• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Citroen C5 FL 3V6 chwilowy brak reakcji na pedał gazu

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
To nie jedynka a FL już pełny CAN jak w X7 nawet częściowo kompatybilny, takie wylogowywanie się to było w 1, jakies tam diagnoskopy mam ale nie doczytałeś ze dedykowany diagbox nie widzi pedału w ECU a ze często robiłem diagnostykę czymś innym niż dedykowane bo zaczynałem elektronikę od kiedy sie pojawiała ( wtedy to były czasy jak robiłem vag kkl za niesamowitą kasę ) A samochód jest po 2005 wiec ? Chodziło mi o to czy w jakimś aucie był używany ten sterownik bo może w parametrach jest ten pedał gdzieś w 607 to był 7.4.6 a to zupelnie inny sterownik.
Automatyczne połączenie postów:

Francuzy to jedna wielka ciekawostka
No nie mam to jak łałdi ale jak zauważyłeś sterownik jest boscha a to chyba nie Francja ? dawno już się nie robi aut w jednym kraju koncerny mieszają ile wlezie byle mieć zysk

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Doczytalem bo napisales to dwa razy, ale nie umialem sie do tego odniesc. I dalej nie umiem.

Wczesniej w pracy wpisalem ME7.4.7 i wyskoczyl mi 607, za to 7.4.6 pokazywal mi sie taki Citroen jak Twoj i chyba 807. Teraz juz nie mam tego przed oczami, ani tym bardziej w glowie - staram sie nie zapamietywac takich rzeczy. Poza tym nie spieram sie.
Zadales pytanie gdzie jeszcze jest taki sterownik - odpowiedzialem na podstawie tego co sam znalazlem a nie co widze przed soba czy wiem z doswiadczenia, opisalem po krotce jakies swoje przeboje z takim czy podobnym tematem i wychodzi ze wiecej nie dam rady.

Ostatnia edycja:

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
znalazłem sterownik po 2004 w 607, peugeocie 407, C6 tylko był, jutro sprawdzę czy cos gdzies wiecej pokaze i zrobie te proby z tempomatem ale jak pamietam lekkie dotkniecie hamulca powodowało ze zwalniał a dotniecie przycisku to od razu przyspieszał. ciekawe ze jak predkość 0 to juz jest OK. Może to sterownik skrzyni automatycznej tak broi ?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
znalazłem sterownik po 2004 w 607, peugeocie 407, C6 tylko był, jutro sprawdzę czy cos gdzies wiecej pokaze i zrobie te proby z tempomatem ale jak pamietam lekkie dotkniecie hamulca powodowało ze zwalniał a dotniecie przycisku to od razu przyspieszał. ciekawe ze jak predkość 0 to juz jest OK. Może to sterownik skrzyni automatycznej tak broi ?
Tak to sobie tłumacz :D założę się że ten sterownik jest git tylko francuska instalacja elektryczna robiona przez jakąś gospodynię wiejską na drutach gdzieś w którymś miejscu w środku magicznie zgniła, klątwa działa...

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Tak to sobie tłumacz :D założę się że ten sterownik jest git tylko francuska instalacja elektryczna robiona przez jakąś gospodynię wiejską na drutach gdzieś w którymś miejscu w środku magicznie zgniła, klątwa działa...
instalacje robi dla nich bosch :) no ale ty wiesz lepiej, nawet nie wiesz ile tam szwaba jest a była nawet reklama niemiecka jakość citroen c fynf

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Zebysmy sie dobrze zrozumieli: to ze po wcisnieciu pedalu hamulca tempomat przechodzi z ON na OFF to jest oczywiscie normalne, jak rowniez to, ze w normalnej sytuacji tempomat zapamietuje ostatnia ustawiona predkosc co widac na wyswietlaczu i wystarczy kliknac manetke spowrotem i tyle.
Natomiast jezeli wciskasz hamulec ale predkosc sie resetuje (czyli masz ---) tak jakbys tej predkosci nie ustawial i musisz wcisnac manetke + albo - zeby spowrotem wlaczyc tempomat - to juz swiadczy o tym ze cos jest nie halo. I nie - wcale nie musi przy tym pojawic sie blad ABS/ESP, a przynajmniej nie musi w nowszych furach PSA.
Jak rowniez zebysmy sie dobrze zrozumieli: proponowalem jazde z podpietym diagnoskopem, najlepiej w dwie osoby, tak aby jedna mogla skupic sie na parametrach a druga na wywolaniu usterki i prowadzeniu auta.

