• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

C2 1.1 brak komunikacji

Olx

Nowy
Punktów
3
Witam, citroen C2 1.1 VTR 2005r zgasł podczas jazdy i nie chce odpalić (brak reakcji po przekręceniu klucza, cyka tylko przekaźnik w bsi). Podmieniłem bsm, bsi, zrobiłem obejście can na pompie abs oraz sprawdziłem przewody pomiędzy gniazdem obd, a sterownikiem abs i ecu, lecz brak rezultatu. Lexia oraz delphi nie łączy się z niczym oprócz sterownika ABS. Ktoś może bardziej siedzi w citroenach i podsunie jakieś pomysły ?
Dzięki i Pozdrawiam!

Olx

Nowy
Punktów
3
Rozrusznik kręci czy nie?
Rozrusznik nie kręci. Póki nie przejdzie w „Economy mode” słychać cykanie przekaźnika w bsi po przekręceniu stacyjki w pozycję odpalania. Rozrusznik sam z siebie sprawny, bo sprawdzałem na krótko. Po głębszej analizie wychodzi chyba na uszkodzony sterownik silnika. Gdy odepnę wtyczkę z ecu na magistrali can mam 90Om na wyłączonym zapłonie i 120Om na włączonym, a przy podłączonym ecu 33Om na wyłączonym zapłonie i 250-300Om na włączonym oraz napięcie ze sterownika silnika na CanH oraz CanL jest takie samo 2.5V. Dziwi mnie tylko to, że nawet po odłączeniu ecu nadal nie ma komunikacji z żadnym modułem za wyjątkiem ABS. Sterownik silnika w benchu po K-linie ma komunikację, ale we wtyczce wiązki w samochodzie ten pin jest pusty. Tak samo jest z samym gniazdem OBD, bardzo dziwny układ przewodów nie pasujący do żadnego opisu z internetu.

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
69
Idź w kierunku od rozrusznika kabel po kablu (zasilanie i masa) w kierunku sterownika i ECU. Trzeba dowiedzieć się, co prądu nie daje na rozrusznik. Jeśli z ECU dostaje sygnał zapłonu na sterownik silnika a tamten nie uruchamia rozrusznika... chyba wiadomo, gdzie pies pogrzebany. Sprawdzałeś kostkę stacyjki?

Olx

Nowy
Punktów
3
Idź w kierunku od rozrusznika kabel po kablu (zasilanie i masa) w kierunku sterownika i ECU. Trzeba dowiedzieć się, co prądu nie daje na rozrusznik. Jeśli z ECU dostaje sygnał zapłonu na sterownik silnika a tamten nie uruchamia rozrusznika... chyba wiadomo, gdzie pies pogrzebany. Sprawdzałeś kostkę stacyjki?
Jeśli w bsi cykał przekaźnik to stacyjka dawała sygnał. Jednak moje podejrzenia okazały się trafne. Po wymianie sterownika silnika auto odpaliło i delphi łączy się z ecu przez opcję „eobd”, niestety Lexia nadal „no dialog” ze wszystkim za wyjątkiem abs, być może jakaś przejściówka obd jest potrzebna do C2 ? Fiat ma parę przejściówek i trzeba zmieniać zgodnie z tym co się chce zrobić.

Ps. Dla potomnych przelutowanie Eppromu ze starego ecu do nowego załatwiło sprawę i fura pali, bez zbędnego kombinowania w dopisywanie czy immo off.

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
113
Miasto
Świdnica
Tam bardzo często te sterowniki padają bo dostaje się do nich płyn z czujnika temperatury jak dobrze pamietam w termostacje jest wbudowany. Warto na to zerknąć zeby sytuacja się nie powtórzyła.

Do góry Bottom