• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Cena za wachacz do audi a4 b5

Piond4

Początkujący
Punktów
0
Witam Nie dawno odebrałem prawo jazdy jak i kupiłem pierwszy samochód. Jako iż wiedziałem, że w autach zazwyczaj trzeba coś robić mialem odlozone jeszcze 2 tysiace. Samochod kupilem za 6 tysiecy
Audi a4 b5 Jako iz na mechanice nie znam sie jakos szczegolnie. Znam takie podstawy co trzeba wymienic jak co sprawdzic pod maska jezeli chodzi o zawieszenie nie jestem zbyt rozgarniety. nigdy przedtem niestety nie mialem doczynienai z samochodami moze jakies filmy na yt itp ale zero praktyki,
No wiec pomyslalem ze trzeba sprawdzic samochod. Pojechalem do mechanika okazalo sie ze tarcze hamulcowe sa zardzewiale sruby tak ze trzeba bylo je spawac bo po odkreceniu juz nie pasowaly czyszczenie czegos tam klocki itp itd. 1200 zł do zapłaty. Tarcze ponoc wysokiej jakosci. jeszcze do tego popekane+zardzewiale przewody hamulcowe wymiana 400 zł z płynem hamulcowym. Razem 1600 złoty no niby spox. Okazalo sie ze jest jeszcze pekniety prawy wahacz. koszt 2000 złoty. No powiem ze troche mnie to zastanawia. Narazie nie mam na to pieniedzy a jezeli dodam to do pooprzednich wydatkow plus ceny startowej to wychodzi ze moglbym kupic sobie auto za prawie 10 tysiecy,
Pytania sa nastepujace:
1.Czy oplaca mi sie w ogole ladowac w ten samochod czy moze da rade pojezdzic 2/3 lata az padnie trupem
2.Czy cena za TC1300KIT Zestaw naprawczy wahacza Producent Delphi ilość 1 Brutto 1300 zł nie jest zawyzona ja rozumiem marza ale bez przesady znalazlem chyba taki zestaw za jakies 800 zloty. Czy ten zestaw jest dobry jak za tą cenę? nie ma zbyt duzo opini. i czy to jest tylko 1 wahacz czy 2? czy moze 4. Jakbyco do wymiany jest przedni. i dlaczego to jest zestaw naprawczy a nie zestaw wahaczy?

Oczywiście to wszystko o ile mechanik nie kantuje. skręca mi się nim dobrze, żadnych stuków nie słyszę ale slyszalem ze ludziom normalnie kola wylatywaly mimo ze wszystko bylo w porzadku. Nie chce wkonu jechac np 100km i rozwalic sie gdzies. Swoja droga skoro wahacz jest "pekniety" to chyba nie powinenem miec mozliwosci jazdy.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Chłopie ! kupiłeś strucla za 6 tysi, a wymagania masz jak byś co najmniej Rolls Royca nówke sztukę odbierał z salonu...:facepalm:
Przecież ktoś jeździł aż padło wszystko, a potem wystawił na sprzedaż...a ty łyknąłeś jak reksio szynkę... i teraz będziesz uprawiał rzeźbę w gów...nie... a wystarczyło przed zakupem podjechać na jakąkolwiek SKP, lub do warsztatu...

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
dokładnie voodoo dobrze napisal.
ogolnie to te adiole nie sa zle i jak nie bedziesz na nie zydzil kasy to z pewnoscia ci posluzy.jak nie mialo to to przygod to zaoszczedxisz na lakuerniku.bo to ma blache w ocynku.wymien komplet od razu wahaczy bo wymienisz jeden to z drugiej strony pojdzie za jakis czas.
Napisz jeszcze jakiego potwora Masz pod maską.

