• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Citroen C4 2004 2.0 hdi - szarpie przy lekkim przyspieszaniu

mkaminski100

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Basingstoke, Hampshire
Citroen C4 z 2004 roku.
Silnik 2.0 hdi DW10
Przebieg 130kkm
Auto przy delikatnym przyspieszaniu mocno szarpie.
Po wcisnieciu gazu mocno szarpanie ustaje.
Po odpieciu EGRa lub przeplywomierza szarpanie ustaje.
Na postoju pracuje niewiarygodnie delikatnie.
Korekcja wtryskow na zimno to 1,1,1 i 0.9
Po odpaleniu (na cieplo czy zimno) pracuje rowno.
DPF nie jest zapelniony. Rura wydechowa czysciutka.
Kiedy szarpie silnik nagrzewa sie blyskawicznie i wg mnie jest bardzo goracy (chlodnicy nie da sie dotknac po okolo 15 minutach). Do tego czy po jezdzie czy na postoju rurka miedzy EGRem a dolotem jest tak goraca, ze nie da sie dotknac.

EGR byl wymieniony (dwa razy) na nowy i zakodowany DiagBoxem.
Przeplywomierz wymieniony przez poprzedniego wlasciciela (data nabita 2011).
Czujnik temperatury dolotu wymieniony na nowszy typ (byl cienki, jest nowszy na grubszym drucie)
Czujnik cisnienia dolotu podmieniony.
Bledow brak (poza komunikacja miedzy modulami).
Podmienilem zawor wysokiego cisnienia na pompie, ale szarpie jak szarpalo.

Poniewaz szarpanie ustaje po odlaczeniu a szarpie tylko przy lekkim przyspieszaniu to wnioskuje, ze cos przeklamuje EGR i ten jest za mocno otwarty powodujac szarpanie oraz przegrzewanie sie silnika.
Tylko co powoduje przeklamywanie?

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Problem ten wystepuje w wielu markach i silnikach, wynika z nie domykajacego sie zaworu egr. EGR OFF zalatwia sprawe w 100%
Samochody się naprawia a nie kastruje.

Kamiński na kol. dolotowym masz dwa wejścia z przepustnicami? Tak jest w peugeocie nie wiem jak w cytrynie.

mar.wo

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
255
Miasto
Racibórz
obdstarpolska.com
Citroen C4 z 2004 roku.
Silnik 2.0 hdi DW10
Przebieg 130kkm
Auto przy delikatnym przyspieszaniu mocno szarpie.
Po wcisnieciu gazu mocno szarpanie ustaje.
Po odpieciu EGRa lub przeplywomierza szarpanie ustaje.
Na postoju pracuje niewiarygodnie delikatnie.
Korekcja wtryskow na zimno to 1,1,1 i 0.9
Po odpaleniu (na cieplo czy zimno) pracuje rowno.
DPF nie jest zapelniony. Rura wydechowa czysciutka.
Kiedy szarpie silnik nagrzewa sie blyskawicznie i wg mnie jest bardzo goracy (chlodnicy nie da sie dotknac po okolo 15 minutach). Do tego czy po jezdzie czy na postoju rurka miedzy EGRem a dolotem jest tak goraca, ze nie da sie dotknac.

EGR byl wymieniony (dwa razy) na nowy i zakodowany DiagBoxem.
Przeplywomierz wymieniony przez poprzedniego wlasciciela (data nabita 2011).
Czujnik temperatury dolotu wymieniony na nowszy typ (byl cienki, jest nowszy na grubszym drucie)
Czujnik cisnienia dolotu podmieniony.
Bledow brak (poza komunikacja miedzy modulami).
Podmienilem zawor wysokiego cisnienia na pompie, ale szarpie jak szarpalo.

Poniewaz szarpanie ustaje po odlaczeniu a szarpie tylko przy lekkim przyspieszaniu to wnioskuje, ze cos przeklamuje EGR i ten jest za mocno otwarty powodujac szarpanie oraz przegrzewanie sie silnika.
Tylko co powoduje przeklamywanie?
Sprawdź napiecie na egr przed. w czasie i po pracy.

