• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Chłodnica problem

krolkam1

Początkujący
Punktów
0
Miasto
szczecinek
Witam wszystkich wiem ze odgrzewam juz pewnie nie raz opisany problem.
Mam problem z ubywajacym płynem chłodniczym auto kupiłem jakies 3 tygodnie temu i od tego czasu 3 razy dolewałem juz płyn po okolo 0.5l przejechałem nim raptem okolo 600km łacznie. mechanik znajomy mnie zmartwił gdy otworzył tylko wlew płynu poniewaz widział tam poprostu brud tzn ciemny osad. i ze niby mu siemrdzi. wiem ze odrazu sie nasuwa uszczelka pod głowica. ale nie ma zadnych takich objawow korek oleju czysciutki oleju nie ubywa ani nie przybywa nie kopci nie ma zadnego problemu z odpalaniem w ogole z niczym procz własnie z tym ze ubywa płyn. Osoba od ktorej kupiłem w ogole była zdziwiona ze brakuje w nim płynu ze jego mechanik wszystko na bieząco wymieniał itp. łacznie z płynami. nie zauwazyłem nic by sie gdzieś tam pociło lub tez kapało chociaz tam jest pokrywa. Znajomy mowi ze moze poprostu sie zapowietrzył i dlatego trzeba dolewac co jakis czas moze byc taka mozliowsc? pierwsza dolewka była ze względu ze wentylator sie szybko włączał nawet po przejechaniu okolo kilku km wtedy na raz wlałem okolo 1.5l i teraz znowu 2x po 0.5l
Opisany problem dotyczy avensis 2.2 d4d ma troche najechane bo az 277tys
cos doradzicie? zakupiłem na allegro tester uszczelki wiec czekam na niego i wtedy on rozwieje moje watpliowsci.

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Sprawdź, czy nie masz mokrych dywaników, króćce, przewody i połączenia a w ostateczności dopiero bierz się za wymiane czegokolwiek.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Poprzedni właściciel Toyoty prawdopodobnie RAV-4 ożenił Cię z uszkodzonym silnikiem. Auto należało kupować ze znawcą Toyoty, teraz czeka Ciebie remont silnika.

Auto-Guma

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Wrocław
facebook.com
Sprawdź po kolej zaczynając od korka w zbiorniku czy jest szczelny, pompa wody czy nie leje. Szukaj czerwonego osadu na skrzyni biegów, króćce, węże, podokrecaj opaski. Jeżeli to nie pomoże to zrób test na CO2, może być uszkodzona uszczelka pod głowicą w takim miejscu, że tylko pali płyn chłodniczy, a nie dolewa do oleju. Sprawdź czujniki temperatur i wentylator czy się odpala.

krolkam1

Początkujący
Punktów
0
Miasto
szczecinek
Gdzie tkwi usterka napisałem wyżej.
Nie przesadzałbym z tym ze celowo sprzedał mi bubel poprzedni własciciel. Mozna powiedziec ze prosiłem go o sprzedaz ponad 2h sam tez dbał o niego wszystko wymieniał na czas u sprawdzonego mechanika on jest policjantem wiec mechanik wiedział ze musi robic dobrze.
co do wlewu plynu chłodnicy zastanawia mnie jedynie czarny osad skad on moze sie brac?

Sprawdź po kolej zaczynając od korka w zbiorniku czy jest szczelny, pompa wody czy nie leje. Szukaj czerwonego osadu na skrzyni biegów, króćce, węże, podokrecaj opaski. Jeżeli to nie pomoże to zrób test na CO2, może być uszkodzona uszczelka pod głowicą w takim miejscu, że tylko pali płyn chłodniczy, a nie dolewa do oleju. Sprawdź czujniki temperatur i wentylator czy się odpala.
Wentylator odpalał tylko gdy brakowało okolo 2l płynu wtedy rowniez nie leciało ciepłe powietrze ale zawsze temperatura silnika była w normie. ani razu nie był przegrzny

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
ze szczecinka masz do mnie jakąś 1h...
Jeśli nie to szukaj na forum kogoś ze szczecinka i do niego najzwyczajniej zawitaj. Sprawdziłeś wszystko o czym pisali koledzy wyżej? Dywaniki suche? Osad to nie wszystko... :D ma być qwa sucho jak pieprz na całych dywanikach, ścianie grodziowej, skrzyni, w rozrządzie, chłodnicach, etc... Szukaj... Jeśli nie to 1400 dem.+mont. + części + robota... :dead:

Auto-Guma

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Wrocław
facebook.com
Jeżeli wcześniej się nie włączył to być może za późno się odpala, wzrasta ciśnienie w układzie i wywala przez korek. Zrób test na CO2 i będzie jasne.

krolkam1

Początkujący
Punktów
0
Miasto
szczecinek
Jeżeli się by to okazało prawda to mimo wszystko mam prawo zadać zwrotu gotówki lub kosztów naprawy przez fakt zatajenia tego ze auto jest uszkodzone bo uszczelka nie pada z nią na dzień tak?

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Jak najbardziej zwrot gotówki ,w Niemczech jest to prawnie zabezpieczone.
U nas będzie problem niestety, ale może ten człowiek uderzy się w pierś i odda.

Do góry Bottom