• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

c5-Problemy z elektroniką

Jaroslaw

Nowy
Punktów
0
Włączył mi się ecomodus i nie mogę go wyłaczyć! Pomóżcie!

wp99

Nowy
Punktów
0
domyślam się że piszesz o trybie ekonomicznym, jeżeli tak, to niestety.... citroen nie daje szansy na wyłączenie tego trybu.
jeżeli masz coś innego na mysli, to pisz jaki to citroen, model, silnik, rok, itp dane, bo bez tego nic mądrego się nie dowiesz

Jaroslaw

Nowy
Punktów
0
domyślam się że piszesz o trybie ekonomicznym, jeżeli tak, to niestety.... citroen nie daje szansy na wyłączenie tego trybu.
jeżeli masz coś innego na mysli, to pisz jaki to citroen, model, silnik, rok, itp dane, bo bez tego nic mądrego się nie dowiesz
Silnik 2lhpi benzyna! Wymieniałem przewód od pompy paliwowej i wtedy właczył sie eko modus! Nie wiem jak go skasować!

wp99

Nowy
Punktów
0
Silnik 2lhpi benzyna! Wymieniałem przewód od pompy paliwowej i wtedy właczył sie eko modus! Nie wiem jak go skasować!
mam wrażenie że bardzo tajne to Twoje auto, ;) może jednak coś więcej o nim napiszesz ? a przewód to jaki wymieniłeś? paliwowy? zasilający pompę w elektrykę ? i na czym polega ten eko modus, bo sądziłem że samoch. przeszedł w tryb ekonomiczny a to chyba nie o to chodzi Ci. napisz obszerniej !!!

Jaroslaw

Nowy
Punktów
0
mam wrażenie że bardzo tajne to Twoje auto, ;) może jednak coś więcej o nim napiszesz ? a przewód to jaki wymieniłeś? paliwowy? zasilający pompę w elektrykę ? i na czym polega ten eko modus, bo sądziłem że samoch. przeszedł w tryb ekonomiczny a to chyba nie o to chodzi Ci. napisz obszerniej !!!
Wymieniałem kawałek przewodu paliwowego,który idzie od pompy w zbiorniku do silnika! Zeby wyciągnąć pompę ze zbiornika musiałem rozczepić 2 złączki instalacji! jedną od pompy i drugą ktora mi po prostu przeszkadzała! potem zakładajac to wszystko spowrotem podłaczyłem je! najpierw się właczył komunikat że coś nie tak jest z abs,a potem ten ecomodus actiw! Zazwyczaj on się włączał jak grało naprzykład radio na postoju! a tym razem nic nie było włączone! Nie wiem czy to trzeba skasować komputerem? Rozrusznik kręci ale nie chce zapalic! Czy układ wtryskowy w benzynie trzeba odpowietrzac tak jak w dizlu,czy on sam się odpowietrza?

wp99

Nowy
Punktów
0
No to po kolei
1. tryb ekonomiczny włacza sie samoczynnie po ok 15-30 min od wyłączenia zapłonu podczas np słuchania radia. Niestety, nijak tego nie zmienisz, nie da sie to wyłaczyć, zmienić, wydłużyć tych 15-30 min do np 2 godzin itp. Przejście w tryb normalny następuje po uruchomieniu silnika, a nie właczeniu zapłonu!!!. Żaden serwis , ASO ani zaprzyjaźniony z Lexią Ci tego nie zmieni, taka jest Citroena uroda i albo się z tym zgodzisz albo kup sobie inne auto:) !
2. skoro po zmianie przewodu nie możesz odpalić auta, to pozostanie on w trybie ekonomicznym, ale nie ma to wpływu na możliwość uruchomienia silnika. Z tego wynika, że coś nie tak jest po wymianie przewodu, czyli, albo układ jest zapowietrzony, albo coś "nakopałeś" w elektryce przy podłaczaniu pompy, chociaż tutaj wtyczki są tak porobione, że trudno coś zamienić. Na wszelki wypadek sprawdź, ale wcześniej odpowietrz układ. Stawiam że to jest główny powód problemu.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Weź po prostu plaka w kolektor pryśnij ,lub zmywacz do tarcz hamulcowych to zapali i się sam odpowietrzy , o ile to nie immo , czy coś innego

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
ja napisze tak "!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ekomodus hip hip hurrra!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!" fajne to forum:)
Przekrec kilka razy zapłon uklad sam sie odpowietrzy, sprawdz czy ten przewod wlasciwie podlaczyles, czy nie uszkodziles wtyczek, czy pompa w zbiorniku pracuje po wlaczeniu zaplonu no i czy nie urwales czegos przy altku. Sygnal ładowania automatycznie wylaczy Ci ten "ekomodus":)

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
666
Miasto
WLKP
ta wtyczka co ci przeszkadzała to własnie od czujnika ABS,cos uszkodziłes w zbiornik i tam szukaj przyczyny tak mi sie wydaje bynajmniej.

Rys00

Boss regionalny
Punktów
97
bezpiecznik F2 w komorze silnika lub styki w samej kostce, powinieneś słyszeć prace pompy po przekręceniu kluczyka, sprawdź przewody paliwowe była na nie akcja serwisowa więc może masz wadliwe

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
W BSI mozesz wyłaczyc eco a co do tego co robił to zupelnie nie wiadomo . Eco jest po to żeby po sluchaniu radia mozna bylo spokojnie uruchomic silnik . Tak że autor powinien najpierw opisać co robił a potem zadawac pytania , efekty pracy domoroslych specjalistów

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
W BSI mozesz wyłaczyc eco a co do tego co robił to zupelnie nie wiadomo . Eco jest po to żeby po sluchaniu radia mozna bylo spokojnie uruchomic silnik . Tak że autor powinien najpierw opisać co robił a potem zadawac pytania , efekty pracy domoroslych specjalistów
No i ja też będę po takim szukał , dlaczego światła są tylko jak zasłonisz sensor na szybie , ten na wysokości lusterka . Taki nasz los Marku .

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
manetką rozprogramuj a tym wszystkim zajmuje sie BSI

dartech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
157
Miasto
Årdalstangen
ja powiem tak. znajomy mechanior zmienial skrzynie w c5. auto postalo postalo i weszlo w tryb eco. lexia - 5 min - i auto uruchomione. wlaczanie zaplonu, odlaczanie aku itp historie nie pomagaly :( takie to c5 uroki ;)
a tak na marginesie to nie za stary ten kotlecik :D

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
w vw czasem jest gorzej ... akurat dobrze znam C5

guard10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Miasto
Malta
Witam nie tylko lecia może ale w starym aotocomie jest opcja czy wyłączyć,, w opcjach TiK tak

Do góry Bottom