• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Cdif/3, Autocom a może coś innego?

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Kup sobie autocoma, nawet z ryzu za 500, zobaczysz jak pomyka i czy warto inwestowac w oryginal. Jesli zaczynasz to zanim sie rozkrecisz twoj sprzęt za 15 tys bedzie warty moze 5 tys a moze 2 tys pln.

A

autozibi

Witam.
Ja mam CDIF/2 i jestem zadowolony i zastanawiam się, że jeśli CDIF/3 nie jest dobry, to dlaczego na Międzynarodowych Targach w Poznaniu w 2014 roku zdobył złoty medal. Tak się tylko pytam, bo jestem ciekaw.
Pozdrawiam.

I jak zwykle na tym forum i na innych forach swój swoje będzie zachwalać .
Tak czy inaczej każde z tych urządzeń ma wady i zalety .
Każde z tych urządzeń coś zrobi a na czymś innym polegnie .
Jeżeli chce się robić wszystko to trzeba sobie kupić wszystkie testery jakie tylko są na rynku .
Tylko zaraz nasuwają się przede wszystkim dwa pytania : ile za to zapłacimy i czy nam będzie się to opłacać ??

dejnekomirek

Gaduła
Punktów
23
Miasto
Duisburg
Najgorsze w tym wszystkim jest to, ze im nowsze pojazdy, tym bardziej potrzebne sa dedykowane urzadzenia. Uniwersalne, zgodnie z powiedzeniem: jak cos jest do wszystkiego, to jest do niczego, nie sprawdzaja sie, siejac glupotami. Coraz ciezej jest prowadzic warsztat bez nastawienia na konkretna marke. Inna sprawa, to najlepszy tester nie zalatwi sprawy, jak nie mamy wiedzy i doswiadczenia. Czasami lepiej douczyc sie, niz inwestowac w coraz drozsze testery. Niedlugo juz wejda systemy hybrydowe i tam dopiero zaczna sie schody. Zaczynam miec z tym do czynienia.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Dejnekomirek mam skrzynke do hybrydy toyoty, tam jest sprzeglo bez sprzegla, chyba jakies elektromagnetyczne jak w klimie, jest pompa wody i kompresor klimy na prad, i modul sterujacy zbudowany tak ze nikt go na pewno nie naprawi:)

DawidShelby

Początkujący
Punktów
1
Witam. Dopiero znalazłem chwilkę czasu żeby odpisać na to wszystko. Jeśli chodzi o kwestię taką że za 2 lata interfejs który kosztował 15 tyś będzie kosztował 2 tysiące. Ok, zgadzam się- to lepiej nie kupować ani samochodu ani mieszkania ani nic innego bo za 2 lata na tym stracimy. Podejście bezsensowne. Jeśli chodzi o ryżowe- bądźmy ludźmi już poważnymi, nie chcę bawić się w ryże i potem się denerwować delikatnie ujmując. Może ryżowy autocom działa super, ale wydaje już na sprzęt poważne dla mnie pieniądze bo nie tylko sam interfejs będzie moim zakupem bo również oscyloskop(no chyba podstawa podstaw diagnostyki elektryki) oraz programator i nie mam już zamiaru bawić się w ryżowe. Rozumiem że wiedza jest bardzo potrzebna, cały czas się dokształcam, cały czas idę do przodu ale problem tkwi w tym że jeśli zapali się check to niestety bez błędu tak naprawdę nic nie zrobię, no chyba że pojawiają się jakieś objawy typu szarpanie na wyższych obrotach, duże zadymienie, ale bez błędu wymienię albo wyczyszczę wszystko lub też adaptuję, a i tak autko działać nie będzie- taka jest prawda. Tak samo głębsze sprawy jeśli przepływka będzie przekłamywać to nie zdiagnozuje samochodu samym odczytem błędu bo takowego nie będzie- stąd też konieczność dla mnie wykonywania wykresów pomiarów bieżących. Bez tego praktycznie interfejs już nie jest interfejsem i można go wyrzucić na śmietnik.
Jestem skłonny zapłacić za TEXA TXC , ewentualnie Gutmann mega macs - myślę że te dwa interfejsy spełniają moje oczekiwania. A z czasem zakupię do tego wszystkiego autocoma. Ale to dopiero po lecie.

