• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Citroen Xsara Picasso 2.0 HDi, bez pomocy plaka nie odpala

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Typowa przypadłość tych silników to zawór ciśnienia paliwa w pompie wysokiego ciśnienia.

Arkom

SuperMechanior
Punktów
0
Też na to stawiam ale w ciemno nie będę wymieniał, zobaczę po powie komputer.

DaR3k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
20
Miasto
Jarosław
@Arkom jak nie masz testera to podepnij manometr glicerynowy na wyjście od pompy CR i sprawdź jak narasta ciśnienie przy kręceniu rozrusznikiem powinno być po sekundzie około 200bar jak nie będzie podmień zawór DRV.

Arkom

SuperMechanior
Punktów
0
Dzięki za radę, gdybym nie zdobył kompa to bym tak zrobił. Auto przestało odpalać nawet na plaka ... Po podpięciu pod kompa wyszło, że ciśnienie paliwa jest zerowe, co się zgadza bo do wtrysków już paliwo nie dochodzi. Do samej pompy CR paliwo dochodzi bo sprawdzałem, nie wychodzi z pompy CR - tak jakby regulator ciśnienia paliwa był ciągle zamknięty i nie puszczał paliwa. Samych błędów w sterowniku było sporo ale niektóre mnie nie dziwą:

P0101 - Przepływomierz masy powietrza, minimalna dopuszczalna wartość
P0230 - Zasilanie pompy paliwa niskiego ciśnienia - zgodność gdy silnik jest wyłączony ( ten błąd pojawiał się już długo długo przed tą awarią)
P1519 - Funkcja kontrolowanego wentylatora chłodzenia, (zintegrowana w ECU silnika), zgodność między prędkością wentylatora a ustawieniem
P1517 - funkcja zakodowanego zapobiegania uruchomieniu: funkcja nieprawidłowa ( ten błąd mnie zastanawia - czyżby immo odcięło całkowicie dopływ paliwa?)
P1138 - obwód czujnika ciśnienia paliwa: zwarcie do uziemienia.

Ten ostatni sądzę, że pojawił się po odpięciu regulatora ciśnienia paliwa. Wszystkie błędy dały się skasować, jak narazie nowych brak. Auto oczywiście nie odpala

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
A te parametry chyba można zobaczyć nawet ELM ale nie stosuje tego wiec nie wiem czy na pewno . Niemniej sprawdz narastanie ciśnienia

Arkom

SuperMechanior
Punktów
0
Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz podobno po wyciągnięciu zaworu regulacji ciśnienia paliwa z pompy nie powinno polecieć paliwo - a mi poleciało ...

Co do parametrów i sprawdzenia to to było sprawdzane auto comem, jutro najdalej w sobotę powinienem mieć już lexię

Arkom

SuperMechanior
Punktów
0
Też stawiam na zawór regulacji ciśnienia paliwa. Jest jakiś sposób żeby go "ręcznie" sprawdzić

Martwi mnie ten błąd p1517 - jest możliwe, że immo złapało ?

I immo złapało i nie chce puścić ....... dobija mnie to auto. Co teraz zrobić z tym fantem, wywala ciągle ten błąd p1517

Ostatnia edycja:

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Jak zapala z plaka to immo puszcza, bardzo fajne auto tyle ze nie masz sprzetu moze dawkę rozuchowa trzeba zwiekszyc ?

Arkom

SuperMechanior
Punktów
0
Pompa w baku podaje, paliwo dochodzi do pompy CR, do zaworu regulacji ciśnienia paliwa prąd dochodzi, podobnie jak do zaworu regulującego wydajnośc pompy (nie pamiętam jak on się nazywa)

Sprzęt będzie najdalej w sobotę. Teraz na plaka nie odpala... Z pompy CR paliwo nie wychodzi, tak jkaby zawór regulacji ciśnienia paliwa był cały czas zamknięty

Arkom

SuperMechanior
Punktów
0
Dlatego pytałem co zrobić jak złapało immo, nie ma drugiego kluczyka, kody też nie znam. Zapytam jeszcze o jedno: jak immo złapie to odcina dopływ paliwa odcinając pompę paliwa w baku? Czy odcięcie jest dopiero na pompie CR?

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
na pompie wstępnej powinno odciąć. Sprawdź oporopowrotnik.

Arkom

SuperMechanior
Punktów
0
No to nie jest to immo bo pompa w baku śmiga i podaje paliwo do pompy CR. Nie jestem wybitnym specjalistą i może głupio pytam ale co to jest ten oporopowrotnik

Arkom

SuperMechanior
Punktów
0
Jutro bd miał drugi na podmiankę.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
No to nie jest to immo bo pompa w baku śmiga i podaje paliwo do pompy CR. Nie jestem wybitnym specjalistą i może głupio pytam ale co to jest ten oporopowrotnik
To taki fetysz chłopców co już do rezerwy poszli... :p

Arkom

SuperMechanior
Punktów
0
He młodemu mechanikowi ciężko w dzisiejszych czasach XD z młodego to się ośmieją XD :p

Do góry Bottom