• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

chrysler 300C problem z check engine

Tomek_20

SuperMechanior
Punktów
1
witam. może ktoś miał podobny problem jak ja i mi pomoże. mam chryslera 300C 3.0CRD. tankowałem verwe i raz na orlenie zatankowałem tego tańszego diesla. po kilkunastu km i wpadnięciu w dziurę ale przy wolnej prędkości zapalił się check engine i kontrolka przepustnicy (odwrócony nawias piorunek i znowu odwrócony nawias). wyczytałem że ktoś na innym forum miał taki problem jak ja i też jak tankował na orlenie i po zatankowaniu na statoil wszystko było ok, inny pisał że miał problem z łopatkami. pojechałem do mechanika po wyskasowaniu błędów sprawdzeniu parametrów przepustnicy wszystko pokazało ok ale problem nie znikł. więc postanowiłem wyjeździć te paliwo i zatankowania verwy. ale dziś wracając do domu usłyszałem coś takiego jak by jakieś lewe powietrze łapał lub gdzieś wypuszczał te powietrze. ale postanowiłem dojechać do domu bo miałem 8km. ale niestety auto straciło całkowicie moc i zaczął szarpać. może ktoś miał podobny problem i wie co mu może być?? za wszystkie sugestie dzięki:)

Tomek_20

SuperMechanior
Punktów
1
tylko te check engine wykasował ale błąd powrócił. mówił że miał tak w bmw to mu łopatki spadły z kolektora czy coś. a może miał ktoś podobny problem czy te paliwo w orlenie jest na prawdę h**a warte do nowszych silników??

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
jak majstrowal przy przepustnicy to moze tam przewod spadl
pozatym to warto by bylo zobaczyc co z wtryskiwaczami skoro szarpie,
kopci ? jesli tak na jaki kolor ?

Tomek_20

SuperMechanior
Punktów
1
spadł wężyk przy skrzyni biegów jakieś chłodzenie katalizatora chyba czy coś. dość ciekawy sposób muszę spróbować ale na razie zaprowadziłem do mechanika bo spuściłem paliwo i się chyba zapowietrzył i jeszcze kilka innych pierdół zobaczy. a tak poza tematem to znacie może jakiś dobry klej do foli do szyb?? bo zaczęła mi się odklejać.

kolego GGS nie kopci chodzi normalnie jak to diesel jak zimny biały dym z rury a teraz taki lekki szary. no nic popatrzy i zobaczy myślałem że może ktoś miał podobny problem. dzięki za wszystko

Tomek_20

SuperMechanior
Punktów
1
no i znowu problem zaświecił się check eninge ale auto nie straciło mocy (przynajmniej nie jest to tak odczywalne) i korzystając z tego że auto może pokazać błędy też nic nie pokazuje. i jeszcze jest delikatne lub mniej delikatne szarpanie czasami przy puszczeniu gazu. czy to może mieć coś wspólnego z tym że spuściłem za dużo paliwa i auto ma zapowietrzony układ?? mechanik mówił że sam się odpowietrza.

jeszcze mam pytanko zastanawiałem się nad zakupem interfejsu i znalazłem taki

http://allegro.pl/interfejs-chrysler-grand-voyager-pacifica-300c-pl-i4274065460.html

może ktoś korzystał lub bardziej doświadczeni koledzy powiedzą czy nadałby się do samej diagnostyki, kasowania błędów i jakiś pomiarów jak to jest tu opisane?? bo patrząc na tych patałachów w okolicy którzy biorą pieniądze za wymianę 5 rzeczy a potem wychodzi że tylko 1 jest wymieniona czuje że sam bym sobie lepiej i taniej naprawił

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
To co pokazałeś to zwykły ELM327 a nie jakiś sprzęt dedykowany wiec jeśli auto jest po 2001 to te protokoły powinien obsługiwać każdy dowolny ELM327

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Sprzęt dedykowany do grupy Chrysler-Jeep kosztuje w wersji ryżowej 20k
Jak już bardzo chcesz coś sobie kupić to kup ELM jak mówi Marek za 30 pln
I ściągnij darmowy programik
Ale w tym aucie więcej powie Ci auto diagnoza niż taki kabelek ;)

Tomek_20

SuperMechanior
Punktów
1
u mnie w okolicy część mechaników ma sprzęty diagnostyczne w kształcie tableta a inny laptop i jakiś program i mają tam dość dużo marek i modeli silników więc wątpię aby wydawali tyle kasy na sprzęty diagnostyczne do każdego pojazdu też raczej mają jakieś uniwersalne. mi chodzi tylko bardziej o kasowanie błędów ewentualnie tej kontrolki dla siebie i ewentualnie znajomym za piwko:) i ewentualny odczyt pracy przepustnicy czy coś bo mechanicy też mają taką możliwość

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
u mnie w okolicy część mechaników ma sprzęty diagnostyczne w kształcie tableta a inny laptop i jakiś program i mają tam dość dużo marek i modeli silników więc wątpię aby wydawali tyle kasy na sprzęty diagnostyczne do każdego pojazdu też raczej mają jakieś uniwersalne. mi chodzi tylko bardziej o kasowanie błędów ewentualnie tej kontrolki dla siebie i ewentualnie znajomym za piwko:) i ewentualny odczyt pracy przepustnicy czy coś bo mechanicy też mają taką możliwość
To trzeba było kupić Golfa, a nie samochód –bo za takiego uważam Chryslera :cool:

Tomek_20

SuperMechanior
Punktów
1
no ja nie chce mieć sprzętu diagnostycznego za kilka tys wystarczy mi odczyt i kasowanie błędów i wyłączanie kontrolki check. dlatego pytam czy się właśnie opłaca kupić taki interfejs jak w tym linku co podałem wyżej czy tak jak kolega wyżej mówił kupić kabel a program z neta. tylko czy on by miał funkcje takie jak ten za prawie 300zł??

SHREK no golfem na życie nie zarobie :p

Do góry Bottom