, 0670, 0240, 2293, 0340, 0045. Czy któryś z nich może zabić zapłon i zabić zegary? Zacząłem przeglądać przejścia kablowe. Póki co nic nie znalazłem. Jest to o tyle trudne, że nie wszystkie kolory kabli i złączy pokrywają się ze schematami. Jedno jest pewne nie mam napięcia na kablach pomarańczowych czyli tych po zapłonie.

Koledzy co powinno być na pinie 4 i 5? Obecnie po włożeniu karty na pinie 2 mam 12V na pinie 1 masa, piny 3 i 6 to wnioskuje sygnał Can. A co ma być na 4 i 5? Jeden idzie ma licznik ( który jest martwy) a drugi idzie na moduł i tu mi pokazuje 3V. To normalne?
Koledzy co powinno być na pinie 4 i 5? Obecnie po włożeniu karty na pinie 2 mam 12V na pinie 1 masa, piny 3 i 6 to wnioskuje sygnał Can. A co ma być na 4 i 5? Jeden idzie ma licznik ( który jest martwy) a drugi idzie na moduł i tu mi pokazuje 3V. To normalne?
Dodam że chodzi o blokadę kierownicy

Załączniki

• IMG_4212.png
    IMG_4212.png
    327,6 KB · Wyświetleń: 8
  • IMG_4174.jpeg
    IMG_4174.jpeg
    3 MB · Wyświetleń: 8
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Punktów
1
Chciałbym obudzić licznik. Ale zasilanie na obie wtyczki dochodzi. Podałem lewe zasilanie na kable które powinny mieć zasilanie po zapłonie i dalej jest martwy.

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
144
Czyli wystarczyło zacząć od schematów i mamy odpowiedź w ciągu 4 postów, a tu temat na 5 stron.

Punktów
1
Czy może ktoś udostępnić program can clip?

Kolego Michał co znaczy że wszystko wiem skoro nie drgnąłem z miejsca. Póki co w kablach nie znalazłem przerwy. Na żółtych kablach brak zasilania pewnie przez brak zapłonu. Dlaczego nie ma zapłonu nadal nie wiem. Podłączenie zasilania na żółte kable też mi nic nie daje. Oczywiście nie zasiliłem wszystkich ale generalnie nic się nie zmienia. Na kablach z aku zasilania są.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
144
Dostałeś schematy, masz wiedzę co ma zasilania, a co nie ma i co powinno mieć. Bez obrazy ale jeżeli na podstawie tych informacji nie jesteś w stanie znaleźć przyczyny to oddaj auto do warsztatu. Temat ma 5 stron. To powoduje, że ciężko brać też pod uwagę to, że w odpowiedni sposób tę diagnozę na aucie robisz. Bo to powinno odpalić już dawno. I możemy tu dywagować, podsyłać schematy a i tak nie mamy pewności czy rzeczywiście to rzetelnie sprawdzasz.

Do góry Bottom