• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Chrysler Stratus 2.0 LE 98r. coś ze sprzęgłem.

takamahi

Nowy
Punktów
0
Miasto
Wołomin
Problem mam ze sprzęgłem dość złożony, więc i opis będzie niekrótki ale dokładny.

Ze dwa i pół roku temu przy wciskaniu pedału sprzęgła zaczął pojawiać się stuk, niemetaliczny, dość głośny i jednocześnie wyczuwalny przez stopę. Nie pojawiał się za każdym razem, raz stukało przy kilku użyciach sprzęgła, przestawało, przez jakiś czas nie stukało, albo stuknęło sobie od święta, nie było reguły.
Mechanik pooglądał mechanizm przy pedale, coś przesmarował, powiedział że nic nie widzi i żeby jeździć, ta też jeździłem, raz stukało, raz nie stukało ale zdecydowanie częściej nie stukało.

W marcu wymieniłem kompletne sprzęgło, zespolone z kołem zamachowym i łożysko dociskowe.
Pedał pracował bez zmian, od czasu do czasu stuknął przy naciskaniu.

Pewnego lipcowego dnia zaczęło się jednak dziać gorzej, stuki były częstsze, zaczęły się pojawiać również przy powrocie nie tylko przy wciśnięciu pedału, musiałem niestety jechać dalej, po jakimś czasie stuki się nasiliły, były już dwa przy wciśnięciu i jeden przy wyciśnięciu pedału. Po paru kilometrach wcisnąłem sprzęgło i rozległ się chrobot, jak by składający się z serii takich jak wcześniej stuków tylko nieco cichszych i sprzęgła już nie było, szczerze się przyznam że nie pamiętam już dziś na 100% czy pedał został w podłodze, ale wydaje mi się że nie bo kilkukrotnie próbowałem go naciskać i wrzucać biegi, bez skutku. Po odholowaniu auta do mechanika postawiona została diagnoza - linka sprzęgła. Kupiłem nową, Mopar, w ASO, zabolało, ale mus to mus. Linka została wymieniona i do dziś wszystko było ok. Dziś natomiast, niecały miesiąc po wymianie linki pojawiły się znów te stuki przy wciskaniu sprzęgła. Na 10 kilometrowej trasie, małe miasto kilka stopów, puknęło mi 4-5 razy.

Czy ktoś może ma pojęcie co to może być, co zasugerować mechanikowi, na co zwrócić uwagę?

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Ty masz mysleć czy mechanik, poszukaj gdzieś polecanego warsztatu. Napisz skąd jesteś może ktoś tu z kolegów i ogarnie ci temat

takamahi

Nowy
Punktów
0
Miasto
Wołomin
Kolego Komar, takie czasy że ja też muszę myśleć, przejechałem się ostro już na kilku warsztatach w okolicy, tak co chwilę zmieniając mechaników to można pół auta wymienić i z problemem z początku pozostać.
Jestem niepełnosprawny, działające poprawnie auto to dla mnie sprawa być albo nie być. Stąd mój post tutaj na forum mechaników, ludzi którzy siedzą w temacie nie od wczoraj, opisałem problem i chciałbym żeby ktoś mi napisał co może być jego przyczyną bo jak dotąd mechanicy z okolicy sobie z tym poradzić nie mogą, zostało już wymienione kompletne sprzęgło, łożysko dociskowe i linka, a ja nie mogę sobie pozwolić na ponowne unieruchomienie auta i dalsze, możliwe że niepotrzebne, koszty.

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
Nie wiem jak jest u ciebie w aucie ale przypuszczam że masz linkę z automatyczną regulacją długości i właśnie ten mechanizm szwankuje. Wciskając sprzęgło stawiasz duży opór żeby załączyć sprzęgło i powoduje to przeskakiwanie tego mechanizmu i linka się wydłuża a nie wysprzęgla. Temat oczywiście do ogarnięcia ale nie przez internet, trzeba to zobaczyć i wtedy coś bedziesz wiedział a tak nie mając auta obok siebie to mozna tylko wrózyć. To że linka była kupiona nowa nie znaczy że nie mogła się uszkodzić. Równie dobrze może to być coś innego. Ale tak jak pisałem nie mając przy sobie auta można tylko gdybać i wymieniać po kolei wszystko a nie na tym ci chyba zależy nie?

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
492
Miasto
Józefów
Tam jest linka ze zwykłą regulacją i nie wiem czemu musiałeś kupić Mopara jak jest dostępne z 6 zamienników ? Począwszy od MaxGeara 32-0128 a skończywszy na TRW GCC2007 i Textar 58005100, tylko nie wiem czy dobrze mi zamienił program bo te linki są rzekomo dedykowane do Ducato ??? Ale moim zdaniem też trzeba do dobrego mechanika na żywo nie przez net.

Ostatnia edycja:

takamahi

Nowy
Punktów
0
Miasto
Wołomin
Szukałem we wszystkich znanych mi firmach z częściami do aut amerykańskich oraz w popularnych hurtowniach części i nie było do mojego auta tej części.
Linka posiada samoregulator (zarówno nowa jak i stara zdemontowana przy wcześniejszej awarii), nie ma żadnej gwintowanej tulei jak na linkach które podałeś i ta do mojego auta wygląda zupełnie inaczej.

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
492
Miasto
Józefów
Ok nie mam pacjenta przed oczami i dlatego masz rację, sprawdziłem w hurtowni i tak mi skrosowało po samochodzie. To potwierdzę po poprzednikach może być też wada linki, często jest taki stuk np.w Peugeocie jak linka się kończy to w czasie ruchu pedału sprzęgła "pyka".

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Szukałem we wszystkich znanych mi firmach z częściami do aut amerykańskich oraz w popularnych hurtowniach części i nie było do mojego auta tej części.
Linka posiada samoregulator (zarówno nowa jak i stara zdemontowana przy wcześniejszej awarii), nie ma żadnej gwintowanej tulei jak na linkach które podałeś i ta do mojego auta wygląda zupełnie inaczej.
Kolego auto do mechanika , sprawdzić tę felerną linkę oraz czy łożysko oporowe płynnie chodzi bo chyba tu pies pogrzebany.

Do góry Bottom