• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Citroen Xsara Picasso 2.0 HDi, bez pomocy plaka nie odpala

Arkom

SuperMechanior
Punktów
0
W necie nie ma własnie takiego kompletu, pomijam już numery ale sam układ wtyczek na BSi i ECU ... ehh. Jadę teraz na szrot może coś się znajdzie. A zapytam jeszcze numery muszą się zgadzać czy ważne jest aby tylko układ wtyczek się zgadzał? Bo taką wypowiedz w tym wątku tez już czytałem.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
numery sa b. ważne to informacja o konfiguracji i oprogramowaniu

Arkom

SuperMechanior
Punktów
0
No to nie ma szans żebym znalazł komplet ECU, BSi o tych samych numerach, w necie nie ma, objechałem znane mi szroty w mojej okolicy i tez dupa.... Jedyny komplet ktory pasuje wtyczkami to ten http://allegro.pl/komputer-silnika-0281010360-bsi-9640880180-citroen-i6304613070.html. Z tym, że w tym zestawie BSi nie ma jednego gniazda z wtyzkę które w moim BSi jest ale nie jest do niego podłączone żadne złącze....

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
nie lepiej naprawic ten strownik ? pisałeś ze brudny i jakieś złacze czy pin odlutowany ,

Arkom

SuperMechanior
Punktów
0
Pin przerdzewiały i ledwo co się trzyma. Do poniedziałku w sumie mam czas do dopiero w poniedziałek mam podstawić auto elektornikowi, więc postaram się to naprawić, rozbiorę ECU może uda się pin uratować.

Znajdzie się ktoś kto poda rozpiskę pinów w ECU Boscha 0 281 010 137, ciekawi mnie za co odpowiada pin 36, który ledwo co się trzyma.

Ostatnia edycja:

Arkom

SuperMechanior
Punktów
0
Witam, sporo czasu minęło od ostatniej mojej wypowiedzi i co ciekawsze od tamtej pory auto nie odpala. Czwarty tydzień auto stoi u mechaniora który zajmuje się tylko PSA. Do tej pory mechanik spr chyba wszystko (tak mówi) i auto nadal nie odpala. Pompa w baku sprawna, podaje paliwo do pompy CR ale z pompy CR paliwo nie wychodzi, została podmieniona pompa CR nadal nic - auto dalej nie odpala, podmieniony ECU, zawór na pompie też podmieniony nic to nie dało, sprawdzona instalacja i nadal nic. Macie jakieś pomysły gdzie szukać dalej?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
yhy , zmienić mechanika albo zmienić dawkę startową albo rozrusznik

Arkom

SuperMechanior
Punktów
0
Rozrusznik ok kręci jak szalony, co do mechanika bardzo możliwe, że tak się to zakończy, choć koleś wydaje się wporządku ... ale tylko sie wydaje..... Co do zmian dawki startowej przypominam Ci, że z pompy CR wgl nie wychodzi paliwo na szynę. Nie do końca rozumiem co dałaby zmiana tej dawki skoro do wtrysków wgl nie dochodzi paliwo ... I pytanie drugie z jakiego powodu dawka ta miałby się zmienić sama?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Jak ciśnienie nie wchodzi a i kreci jak szalony to pompa o ile zawór przelewowy jest szczelny. Tam więcej już nie ma

Arkom

SuperMechanior
Punktów
0
Mechanik mówił, że przekładał pompę na używkę (i to prawda bo pompa była założona inna jak dziś byłem u niego) i auto nie odpala - choć używane nie zawsze będzie sprawne. Starą pompę miał zawieźć do sprawdzenia, w poniedziałek mam nadzieję że będę coś wiedział. Choć wg mnie to nie pompa a sterowanie regulatorem ciśnienia paliwa ale moze się nie znam.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Nie mam pojęcia , jak pamiętam tam jest pompa ssąco tłocząca, może się zapowietrza ? musze mieć auto żeby coś wymyslić

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
To hadej, pompa w baku, stary bosch edc15c2, pompa wysokiego cisnienia bez pompy wstepnej, zawor regulacji drv. Skoro pompa nie tloczy to sama pompa lub sam zawor, w tej pompie na zasilaniu jest zawor, sproboj dmuchnac w niego kompresorem, byc moze twoja pompa padla (malo prawdodpobne) a w uzywanej pompie. Nie pamietam czy sam zawor na pompie jest normalnie zamkniety czy normalnie otwarty. Raczej zamkniety wiec na szynie z odpieta kostka powinno byc max cisnienie.

Arkom

SuperMechanior
Punktów
0
To hadej, pompa w baku, stary bosch edc15c2, pompa wysokiego cisnienia bez pompy wstepnej, zawor regulacji drv. Skoro pompa nie tloczy to sama pompa lub sam zawor, w tej pompie na zasilaniu jest zawor, sproboj dmuchnac w niego kompresorem, byc moze twoja pompa padla (malo prawdodpobne) a w uzywanej pompie. Nie pamietam czy sam zawor na pompie jest normalnie zamkniety czy normalnie otwarty. Raczej zamkniety wiec na szynie z odpieta kostka powinno byc max cisnienie.

Kolega dobrze mówi. Zabrałem auto od mechanika bo za długo to trwało. Dziś ponownie sam się zabrałem za to bo nie znam żadnego rzetelnego mechanika który by to ogarnął. Ponieważ podmieniłem DRV już wcześniej i nic to nie dało zwaliłem pompę CR i...... po pierwszych "oględzinach" stwierdziłem że sama pompa kręci się za luźno i nie słychać żeby co kol wiek tłoczyła. Zawiozłem ją do sprawdzenia - czekam na info, choć uważam to to będzie jej wina bo mówię sama pompa kręciła się lekko jak dmuchawa ... XD Nie jestem expertem w układach CR ale wg mnie kręciła się za luźno.

Jeszcze się dopytam w przypadku pompy CR nie muszę jej ustawiać "na znaki" jak rozrząd bo sama pompa mechanicznie tłoczy cały czas - zawór DRV i odcinający sekcję trzeciego tłoczka steruje pompą?

Arkom

SuperMechanior
Punktów
0
He z Łodzi na Śląsk kawałek drogi .... :p

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Pompe ustawiasz jak leci, zawor trzeciego tloka jest potrzeby w wypadku zdjecia nogi z gazu i wysokich obrotow silnika.

Arkom

SuperMechanior
Punktów
0
Pompe ustawiasz jak leci, zawor trzeciego tloka jest potrzeby w wypadku zdjecia nogi z gazu i wysokich obrotow silnika.

Czyli tak jak myślałem, dzięki za pomoc. Dam znać jak będę miał info z serwisu pomp.

Arkom

SuperMechanior
Punktów
0
Podmienione 2 pompy CR, podmienione dwa zawory regulacji ciśnienia na pompie, podmieniony sterownik, wycięty immo ze sterownika, sprawdzona instalacja - a paliwo jak nie wychodziło z CR tak nie wychodzi. Jakieś pomysły?

Do góry Bottom