• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

ciągłe krzywienie tarcz hamulcowych Honda Accord VIII 2.4 benzyna

mlody1002

Początkujący
Punktów
0
Miasto
...
Witam

Auto to Honda Accord 2.4 benzyna z 2009 roku.
Pokrzywiłem już dwa komplety tarcz przód.

Pierwszy zestaw:
Tarcze Zimmerman gładkie + klocki Textar
( pokrzywienie po około 4 tys km )

Drugi zestaw:
Tarcze oryginalne Honda OEM + klocki Textar
( pokrzywione tarcze po 500 km !!! przy bardzo emeryckiej jeździe )

Prawe koło czasami mocniej się nagrzewa od lewego i tu jest przyczyna.
Prawy zacisk jest po regeneracji. Nowe tłoczki, gumki i uszczelnienia i niestety regeneracja nic nie zmieniła.
Prowadnice chodzą luźno i już były ze 3 razy rozbierane i smarowane i zero poprawy.
Koło prawe dalej bardziej się nagrzewa. Felga prawa jest bardziej "umazana" w pyle od klocków co widać też po zużyciu klocków ( w prawym kole wewnętrzny klocek bardziej się zużywa od innych )
Bicie mierzone i jest wszystko w normie ( bicie tarczy 0.03 a piasty do 0.01 )

W poprzedniej generacji Hondy ( rok 2003 ) miałem ten sam problem i nikt nie potrafił rozwiązać tego problemu i 2 lata się z tym męczyłem aż w końcu ją sprzedałem. Nie zliczę ile razy był regenerowany zacisk , nawet przewody były elastyczne wymianie i ZERO efektu. Ręce opadają.
Czytałem że powodem może być jeszcze pompa hamulcowa, pompa ABS a nawet serwo.

EDIT:
Zapomniałem napisać. Tylko jedna tarcza się krzywi - z prawej strony.

Ostatnia edycja:

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
No ale oczywiście zamiast dać do mechanika to lepiej coś podlubac samemu zrobić na pałe i potem się dziwić że takie tematy są na forum... Zastanawiam się czasami w jakim kierunku ten świat zmierza...

mlody1002

Początkujący
Punktów
0
Miasto
...
No ale oczywiście zamiast dać do mechanika to lepiej coś podlubac samemu zrobić na pałe i potem się dziwić że takie tematy są na forum... Zastanawiam się czasami w jakim kierunku ten świat zmierza...

A ile razy to trzeba było poprawiać po mechanikach ? Do tego ubrudzą Ci tapicerkę i powiedzą że to jeszcze nie oni :)

Po pierwsze, po raz kolejny już ktoś zakłada temat mimo, ze wszystko sprawdził i wie najlepiej(po co zakładać temat??), dalej, piszesz, ze jesteś z zawodu mechanikiem, z całym szacunkiem ale nie pracując w zawodzie nie masz tego czego żadna szkoła ani książka nie nauczy czyli doświadczenia:). Trzy, cudów nie ma i jest to normalny system, więc po kolei wszytsko do sprawdeznia, tłoczek czy nie ma luzów(może sie klinować), prowadnice czy chodzą jak trzeba, przewody elastyczne, klocki w jarzmie, zresztą co ja będe pisał, przecież autor to wszystko doskonale wie....
I najważniejsze, jeśli autor zna się na rzeczy i wie jak działa ten układ oraz sam go juz naprawiał to po co piszesz na forum?? myślisz, ze ktoś to telepatycznie naprawi bez sprawdzenia...??

To że nie mam doświadczenia nie oznacza że zrobię coś gorzej niż prostak mechanik z dużym stażem.
Wiele razy musiałem poprawiać po partaczach więc dłubać zacząłem sam.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Powinieneś napisać "mechanikach". Gdy mi się zdarzy ubrudzić tapicerkę to ja piorę. Inaczej nie oddam auta klientowi. Przy grubszych naprawach po wszystkim jadę autem na myjnię. Za nie poradzenie sobie z takim banałem jak blokujący hamulec świadczy tylko o nich. Dziękuję i pozdrawiam

adolfone

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Krk
Rejestruje się tu takie hamidło i od prostaków wyzywa, brawo właśnie pokazałeś poziom własnej kultury.

adolfone

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Krk
Żałosny jesteś, prosisz jak ci.eusz o pomoc, a potem rozgniewany cebulak. Przekmin to na spokojnie tylko żeby glowa nie rozbolała.

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Noooo i cały misterny plan w piz......., a zapowiadało się tak dobrze:).
Chyba, że po prostu to naprawił i chce zamknąć temat:D:D

Do góry Bottom