Dziękuję wszystkim za pomoc, każdy zasługuje na browarka bo każda odpowiedź była bardzo przydatna.

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
Witam.
Ja mam CDIF/2 i jestem zadowolony i zastanawiam się, że jeśli CDIF/3 nie jest dobry, to dlaczego na Międzynarodowych Targach w Poznaniu w 2014 roku zdobył złoty medal. Tak się tylko pytam, bo jestem ciekaw.
Pozdrawiam.
To podobnie jak z nagrodami dla polskich przedsiębiorców celebrytów itd :D:D:D

A

autozibi

To podobnie jak z nagrodami dla polskich przedsiębiorców celebrytów itd :D:D:D

Możesz rozwinąć myśl .... według mnie to nijak ma się z celebrytami :eek::eek:
Celebryci to każdy wie jacy są , czasami zastanawiam się jak jak oni żyją skoro nawet mózgu nie mają :p:p

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
No to ok.
Kiedyś mnóstwo nagród dla biznesu zebrała jakaś tam babka która założyła dobrze prosperującą firmę cateringową.
Jak się okazało to tylko towarzystwo wzajemnej adoracji rozdaje sobie różne wyróżnienia i nagrody.
Okazało się że to lipa nie frma a cała działalność urągała wszelakim normom higieny przy przygotowaniu posiłków.
Jednym słowem dziadostwo.
Tak jest z innymi rzeczami.
Rozdaje się nagrody bo to sitwa kolesi i jak napisałem towarzystwo wzajemnej adoracji.

A

autozibi

No to ok.
Kiedyś mnóstwo nagród dla biznesu zebrała jakaś tam babka która założyła dobrze prosperującą firmę cateringową.
Jak się okazało to tylko towarzystwo wzajemnej adoracji rozdaje sobie różne wyróżnienia i nagrody.
Okazało się że to lipa nie frma a cała działalność urągała wszelakim normom higieny przy przygotowaniu posiłków.
Jednym słowem dziadostwo.
Tak jest z innymi rzeczami.
Rozdaje się nagrody bo to sitwa kolesi i jak napisałem towarzystwo wzajemnej adoracji.

Oczywiście masz w tej kwestii racje , jednak nie należy wszystkich mierzyć tą samą miarą .
Wracając do tematu , to jak już pisałem wcześniej - każdy tester ma swoje zalety i wady .

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
Oczywiście że nie należy , ale to że coś dostało nagrodę na targach o niczym nie świadczy.
Czy na tych targach cdif miał inną konkurencję , tak dla zasady oczywiście?
Fiat panda też został samochodem roku , a jaki to samochód każdy wie.

A

autozibi

Oczywiście że nie należy , ale to że coś dostało nagrodę na targach o niczym nie świadczy.
Czy na tych targach cdif miał inną konkurencję , tak dla zasady oczywiście?
Fiat panda też został samochodem roku , a jaki to samochód każdy wie.

Niestety zeszliśmy na temat "rzeka" i każdy z nas po trochu będzie miał racje .
A co do Pandy to o najnowszej jeszcze dużo nie wiem .
Jednak roczników 2003 - 2005 to świetne auto jeżeli chodzi o jego małą awaryjność .
Inne aspekty mnie nie interesują . Ja potrzebuję auto tanie w eksploatacji i abym zawsze nim wrócił do domu .

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Ja sie jednak nie zgodze zeby nie zaczynac na ryzowcach, programator wystarczy Ci mini prog (600) i x-prog. (500 )Mozesz dokupic jeszcze cos do neca i bdm (300-500pln) Praktycznie zestaw obslugujacy full jesli chodzi o immo bo to w wiekszosci flash i eeprom, motorole zrobisz x-progiem, bdm zrobisz ecu bez wylutowania flascha lub kiedy flasch siedzi w procku.
Do tego dobra lutownica hot air, zasilacz laboratoryjny, generator sygnalu, wystarczy prostakatny do sprawdzania np egr, lepszy miernik:)
Na wszytsko wydasz ok 4-5 tys. Musisz tez pamietac ze zabawa sie zaczyna od softu, tego musisz szukac sam:)

