• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Citroen C3 gen III (2017) 1.6 blue hdi.Sitko w przewodzie smarowania turbo

binio1111

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Łódź
Witam. Panowie podpowiedzcie : czy w C3 z 2017r 1.6 blue hdi również występuje sitko w przewodzie smarowania turbo ( tak jak w tych starszych 1.6 hdi) ?

binio1111

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Łódź
Qrde. To nie dobrze. Przebieg 110tyś to chyba czas na usunięcie? Do tej pory wymiana oleju co 15 tys. ( olej Total ECS 5W30)

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
580
Jak wymieniłeś olej to wymień też Przewód smarowania turbiny z sitkiem, koszt przewodu to około 70-100 zł się zmieścisz ,jak jesteś ryzykant i chcesz je usunąć to proponowałbym wymiany oleju raz do roku lub co 10-15tys robić

binio1111

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Łódź
Encore co masz na myśli pisząc " jak jesteś ryzykant" ? Nie usuwać sitka?
Olej od nowości wymieniany co max15 tyś.
Mam też Berlingo 2 z 1.6 hdi. Wymieniłem przewód i śrubę z sitkiem ( sitko z nowej śruby zdemontowałem) + nowe miedziane uszczelki. Przebieg był ponad 200tyś. Sitko było ciemne ale nie pozatykane za to rurka była od środka zasyfiona

Ostatnia edycja:

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
Śruba z sitkiem kosztuje grosze ,a spełnia funkcję filtra ochronnego turbosprężarki... może warto zamiast usuwać, to raz do roku z wymianą oleju zmienić śrubę...

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
580
Encore co masz na myśli pisząc " jak jesteś ryzykant" ? Nie usuwać sitka?
Olej od nowości wymieniany co max15 tyś.
Mam też Berlingo 2 z 1.6 hdi. Wymieniłem przewód i śrubę z sitkiem ( sitko z nowej śruby zdemontowałem) + nowe miedziane uszczelki. Przebieg był ponad 200tyś. Sitko było ciemne ale nie pozatykane za to rurka była od środka zasyfiona
A filt oleju tez usuniesz z auta? Każdy filtr ma swoje zastosowanie, Lepiej wydać parę zlotych na nowe sitko z przewodem jak potem płakać za 5 czy 10 tysięcy kilometrów, że turbo ci pado, bo jakieś jednak zanieczyszczenie się jednak wkradło. :) Kup 3 paczki mniej fajek a kup to sito ale rób jak uważasz

binio1111

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Łódź
Dawidek -Wymieniałeś kiedyś tą śrubę??? Trzeba zdjąć osłony termiczne i odstawić katalizatora z dpf-em. Nie tak łatwo żeby to robić przy wymianie oleju.

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
580
Dawidek -Wymieniałeś kiedyś tą śrubę??? Trzeba zdjąć osłony termiczne i odstawić katalizatora z dpf-em. Nie tak łatwo żeby to robić przy wymianie oleju
Lepiej poświęcić godzine dwie a nawet 3 jak będziesz się z tym bawił, jak ma ci paść turbosprężarka i wtedy wydasz z 3tysie na oryginalna lub regenerowana za 2 tysie a wymiana juz nie max 3 godziny przy sitku a będzie ze 6 godzin przy turbo :)

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
Binio- czasem wymieniam. Warto zrobić bilans kosztów i ewentualnych strat... potem sam znasz odpowiedź czy warto.

binio1111

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Łódź
Np ale w końcu jak to jest.? Naszukałem się w sieci i po znajomych mechanikach i większość wywala to sławne sitko i nic się nie dzieje. Olej co 10 Max 15tyś i jest ok. W Berlingo wywaliłem i dałem nową rurkę. 20tyś i jest ok. Nie słyszałem o zatartej turbinie z powodu braku sitka ale za to wiele razy o zatartej przez zatkane sitko. Teraz mi namąciliście. Dla mnie to sitko to celowe działanie producenta w celu zmniejszenia żywotności produktu.

Do góry Bottom