Piond4

Początkujący
Punktów
0
Znaczy ja wiem z czym sie trzeba liczyć kupując tanie auto. Auto kupiłem żeby posłużyło na 1 samochód on nie musi przeżyć nie wiadomo ilu lat, Po prostu w międzyczasie zbieram sobie na jakieś nowsze. Wiadomo takie rzeczy jak hamulce robi się zawsze bo to bezpieczeństwo a co do stacji to gdy go kupowałem nie miałem jeszcze prawka nie ja go oglądałem więc wiedziałem, czego można się spodziewać. I nie był jakoś mega daleko nie mieszkam w metropolii a dojazd gdzieś daleko i kupno auta raczej nie wchodziło w grę bo potrzebne były 2 osoby żeby podwieść i potem żeby ktos wrócił a nie chciałęm gitary zawracać jadąc nie wiadomo ile kilometrów plus samochód jest według mnie na prawdę dobry do czego zmierzam - Zauważył ktoś w ogóle te pytania?
1.Czy oplaca mi sie w ogole ladowac w ten samochod czy moze da rade pojezdzic 2/3 lata az padnie trupem
2.Czy cena za TC1300KIT Zestaw naprawczy wahacza Producent Delphi ilość 1 Brutto 1300 zł nie jest zawyzona ja rozumiem marza ale bez przesady znalazlem chyba taki zestaw za jakies 800 zloty. Czy ten zestaw jest dobry jak za tą cenę? nie ma zbyt duzo opini. i czy to jest tylko 1 wahacz czy 2? czy moze 4. Jakbyco do wymiany jest przedni. i dlaczego to jest zestaw naprawczy a nie zestaw wahaczy?
Chodzi mi głównie o ten zestaw czy jest dobry i czy na prawdę cena taka czy lepiej zmienić mechanika. Oprocz Vicia który niejako odniósł się do 1 pytania.
WOODOO A czego ja mam oczekiwać za taką małą kasę? już widzę te piękne rodzynki za 3-6k więc nie mów mi że nie wiadomo jakie bagno bo mozna sie wjebac lepiej albo gorzej, Silnik pracuje super mimo ze auto ma trohe rys albo pekniec od kamyczkow czy kit wie czego na przodzie to rdzy nie ma. Jest jedno miejsce gdzie rdzy jest troszeczke ale z tym chyba bedzie latwo sobie poradzic. Silnik 1.8 125 km.

"Wątpię żeby w tym audi przewody hamulcowe zardzewiały" Auto jest z 99 rocznika chyba mi nie powiesz, że przewody robią z stali nie rdzewnej

Chłopie ! kupiłeś strucla za 6 tysi, a wymagania masz jak byś co najmniej Rolls Royca nówke sztukę odbierał z salonu...:facepalm:
Przecież ktoś jeździł aż padło wszystko, a potem wystawił na sprzedaż...a ty łyknąłeś jak reksio szynkę... i teraz będziesz uprawiał rzeźbę w gów...nie... a wystarczyło przed zakupem podjechać na jakąkolwiek SKP, lub do warsztatu...
Gdzie ja tam pisze o jakiśch wymaganiach? nakręczasz się nie wiadomo na co. Uspokój się bo chyba Ci się automat właczył i zamiast przeczytać to co jest napisane przeczytałeś "kurła auto kupiłem kurła zepsute wszysko o co chodzi przecie ja 6k dalem do kurly'

maciek.k-k

SuperMechanior
Punktów
621
Miasto
OPOLSKIE
Mysle ze juz troche za późno aby się zastanawiać czy warto w niego inwestować. Chcesz bezpiecznie jezdzić to musisz niestety włozyć, a co do ceny to są pewnie inni mechanicy na miejscu jedź i zweryfikujesz ceny a moze bedzie taniej.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Poprzedni właściciel też pewnie sobie zadawał takie pytanie :
Czy oplaca mi sie w ogole ladowac w ten samochod czy moze da rade pojezdzic 2/3 lata az padnie trupem
i jeździł... a następnie pojawił się jeleń i łyknął tego szrota i teraz on zadaje sobie takie pytanie :
Czy oplaca mi sie w ogole ladowac w ten samochod czy moze da rade pojezdzic 2/3 lata az padnie trupem
... i tak to się kręci jakoś ...:D
Jeszcze sobie dolicz do tego tzw. wkładki do dowodu rejestracyjnego podczas corocznej wizyty na SKP, bo raczej diagnosta ślepy nie będzie...choć kto wie...:D

elektryk1234

SuperMechanior
Punktów
56
Nie patrz na to ze auto gow.o warte. Ono kolego zadbane przejezdzi te nowe kible.
Za 450 jest komplet na przod xawieszenia