Jesli chodzi o diagnoze to na poczatek autocom, napisales ze sie rozkrecasz a ja napisalem ze uniwersalne testery za kilka-kilkanascie tys wcale nie powalaja funkcjonalnoscia jesli chodzi o stosunek ceny do mozliwosci. Zabawa zaczyna sie z testerami FSA boscha i KTS z najwyzszej serii, wyposazonej z ESI tronic, wtedy masz mozliosc pelnego wykorzystania oscyloskopu.
Co do przydatnosci samego oscyloskopu, dobrze miec ale nie oszukujmy sie, w 90% przypadkow wystarczy zwykly tester typu autocom do odczytania parametrow bierzacych, bledow, ich skasowania i adaptacji.
Dobrze powoli uzbrajac sie w serwisowki ale ja po jakims czasie stwierdzilem ze wystarczy mi AC do szybiej diagnozy. Dopiero kiedy mam wiekszy problem lub brak polaczenia uzywam serwisowek.
Znajomy ma KTS 650, fajna zabawka ale tez najczesciej uzywa serwisowek jesli ma dostepne, to samo dotyczy i-coma do bmw, ten jest tak rozbubudowany to lepiej sie polozyc i uzyc czegos uniwersalnego. Jedynie do merca zawsze podchodzi ze star diagnoza:) Chociaz ja bez problemu to samo robilem autocomem, ma troche dziwne tlumaczenie na polski dlatego uzywam wersji angielskiej.

Zrobisz jak uwazasz:)

DawidShelby

Początkujący
Punktów
1
Właśnie myślałem nad programatorem Wellon Vp590 lub czymś takim ale doszedłem do wniosku że kupię x-prog, lutownice hot air no i wiadomo zasilacz i generator to chyba podstawa do tego, ale to już wiem jak dobierać, tylko z programatorem ciężej będzie.

Właśnie teraz mam tylko większy mętlik. Serwisówki są OK, mam do FoCom, VCDS'a, VAS'a, INPA - ale to wszystko ryżowe. Gdybym miał kupować wszystko w ori to na jednym pewnie by się skończyło. Druga sprawa to myślałem że TEXA będzie spoko, ale jeśli taka opinia krąży o autocom i sam często widzę że ludzie go używają, to daje mi do myślenia. Hm zadzwonię jutro do intercars jak będę miał czas i spytam się czy jest możliwość samego autocoma bez laptopa. Myślę że najkorzystniejsza oferta, szkoda tylko że nie mogę wypożyczyć np. texa i autocom i porównać.

AutoStan

Początkujący
Punktów
0
Miasto
RZESZÓW
Panowie żaden uniwersal nie zrobi tego co Ci oferuje! Spróbuj zrobić adaptacje np. w Chevrolet Aveo (przez "autocoma" wysypało mi przyuczenie sprzęgła i auto nie odpaliło - musiałem poratować się serwisówką! - nie ugryzł "kts" i t.p.). A adaptacje przepustnic to w większości jeżeli uruchomi to i tak bez efektów. Apropos FoCOMA - masz noże polską wersję to może byś podlinkował?

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Autostan wiem ze autocom dobrze uczy bmw, opla tez dobrze smiga a Aveo jak by nie bylo to GM. Nie wiem jak AC mogl wysypac Ci adaptacje sprzegla, tego nie chwytam:) Wiem np ze kodowanie wtryskow w tdci najlepiej zrobic vcm, kts czesto na tym polegnie mimo ze wyswietla informacje o prawidlowym kodowaniu:)

wicher

Nowy
Punktów
0
Hej! Przeczytałem większość wątków na forum, zrobiłem rozeznanie w dokumentacjach technicznych obu interfejsów i dalej stoję przed pytaniem:
Czy za tę samą kwotę (ok 8500 netto) kupić CDIF/3 z kablami wraz z Vag+VCDS (oba oryginały) czy też AutoCom z zestawem kabli (oryginal).
Sprawa wyglada tak, iż jestem świadomy wad narzędzia uniwersalnego. Jednak w początkującym warsztacie na zależy nam na profesjonalnym kodowaniu i robieniu czarów - chcemy diagnozować i kasować błędy, cofnąć tłoczki, wypalić DPF itp... Dlatego kryterium jest jak największa dostępność samochodów, które mogą przyjechać. W opcji z CDIF/3 wpisałem dodatkowo interfejs VAG bo wiem, że jest dobry a z pewnością najwięcej przyjedzie golfów, pasacików w tdiku i skód.

