• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Budynek gospodarczny a prowadzenie działalności jednoosobowej

sawmaster

Nowy
Punktów
0
Miasto
Białystok
Mam pytanie czy mogę wybudować garaż / budynek gospodarczy i założyć w nim np warsztat mechaniczny a jeśli nie mechaniczny to jakie jeszcze mogę typy działalności prowadzić. Podobno oklejanie szyb/samochodów folią to nie trzeba mieć budynku usługowego. Proszę o pomoc.

Marcinellino

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Kraków
Warsztat samochodowy można prowadzić w dowolnym pomieszczeniu, spełniającym wymogi techniczne, czyli zgodnie z przepisami BHP lokal musi posiadać wentylację, antypoślizgowe posadzki oraz odpowiednie oświetlenie. Jeżeli nie masz pomieszczenia to możesz wybudować garaż (ale wówczas musisz być właścicielem nieruchomości i uzyskać pozwolenie na budowę).
Warsztat samochodowy musi spełniać wszelkie wymogi związane z ochroną środowiska, jeżeli będzie usługa wymiany oleju silnikowego to musi być prowadzona za pomocą profesjonalnego sprzętu, zapobiegającego niekontrolowanym wyciekom i konieczna jest umowa na odbiór zużytego oleju silnikowego, brudnego czyściwa oraz złomu a także prowadzona ewidencja wytworzonych odpadów wraz z jej corocznym zbiorczym zestawieniem składanym do Urzędu Marszałkowskiego.
Na oklejanie szyb nie trzeba mieć budynku usługowego, chociaż przydałby się nawet wynajmowany...

Damii

Początkujący
Punktów
0
Miasto
R
Jedno osobowa działalnośc nie może być prowadzona w budynku gospodarczym prywatnym ?
Umowa najmu z właścicielem. Nie będzie zanieczyszczeń typu oleje itd. tylko wymiana opon, klockow hamulcowych. Zwykła usługa, klient przyjezdza z czesciami , oponami, ja mu wymieniam, stare czesci/ opony zabiera sobie.
Da radę w ten sposób to pogodzić?

Kto ewentualnie sprawdza takie jedno osobowe działalności związane z mechaniką/warsztatem?

Nie będzie to budynek usługowy tylko przydomowy garaż.

DrCars

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Suwałki
Przy otwieraniu działalności (nawet w piwnicy) otrzymujesz kod PKD. Najbardziej wszechstronny w mechanice to 45.20.Z. Tam jest cała obsługa, naprawa pojazdów mechanicznych z wyłączeniem motocykli. Nie ma też tam blacharki. Mając taki kod oznacza to, że będziesz produkował odpady i odpady niebezpieczne. A sprawa ich zutylizowania i udowodnienia tego co zrobiłeś z odpadami interesuje tylko i wyłącznie WIOŚ.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Jak ja otwierałem działalność 3 lata temu bo tak chciałem, niż iść na etat do kolejnego wyzyskiwacza, to nikt mnie nie pytał co? gdzie? jak? i w Warszawie, a odpady utylizuję w specjalnych pojemnikach w dużym serwisie z którym mam umowę o ścisłej współpracy, więc mam spokój. Chodzi o odpady typu: opony,płyny eksploatacyjne zużyte, filtry...
Wystarczy że będziesz miał beczkę na olej taką 1000l w kratownicy, kolejna na płyn hamulcowy itd. zanim uzbierasz tego full to znajdziesz sobie firmę zabierającą te odpady i da ci papier.
Przy otwarciu takiej firmy nikt nie sprawdza czy masz gdzie i co?
No ale jak będzie coś nie tak to OŚ zamknie ci warsztat i sprzedasz domek na zapłacenie kary!

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Ludzie tyraja w garazach pod domami,blaszakach i niewiadomo jeszcze gdzie(poprostu tam gdzie maja mozliwosc) i jest dobrze,wazne ze bedziesz odprowadzal podatki zusy w pelnym legalu itd i bedziesz robil.Chcialbym zaznaczyc ze pod tym katem w pl jest wolna amerykanka i nie ma co narzekac na rzady bo wiele spraw w dzialalnosciach idz krajem bokiem i nikt nic nikomu nie robi.A jak przychodza to rzadko z rutyny a tylko z donosu.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Przychodzą i z rutyny, najważniejsze kwity, ale jak rozpoczyna działalność to nikt nie będzie sprawdzał kwity z utylizacji, zawsze można powiedzieć że jeszcze nie ma...

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
W naszym regionie rutyna to 10℅,ksiegowosci ma raczej dobre informacje bo ich tez trzepia az milo.Reszta donos,ale nie ma sie co przejmowac bo nikt by nic nie robil,trzeba wszystko przezyc coby se nie dzialo i atakowac dalej tematy.

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Moim zdaniem zarówno jak będziesz miał super hiper ekstra warsztat czy przydomowy garażyk, jak przyjdzie kontrola i będą chcieli Ci wlepić karę to i tak i tak coś znajdą. Dla mnie ważne jest żebym miał się jak wytłumaczyć i tyle. Na wszystko biorę papier żeby mieć jakąś podkładke

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
235
Miasto
Xxx
Panowie,

Jak to jest z osobami mającymi warsztaty w garażach ? Oczywiście nie mam nic do tych osób. Może ktoś opisze (raczej wątpie żeby był ktoś tak szczery) jak to na co dzień bywa.