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
225
Miasto
Gdansk
Przerabiałem ten przypadek w Volvo V50 przełyka siadała stopniowo i tez poszarpywal

mkaminski100

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Basingstoke, Hampshire
Tak, są dwie rury miksujące do dolotu.
Napięcie fizycznie na pinach czy z softu ?
Gdzieś miałem rozpiskę pinów i napięcia. Poszukam i spraw sprawdzę.
Przeplywka była wymieniona w 2012 i nie mam innej na podmianę. Jutro może sprawdzę wartości przy jeździe.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Miałem takowy przypadek w P 407 nieszczelny przewód zasilający podciśnienia tych przepustnic i turbiny. Odepnij przewody vacu z gruszek przepustnic, zaślep je i testuj. Nie twierdzę że na pewno mam rację ale warto spróbować. Tylko nie odpinaj żadnej elektryki bo wprowadzisz silnik w tryb awaryjny a wtedy niektóre elementy wykonawcze nie pracują więc pewnie dlatego po odpięciu egr i maf było ok.

mkaminski100

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Basingstoke, Hampshire
Zapomniałem napisać że cały system podciśnieńa testowałem i jest szczelny. Jeden zaworek puszczał, wymienilem ale bez różnicy.
Pompa też generuje podciśnienie.
Podmienialem też zaworki sterujące, ale tylko na używane ale w sumie nawet jeżeli by były zamienione miejscami to byłaby różnica.
Jeszcze spróbuję podłączyć miernik do systemu i sprawdzę czy nie skacze podciśnienie.
A który zawór świętował? Ten od głównej czy bocznej rury? Bo główna przepustnica jest otwarta i podciśnienie ja zamyka, a druga odwrotnie.
Szarpanie jest miarowe, tak co pół sekundy i przyspiesza wraz ze wzrostem obrotów.

mkaminski100

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Basingstoke, Hampshire
Ale w jaki sposób?
Błędów brak, korekcje są w normie (jeden jest nisko, bo około 0.9, ale to też w normie).

Bez oscyloskopu nie jestem w stanie w sumie więcej sprawdzić.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Spróbuj odłączyć te przepustnice, co ci szkodzi, pięć minut roboty.

mkaminski100

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Basingstoke, Hampshire
Wydaje mi się że już odlaczalem zawory ale zrobię tak jeszcze raz żeby być pewnym i spróbuję jeszcze ciśnienie na zaworze turbo.
Przepływomierz jest z 2011 roku, więc wydaje mi się że jest sprawny. Na postoju wskazuje zadane wartości przepływu. Sprawdzę jeszcze jak to wygląda live.
Wydech nie może być zatkany bo po pierwsze auto po wciśnięciu gazu idzie jak rakieta (miałem swoich kilka Dw10 i dw12 i żaden tak nie szedł więc też nie wiem czy nie był tuningowany). Wkręca się na obroty bardzo ładnie czy na postoju czy pod obciążeniem a szarpanie jest tylko między 1500 a 2500 (najczęściej koło 2000), a wydech odcina silnik wcześniej.
Ja podejrzewam:
-stary soft z nowym typem EGR. Zawór był kalibrowany Diagboxem
-przepływomierz - po odpięciu pracuje na sztywnych mapach i dlatego chodzi dobrze.
-zawór podciśnienia turbo. Wymieniałem na używany. Wstawię nowy i zobaczę.
- zawieszający się czujnik kopiowania turbo, ale te które do tej pory wymieniałem dawały jakiś błąd.
-wariujacy któryś czujnik. (Temp lub ciśnienia).
- coś z pompą (raczej zawory)

Co mnie zastanawia to klima chodzi prawie ciągle na 2 biegu dmuchawy. 1szy jest bo sprawdzałem programowo, ale nie wiem na jakiej podstawie ECU ustawia obroty wiatraka, bo wygląda tak jakby nie miał z niego wskazań (temp silnika jest).
No i termostat bo puszcza bo rura już ciepła przy 40 stopniach, ale to nie ma znaczenia.

igltokz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Spróbuj nie musi być całkiem zatkany żeby robić problemy.

Kris.79

SuperMechanior
Punktów
186
Miasto
Toruń
Co do klimy to sprawdź jaki masz ciśnienie na HP.

Do góry Bottom