Nie patrz na to ze auto gow.o warte. Ono kolego zadbane przejezdzi te nowe kible.
Za 450 jest komplet na przod xawieszenia

adam89

SuperMechanior
Punktów
44
Miasto
Kraków
Wahacze Delphi to tani syf. długo na tym niepojezdzisz. A już niemowie o propozycji za 450zl . Takie to bym się bał zakładać . Kiedyś chlopaczek podjechał do nas na zbieżność (zrobił 3km do nas)i tuleje z banana wyjechały,. Za ok 1.5 tyś można już lemfordera kupią i na tym pojezdzisz.
1.Tam masz 8 wachaczy.
2. Jak auto w dobrym stanie wizualnym to warto .

https://allegro.pl/oferta/lemforder-wachacze-audi-a4-b5-a6-c5-vw-passat-b5-6393639139

A jak mechanik jest pewny ze tylko 1 jest do.wymiany . To niech wymieni jeden.

Piond4

Początkujący
Punktów
0
WOODOO ja nie twierdzę, że tak nie jest bo tak może być. Trochę zjebałem, ale też większych możliwości nie było. Gdyby okazało się że zostało do zrobienia tylko te wahacze z przodu a reszt jest w porządku to byłbym zadowolony. Przynajmnie wiem że samochód jest sprawny. a jeździ się nim fajnie ma moc jak na taką małą ilość koni to silnik pracuje i wchodzi na obroty według mojej opini zajebiście. Szkoda tylko że nie ma 6 biegu bo prędkości powyżej 100 to 3 do 5 obrotów dochodzą

Czytałem na jednym forum o tych Lemforder i ludzie bardzo polecali więc zastanawiałbym się nad nimi. Zwłaszcza, ze były tam wlasnie delphi i malo kto polecal.[A juz na pewno nie za cene 1300 zl] Najwidoczniej mechanik w kulki sobie leci. Ale tak to jest w mniejszych miejscowosciach konkurencja mala warsztatow tez nie za duzo i terminy dlugie ;d

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
A po ch..j chcesz całe zawieszenie wymieniać jak tylko jeden wahacz jest uszkodzony? Jedź na szrot, kup sprawny za 50-100zł, niech mechanik wymieni i ciesz się życiem.

adam89

SuperMechanior
Punktów
44
Miasto
Kraków
Ja bym kupił jeden wachaczy Nowy lemfordera. poleci za miesiąc drugi to zmienisz drugi. Ale tylko zakładaj lemfordera , żadne Febi Delphi czy jeszcze tańsze badziewia.
Z 5moze 6 lat temu przyjechała na lawecie od blacharz a4 b6 z pęknięty na pół jednym wachaczem . A wyglądały wszystkie jak nowe. Tylko że właściciele zakładam sam że szwagrem zestaw z allegro za ok 500zl.
I auto wylądowali w rowie.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
no po chlaniu to fajne diagnozy wychodzą a po trzezwemu sie mowi o k...a
:D
Co do wymiany wahacza , hmm gosc bodaj ze z febiego bylo to szkolenie i mowil ze wymiana wahacza z jednej strony nic nie da bo sie rozwali z drugiej strony .Ja rozumie bo to sa koszta wymieniac wszystko doraznie mozna zalozyc używany w dobrym stanie.tak jak pisze winetoo.
Tylko pisze autor ze wahacz jest pekniety Ale jak wzdluznie czy poprzecznie?a moze tylko guma jest oberwana?

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
widziałem pękniete w paskach. nie wiem dlaczego zawsze lewy dolny przedni. pękają przy sworzniu i koło idzie w lewo. tylko o czym pisanina. wymienić i tyle, dolne to żadna filozofia, godzine roboty.

osobiście nie jestem fanem najdroższych lemi, bo to i tak turcja.
wkładałem najtańsze mertz i gitarka.

Piond4

Początkujący
Punktów
0
Ok dzięki za pomoc. Na szczęście udało mi się poznać kogoś kto za mechanika i może teraz będę wiedział co jest grane. Jeżeli się okaże że na prawdę jest pęknięty a tak jak mówię prowadzi mi się samochód dobrze nie stuka skręca normalnie ogólnie nie czuje objawow zuzytego wahacza. to jak nie kupie Lemfordera to zamówię SKV GERMANY lub MASTER-SPORT bo koles porownywal i ponoc byly najciezsze i w tych "tanszych" najlepiej zrobione. Autem nie jezdze duzo wiec spokojnie 30 tys km mi wystarczy

Do góry Bottom