Czy to sterownik skrzyni? Nie wiem. Bez wgladu w parametry nie szedlbym tak daleko, tylko przyjal jakas metodyke i sie jej trzymal krok po kroku. A zaczalbym od tego czym hamuje i dodaje gazu.
A to co opisalem wczesniej o P0120 itd itp to nie dotyczy tylko aut przed 2005 rokiem, ale rowniez i po nim.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Jak rowniez zebysmy sie dobrze zrozumieli: proponowalem jazde z podpietym diagnoskopem, najlepiej w dwie osoby, tak aby jedna mogla skupic sie na parametrach a druga na wywolaniu usterki i prowadzeniu auta.
a które parametry ? bo trochę ich jest
Czy to sterownik skrzyni? Nie wiem. Bez wgladu w parametry nie szedlbym tak daleko, tylko przyjal jakas metodyke i sie jej trzymal krok po kroku. A zaczalbym od tego czym hamuje i dodaje gazu.
a co konkretnie ?

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Okej sorry ja Cie zle zrozumialem, myslalem, ze masz dostep do diagnoskopu. No coz, jakis pomysl mam, ale w takim razie jaki masz sprzecior?
Rozumiem ze mam Ci podac angielskie nazwy a Ty cala jazde zapiszesz do grafa i wstawisz na forum?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
W sumie chyba diagbox zapisuje ale nie probowałem , autocom tego sterownika nie widzi, może jakiś program do OBD bo jezeli chcesz pomoc w analizie to musimy miec to samo . Jakieś sugestie ? co do angielskiego to mnie nie przeraża

Ostatnia edycja:

Golu666

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Rzeszów
W autocom wlacz tryb zaawansowany , w ustawieniach przy połączeniu pojawi ci się kłódka z kluczykiem i masz ręczny wybor sterowników, chyba że masz sprzęt z PRCH

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
nie ma na liście tego sterownika bo to jest osobliwość stosowany tylko w paru samochodach do tego silnika.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
nie 7.4.7 i jego nie ma, autocom rozpoznaje go jako generic obd i cos tam czyta.

Golu666

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Rzeszów

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
mam jaki mam czyli tego sterownika nie mam a podejrzewam ze i tak go nie ma przejdzie na obd zastanawiam się jakie parametry oglądać i nadal nie mam konceptu jakim programem

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Marek, diagbox na pewno potrafi zapisywac live data do pliku pdf i skoro angielski nie jest problemem to tutaj masz to wyjasnione: https://frenchcarforum.co.uk/forum/viewtopic.php?t=61422
Ja sam czasami uzywam diagboxa do live data, ale to stacjonarnie a nie kiedy auto jest w ruchu. Na wycieczki go nie zabieram ze wzgledu na lagi - mam szybsze sprzety do tego.
Niestety nie umiem Ci powiedziec czemu jest tak, ze Twoj akurat diagbox nie widzi tego czy tamtego, natomiast rozumiem ze gadamy o klonie. I tutaj tez nie pomoge, bo glowice mam oryginalna, diagboxa online, a i tak prawde mowiac uzywam tego sporadycznie, bo albo uzywam kts-a jako passthru, albo po prostu ogarniam temat kts-em bez diagboxa.
Takze nie wiem jak Ci pomoc w temacie czytania tej fury. To Ty widzisz co tam masz za sprzety i jak z ta fura wspolpracuja. Jezeli nic nie pomaga to albo sie zaopatrz w cos innego, albo jakos kombinuj czy mozesz zrobisz jakis upgrade tego co masz.
Na moje to rownie dobrze mozesz nagrywac laptop czytajacy dane telefonem, albo nawet wideoresjstratorem, byle do celu.

Golu666

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Rzeszów
witam , po piersze samo nie przechodzi na generic obd , wysle ci scr zobaczysz
a po drugie diagnozowalem te autka nie raz i nie przez generic obd

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
OK już wiem jak zapisywać parametry w diagboxie a co do autocom to pewnie czytałeś 7.4.6 tam działa, ale które parametry czytać ? bo to mnie tez interesuje.

Do góry Bottom