Doradzcie, co wybrać. Czy do AC zainstaluję też oprogramowanie inne, niż producenta, ktore rozszerzy moje możliwości?

CDIF ma swietną pomoc techniczną, którą dopiero próbuję ustalić w przypadku AC u polskich dystrybutorów.
AC zaś ma w programie Cars opisy i skrocone instrukcje wraz z kounikatami bezpieczenstwa - jak np przy majstrowaniu z poduszkami czy wtryskiwaczami, coś podopowie, jest jakiś rysunek - dla początkujących to ważne. Nie mogę tego samego doszukać się w CDIF poki co, choć może jest.

Będę wdzięczny za głosy.

AutoStan

Początkujący
Punktów
0
Miasto
RZESZÓW
Kolega w warsztacie ma CDiFa i sobie chwali. U nas w pracy niedługo też go aktywuję (jest ale poprzednik sformatował kompa i nie ma czasu go ponownie aktywować). Myślę że CDiF 3 i WoW 5.0.8 zagoi. Mże jeszcze MultiEcu.... z multiplekserem......

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Cdif ma chyba caly czas w dziale pomocy napis ze jest w trakcie przygotowania przynajmniej jakies pol roku temu mial bo abonament sie mi skonczyl ja bylem zadowolony jakies 1.5 roku poki multiplekser nie wyzional ducha ale to i dzial techniczny szybko ogarnal temat

Tylko ze mam cdifa 2 z oprogramowaniem od 3 ale chyba nie ma roznicy w oprogramowaniu

AutoStan

Początkujący
Punktów
0
Miasto
RZESZÓW
No chyba CDiF3 różni się od 2-ki (zobacz wprowadzone aktualizacje na ich stronce). A co do podpowiedzi i komunikatów to w każdym testerze są bardzo lakoniczne i na poziomie przedszkola. Dość mocna jest pomoc np. w MULTIECUSCAN do FIATA i nie tylko. Zresztą pomyłek co nie miara np. sprawdź sobie coniektóre schematy elektryczne w różnych programach i porównaj z żeczywistością! CZY ONI TO ROBIĄ SPECJALNIE!?!?!?
Kolega rozkręca warsztat i chce naprawiać szeroką gamę samochodów i mieć podgląd parametrów i porównać z wartościami fabrycznymi - ale skąd je weźmie? Chyba nie z testera-uniwersala!?????? W serwisach jest z tym kłopot!!!! Za wysoko mierzysz za mała kasa! Może zagoi Ci VCM, LM.. VCDS, MULTIECUSCAN?
A co do Chevroleta to trafił do naszego warsztatu już następny po zdarzeniu z wysypanym sprzęgłem i po jakiejś "naprawie-przyuczeniu" silnik faluje i t.p. Musi jechać na "servisówkę" do przyuczenia!
WESOŁUCH I ZDROWYCH ŚWIĄT DLA FORUMOWICZY!

DawidShelby

Początkujący
Punktów
1
Witam. Niestety to co pisze kolega AutoStan to prawda, zgadzam się z tym, ale mnie np. nie stać kupić sprzętu za 100tysięcy (bo na dobrą sprawę nawet tyle to wszystkiego się nie zrobi),dlatego też np. ja kombinuję jak kupić sprzęt za parę tysięcy a zrobić nim jak najwięcej rzeczy. Auto sprzedałem więc kupię sobie CDIF3 i Autocom- mam klona VCDS, INPA, FO-COM i VAG Commander (chociaz nie wiem na co mi to). Niestety wszystko kosztuje, ale też przekonałem się że czasem duuużo można zrobić zwykłą próbówką do prądu, ale fajnie jest mieć chociaż błąd odczytany :)

Do góry Bottom