• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Citroen Xantia 2.1TD , pompa Lucas

Paluch

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Witam. W skrócie opiszę problem. Samochód kupiłem 2 lata temu. W lipcu 2011 została zregenerowana pompa w serwisie Boscha. Jeździło wszystko ładnie pięknie, aż do lutego 2012, gdzie jak pamiętamy były mrozy po około -20 stopni. Wtedy to odpalała idealnie od 1 razu, ale po rozgrzaniu i próbie wkręcenia na wyższe obroty samochód gasł. Mogłem przy 140km/h szybko na nowo odpalić i jechać dalej, ale musiałem delikatniej dodawać gazu. Po zimie objawy ustąpiły. W listopadzie, gdy zrobiło się chłodniej samochód zaczął mocniej kopcić na szaro i tracić moc, aż pewnego dnia w ogóle nie odpalił. Teraz stoi i czeka na cieplejsze dni. Próbowałem go raz odpalić, to po załapaniu od razu wkręcił się na 4000 obr/min i nie reagował na pedał gazu. Wyłączyłem, żeby nie zarżnąć silnika. To co mogłem zrobić , to wymieniłem oringi na solenoidach , do reszty raczej dostęp ciężki w warunkach parkingowych. Ma ktoś pomysł, co może mu/jej dolegać? Wiem, że pompy Lucasa to porażka w tych autach. Dodam, że wtryski były wyjęte i sprawdzone, filtr paliwa i gruszka pominięta i wstawiony zwykły filtr od VW. Pozdrawiam i czekam na pomysły.

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
Nie znam tego silnika, ale powiedz mi czy tam jest pompa vp44 z ze sterownikiem przykreconym do gory? Czy to jest na common rail?

Paluch

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
hmm Auto-Port, to jest pompa Lucas Epic , oznaczenie inne niz boscha, pedał gazu mam z potencjometrem i w pompie brak linki, mało kto chce to naprawiać/regenerować. Dodam jeszcze, że przy wkręcaniu na wysokie obroty przed samym zgaśnieciem dochodził spod maski metaliczny stukot, jakby mocno klepeł zawór. Nie wiem czy to coś mechanicznego w pompie, czy padła płyta z elektroniką;/

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
No wlasnie chodzi mi o ta plyte z elektronika. A masz jakies bledy na kompie?

Paluch

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Nie podłączałem, a teraz jak nawet już nie odpala, to problem będzie z odczytem błędów, chyba czas poczekać na cieplejsze dni i zrobić próbę. Jak będzie cieplej, to z trudem, ale powinna zapalić.

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
a spróbój mu PLAKA zapodać do dolotu i zobacz czy na plaku bedzie chodzić.
jeśli masz taką pompę jak na filmie to tam siada tranzystor i on jest powodem tego całego bałaganu

Paluch

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
To jest Bosch, u mnie Lucas siedzi, ale elektronika podobnie na górze jest. Spróbuję z tym plakiem, już mam tego auta dość no i może się dobiorę do tranzystora, o ile będzie podobnie.
Tak wygląda moja zmora:

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
jak byś sie dobrał i bedzie któraś nóżka urwana od tranzystora to dam ci namiary do kolesia co naprawia te sterowniki i daje gwarancje roczną czestą wysyłam do niego stery i nigdy nie było problemu. a ostatnio od omegi mu wysłałem to zapłaciłem 280zł, samemu tez to zrobisz tylko że niem niegdzie inforamcji jaki rodzaj tranzystora wkładają żeby to długo chodziło a nikt nie chce tajemnicy zdradzić a te co wkładają na filmikach są do dupy, sam też możesz go wymienić ale to jest wyższa szkoła jazdy także polecam ci dać to komuś co na codzień sie zajmuje minaturową elektroniką :)

igltokz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
podepnij się komputerem i odczytaj błędy nie ma znaczenia czy samochód odpali a co do regeneracji to tę pompę profesjonalnie naprawią ci w firmie PEZAL z Gdańska a i tam nie ma tego tranzystora :) to całkiem inna pompa :)

Paluch

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
To ja teraz odgrzeję kotleta i wyjaśnię co było. Jak napisałem w 1 poście "Dodam, że wtryski były wyjęte i sprawdzone". Miałem więcej czasu i sam się zabrałem za to u znajomego mechanika w garażu. No i ku mojemu zdziwieniu wtryski nie były jeszcze nigdy wyjmowane, a na pewno nie rok temu. Warsztat, który mi je "sprawdzał" skasował za wyjęcie, sprawdzenie i włożenie oraz stwierdził, że to pompa. Wymieniłem końcówki i auto śmiga jak nowe. Dziękuję wszystkim, którzy próbowali pomóc, przepraszam za wprowadzenie w błąd i jadę do warsztatu , który "sprawdzał" wtryski złożyć im gratulacje w oszukiwaniu klientów. W tym kraju już ciężko komuś zaufać.

Do góry Bottom