Interesują mnie zagadnienia.

1. czy firma jest zarejestrowana? jeżeli tak to na adres zamieszkania czy garażu ?
2. co z odpadami (oleje)
3. trafiają się kontrole ?
4. wystawiacie faktury ?
5. odprowadzacie podatki ?
6 .sąsiedzi nie marudzą ?

Znam, tak jak i Panowie znacie masę warsztatów w garażach ;) nawet duże warsztaty, a nie widać urządzeń bhp, PPOŻ itp.

Kilka lat temu robiłem przekwalifikowanie budynku z gospodarczego na produkcyjno-usługowy gdyż staraliśmy się o dotacje z UE . oczywiście dotacji nie dostaliśmy a całe przekwalifikowanie budynku kosztowało ok 100tyś zł (pozwolenia, przyłącza, ogrzewanie, projekty, itp itd.)

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
ad.6 wszystko zależy jakie masz stosunki z sąsiadem, jak kiepskie to sam zadzwoni i sprowadzi ci kontrolę.
ad.3 kontrole zazwyczaj po "doniesieniu", ochrona środowiska w każdej chwili ale się zapowiada...
ad4 i ad5 pewna jest tylko śmierć i podatki, oczywiście faktury i podatki, przecież nikt nie jest jeleniem że masz warsztat a nie masz dochodu....w innym przypadku nie prowadził byś warsztatu, chyba że jesteś hobbysta....
ad2. pojemniki na odpady szkodliwe i najlepiej mieć umowę z firmą utylizującą (nawet jak jeszcze nic nie zabierali), jak złapią bez pojemników na odpady to jesteś pozamiatany i firmę możesz zamykać i starać się o kredyt na spłatę kary...
ad1. firmę rejestrujesz na adres gdzie prowadzisz działalność a nie gdzie mieszkasz, co w mieszkaniu masz warsztat i podnośnik?:D
Lepiej pewne rzeczy zrobić samemu bez nakazu i być świętszym od Papieża Franciszka - wyjdzie taniej...
Jeżeli chodzi o środki BHP i PPOŻ: w dużych serwisach nie widzisz bo mają hydranty, ale muszą być oznaczone tabliczkami fluoroscencyjnymi. Tobie w garażu wystarczy ze 2 gaśnice proszkowe po 6kg i najlepiej powiesić na ścianie, ja mam tak u siebie no i wąż z wodą gotowy do użycia(mam duży warsztat).
Jeżeli chodzi o BHP?: kibel dla klientów i ciebie z bieżącą wodą, apteczka pierwszej pomocy, ;)

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
214
A gdybym chciał prowadzić dorywczo jednoosobową działalność gospodarczą to jakie muszę spełnić wymagania? Mam stały etat z którego nie chcę rezygnować, ale wieczorami mógłbym robić coś na własną rękę. Posiadam garaż (na ukończeniu) 30m2 z kanałem.
Czy wg Was jest w ogóle opłacalne prowadzenie takiej formy działalności?

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
A gdybym chciał prowadzić dorywczo jednoosobową działalność gospodarczą to jakie muszę spełnić wymagania? Mam stały etat z którego nie chcę rezygnować, ale wieczorami mógłbym robić coś na własną rękę. Posiadam garaż (na ukończeniu) 30m2 z kanałem.
Czy wg Was jest w ogóle opłacalne prowadzenie takiej formy działalności?
zawsze możesz naprawiać auto wujka...:D

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
214
No wiem, ale wolałbym mieć to wszystko legalnie dla świętego spokoju.:)

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
legalnie to możesz mieć sobie garaż z kanałem, ktoś zabrania? a ty co chcesz robić konkurencję legalnym warsztatom? czy tylko hobby?

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
214
Powiedzmy hobby z którego można mieć dodatkowe pieniądze.

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
No to zakładasz działalność, ZUS płacisz malutki bo masz zatrudnienie i działasz. Jak chcesz mieć wszystko w 100% legalnie to szykuj co najmniej 0,5 mln zł na sam budynek i to tak bez rozrzutności...

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Szumek masz takie pojemniki?Na co i jak to wyglada?
Firmy co odbieraja odpady zdzieraja jeszcze monete za to i nie zauwazylem zeby oni robili z tego problemy bo pasuje klienta trzymac.

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
235
Miasto
Xxx
No wlasnie, w duzych serwisach nie widzialem tez firmy recyklingowej. raczej zlom sprzedawalo sie do skupu, olej ktos brał do ogrzewania. no moze opony i plastik jakas firma odbierala.

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
Ja wszystkie filtry, bańki po oleju, olej i płyn chłodniczy oddaję firmie recyklingowej. Nie wymagają żadnych pojemników. Byle żeby olej i płyn były w bańkach zamkniętych a resztę jak zabierają to i tak wszystko do jednego wora idzie. Sortują to u siebie. Kartę dostaję na miejscu i tyle.

Do góry Bottom