• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Citroen c3

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
941
Kolejna zakała. Citroen C3 2006r. 1.4 benzyna.

Włączamy zapłon jest stały błąd P1676(alternator- obwód prądowy) nie idzie skasować. Odpalamy.

Po odpaleniu mamy:

P0608( Komputer sterujący silnika, sygnał wyjściowy czujnika prędkości A - usterka)
P0609 (Komputer sterujący silnika, sygnał wyjściowy czujnika prędkości B - usterka)
P0108(Czujnik ciśnienia w kolektorze ssącym/czujnik ciśnienia atmosferycznego - sygnał wejściowy za wysoki)
P1674, P1675, P1676 (alternator- obwód prądowy)
I 3 błędy związane z przepustnicą.

Objawy falowanie obrotów w zakresie 1-2 tys, brak reakcji na pedał gazu stały 15%, wentylator na maksa. Ładowanie około 12v.
Czasami zdarza się, że jest wszystko super. Jeździłem tym autem 30kilometrow i tylko raz na chwilę zgasł, odpalił i pojechał. Wczoraj go wstawiłem, postal w środku kilka godzin i już zaczęły się cyrki. Instalacje sprawdzałem dwa razy. Poprzedni warsztat wymienił alternator, akumulator, przepustnice z kawałkiem wiazki, czujnik temperatury płynu. Sprawdziłem i dołożyłem dodatkową masę.Zwarc nie znalazłem. Zasilania na sterownik dochodzą takie jak jest aktualnie ładowanie.
Zastanawia mnie czemu jak zaczyna się dziać ten cyrk to ładowanie jest 12, a za chwilę zaczął normalnie pracować i automatycznie pojawiło się 14,3. Nie wiem, czy to zbieg okoliczności, ale jak chodził normalnie to uderzylem w tył sterownika z płaskiej i zaczął źle pracować. Czyżby ster trafiony? Niestety od tamtego czasu źle pracuje i nie mogę sprawdzić czy będzie tak samo. Sterownik Valeo

Do góry Bottom