TakWitam. Panowie podpowiedzcie : czy w C3 z 2017r 1.6 blue hdi również występuje sitko w przewodzie smarowania turbo ( tak jak w tych starszych 1.6 hdi) ?
A filt oleju tez usuniesz z auta? Każdy filtr ma swoje zastosowanie, Lepiej wydać parę zlotych na nowe sitko z przewodem jak potem płakać za 5 czy 10 tysięcy kilometrów, że turbo ci pado, bo jakieś jednak zanieczyszczenie się jednak wkradło.Encore co masz na myśli pisząc " jak jesteś ryzykant" ? Nie usuwać sitka?
Olej od nowości wymieniany co max15 tyś.
Mam też Berlingo 2 z 1.6 hdi. Wymieniłem przewód i śrubę z sitkiem ( sitko z nowej śruby zdemontowałem) + nowe miedziane uszczelki. Przebieg był ponad 200tyś. Sitko było ciemne ale nie pozatykane za to rurka była od środka zasyfiona
Kup 3 paczki mniej fajek a kup to sito ale rób jak uważaszLepiej poświęcić godzine dwie a nawet 3 jak będziesz się z tym bawił, jak ma ci paść turbosprężarka i wtedy wydasz z 3tysie na oryginalna lub regenerowana za 2 tysie a wymiana juz nie max 3 godziny przy sitku a będzie ze 6 godzin przy turboDawidek -Wymieniałeś kiedyś tą śrubę??? Trzeba zdjąć osłony termiczne i odstawić katalizatora z dpf-em. Nie tak łatwo żeby to robić przy wymianie oleju