• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Citroen C5 x7 2.0 HDI 160KM - Walka z wibracjami karoserii przy przyśpieszaniu

mark5001

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Witam

Już od jakiegoś czasu walczę z wibracjami podczas przyśpieszania.
Na początku sprawdzone pólosie okazalo się że prawa miala luz - więc decyzja, wymiana na nowe po lewej i prawej.
No i ku mojemu zdziwieniu wibracje nadal są

Najlepsze jest to że jak robię trasy do pracy i z powrotem - ok 6 km to drgania nie występują - problem zaczyna się gdy jadę w dluższą trasę i tak jak by się "Coś Nagrzalo" - wlaśnie wtedy zaczyna się cyrk - podczas przyśpieszania... zazwyczaj już od 60 w górę nie zależnie jaki bieg zaczyna wpadać w wibrację cala buda - mam wrażenie że to od prawej strony idzie.
Silnik i osprzęt dziala prawidlowo - tam absolutnie nic się nie dzieje - pracuje równo, ma moc, przyśpiesza równomiernie.
Częstotliwość wibracji rośnie proporcjonalnie do prędkości.
Samochód zostawilem innemu mechanikowi do diagnozy - niestety nic nie znalazl - sprawdzil zawieszenie, pólosie, przeguby, Podporę, poduszki silnika, nic nie znalazl, pojeździl i nie przydarzyla mu się sytacja.
Największe wibracje występują jak jest duże obciążenie i wjedzie się na jakies dlugie wzniesienie na drodze przy ok 90 i po tym wzniesieniu tak jak by samochód z niej delikatnie "Spadal" w tym momencie jest większy prześwit - wlaśnie wtedy to nawet to już Slychać :/
Pytanie czy ktoś już spotkal się z takim problemem, bo nie mam juz pomyslów.
Jedynie sprzęglo/dwumasa - ale jednak logicznie ciężko mi powiązać dwumasę z tym problemem.
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
Wtryski. Weź kompa w drogę, to zobaczysz.
mogą być i wtryski ostatnio w latitudzie mieliśmy podobnego zonka !
koszmara -okazała sie tylna nowa opona po rozgrzaniu biła dziwnie

po zmianie na zapas to do dziś facet nie narzeka ....:D:D:D:D

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
wiesz ,w jednym autku miałem tak ze na wolnych obrotach jak sie stało na swiatłach (automat) aż przygasał na D a na N czy P jakoś to chodziło i były wtryski podczas jazdy tylko poszarpywał czasem ale wibracji nie było

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Paweł, opowiadałem ci co niedawno miałem. też drgania podczas przyśpieszania. w momencie gdy występowały korekta 3 wtrysku podchodziła pod 1.8. jakaś cytryna 1.6 hdi. i to nie był pierwszy przypadek. jak ktoś się nie wczuje dobrze, to może pomylić z przegubem.

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
Tak ,tylko czy to wzrasta z przyspieszeniem ???

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
tak było takze napisane hehehehe:D:D:D:D

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Sprawdzałeś poduszkę silnika ta przy rozrzadzie. One się sypią regularnie

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl

Sprawdzałeś poduszkę silnika ta przy rozrzadzie. One się sypią regularnie

I ona ma wibrować rytmicznie, hmm:rolleyes: dziwna sprawa.

Może ta poduszka ma metronom w sobie.

Miałem tak kiedyś w Aurisie przed dzwonem było ok, po nim tak się zrobiło. Poszły dwie półosie i hula do dziś. Dwie bo nie wiedziałem która.

To jest tylko mój przypadek, a wiadomo usterki nie zawsze są identyczne w autach.

Wew. przegub szczególnie jak jest na kamieniach.

Ostatnia edycja:

mark5001

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Tak, i były to wtryski.

Kurcze wtryski zdecydowanie nie... w rezonans wpada buda i trzęsie/telepie - i "spadając" z długiego wzniesienia nasila się co najmniej dwukrotnie :D
To ewidentnie jest z przeniesienia napędu...
Zwłaszcza kiedy zrobiłem test i podniosłem zawieszenie - ale pod spodem na potencjometrze że w ustawieniu "Do jazdy" Był ok 5 cm wyżej - wtedy telepało niemiłosiernie...

Poduszka koło rozrządu jest jak nowa.

Miałem tak kiedyś w Aurisie przed dzwonem było ok, po nim tak się zrobiło. Poszły dwie półosie i hula do dziś. Dwie bo nie wiedziałem która.

To jest tylko mój przypadek, a wiadomo usterki nie zawsze są identyczne w autach.

Wew. przegub szczególnie jak jest na kamieniach.

O to to to... Ale półosie wymieniłem na nówki - absolutnie nic się nie zmieniło...

Ale tak - miał dzwona - sam sprowadzałem z Francji - wyglądało to jak by ktoś wdupił się na wysoki krawężnik - urwane prawe koło, potrzaskany zderzak...

I teraz się zastanawiam czy może tu leżeć gdzieś przyczyna... wózek prosty jak by co...

Pomiar punktów bazowych książkowy.

Naprawiany był pod moim nadzorem więc dbałem o to żeby było bezpiecznie...
samochód jak go przywiozłem miał 48000. Dzisiaj jest 86000.
Po naprawie auta nie było żadnych cyrków, było wszystko ok.

Z geometrii wynika że wszystkie kąty są w tolerancjach, oprócz jednej - przednie prawe koło jest cofnięte względem lewego o 6mm

Ostatnia edycja:

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
224
Miasto
Gdansk
mialem tak w v50 2,0 136ps gdy tylko wyjechaem na autostrade to przy obciarzeniu i wiekszych predkosciach wibrowala buda na 5 biegu np przy 140 km przy 200 bylo spokojnie po wymianie wtryskow wszystko ustalo

roba

Nowy
Punktów
1
Problem wibracji rozwiązany!
Tylko i wyłącznie montaż nowej lub regenerowanej fabrycznie półosi lobro/gkn daje efekty. W ori półosi są stażkowe kamienie o średnicy 45mm które występują w tym typie półosi, żadne inne zamienniki nie robią roboty. Dla zainteresowanych koszt 650zł plus kaucja za zwrot starej, zaznaczam jest to fabryczna regeneracja

Do góry Bottom