• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

ciśnienie w układzie chłodzenia silnika.

ryszard g

Początkujący
Punktów
0
Witam wszystkich.Mam problem z diagnozą następującej usterki w Volvo V40 diesel 1560 cm3. z 2014 roku.Podnosi się poziom płynu chłodniczego.Sprawdzałem czy nie ma Co2 w układzie i nic nie było.Wymieniłem termostat ,pokazywał durze wachanie temperatury płynu.Po zamontowaniu nowego niby było ok.,ale po rozgrzaniu silnika i przejechaniu kilkunastu km zaczął się dziwny objaw,gdy jechałem z podłączonym urządzeniem diagnostycznym temperaturo oscylowała w przedziale 84-81 stopni,ale gdy się zatrzymałem to zaczeła rosnąć powyżej 90 stopni.

Iredo

SuperMechanior
Punktów
72
Jeśli nie ma co2, jest ogrzewanie, a temperatura nie przekracza 95 stopni to bym się nie przejmował.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
a ja bym się przejął i na wszelki wypadek dał nowy korek

i przedmuchał króćce

Iredo

SuperMechanior
Punktów
72
Zapomniałem dodać że należałoby sprawdźić czy wentylator chlodnicy chodzi skoro podczas jazdy temp spada

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
przy obecnych temp. nie ma po co się załączać, 105st chyba.

no cóż, potrzebna diagnostyka i tyle, to nic nowego.

DamianS27

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Wolbrom
Właśnie w czym jest problem?? Czy wyrzuca płyn czy temperatura przechodzi ponad 105 stopni C ???. Jakie są objawy.

ryszard g

Początkujący
Punktów
0
Problem w tym że co parę dni rośnie ciśnienie w układzie chłodzenia.Po przejechaniu kilku kilometrów 30 -40 płynu jest pełny zbiorniczek,spuszczę ciśnienie przez odpowietrznik i jakiś czas jest ok.Po paru dniach dzieje się to samo.Płynu nie ubywa ani nie przybywa.

DamianS27

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Wolbrom
Może być chłodnica EGR nieszczelna i ciśnienie wytwarza ale CO2 by było w układzie. Sprawdź krućce i wężyki te małe może być zatkany nawet ten przelewowy do zbiorniczka wyrównawczego

ryszard g

Początkujący
Punktów
0
Witam.Ostatnio wymieniłem płyn chłodniczy.Po wymianie termostatu dolalem innego płynu.Efekt duża ilość powietrza w układzie chłodzenia.Teraz niby się uspokoiło,ale ciśnienie nie spada w układzie chłodzenia.Czy to powazniejsza usterka.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Ja myślę,że Kolega słusznie się niepokoi,przecież każdy sprawny diesel stygnie na wolnych obrotach,temp.zaczyna spadać,a tutaj idzie w górę,czyli zachowuje się odwrotnie,jak benzyniak.

ryszard g

Początkujący
Punktów
0
Mam takie pytanie, jeśli ktoś z czytających ma Volvo z silnikiem diesla 1560 cm3.To czy mógłby sprawdzić czy po wystygnięciu silnika np. w następnym dniu po odkręcaniu korka uchodzi ciśnienie z układu, czy całkowicie brak ciśnienia.

sprinter9454

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Kraków
Ja bym się skupił bardziej na wentylatorze jeżeli podczas jazdy jest dobrze - płyn gdy się mocno zagrzeje rozszerza się i wzrasta ciśnienie to normalne . Pompa równiesz ale .

ryszard g

Początkujący
Punktów
0
Jedna rzecz nie daje mi spokoju.Wczorah odpowietrzylem układ,przejechałem ponad 100 kilometrow i niby jest ok,ale dzisiaj po naciśnięciu na węże stwierdziłem że są dość twarde,czyli jest jeszcze ciśnienie w układzie.Jak dotąd nikt mi nie powiedział czy tak ma być.Oo jakim czasie to ciśnienie powinno się wyrównać,albo czy w tym modelu jest cały czas większe ciśnienie?

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Ja w każdym swoim aucie miałem,lub mam przewody górne twarde jak beton,naturalnie po rozgrzaniu.

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Jeżeli się nie grzeje to w czym problem. Podczas pracy silnika korek zbiorniczka utrzymuje ciśnienie w układzie powiedzmy 1.2 bar podnosząc temp wrzenia płynu chłodniczego. Jeżeli po wystudzeniu nadal jest ciśnienie to może korek utrzymuje większe ciśnienie w czasie pracy niż przewiduję producent... Korek bym podmienił lub wpiąl manometr i sprawdzil jakie jest ciśnienie podczas pracy w temperaturze normall

Do góry Bottom