• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Citroen Xsara Picasso 2.0 HDi, bez pomocy plaka nie odpala

Arkom

SuperMechanior
Punktów
0
Witam, w w/w aucie mam taki problem, że podczas jazdy na autostradzie nagle auto zgasło, poszarpało nim i zgasło - i już nie odpaliło. Narazie wiele nie ustaliłem, komputer nie pokazuje żadnych błędów, był jeden - częsty tzn. P0230 ale po jego skasowaniu narazie się nie pojawił. Generalnie sprawa wygląda tak, że trzeba odpalić na plaka i auto chodzi, od samego kręcenia nie odpala, na plaka odpala niemal na dotyk ...

Pompa w baku chodzi, odzywa się bynajmniej dziś mam zamiar ją wyciągnąć i zobaczyć jak chodzi. Filtr paliwa sprawdziłem, nawet na próbę wyciągnąłem wkład filtra ale nic to nie pomogło (filtr był zmieniany może 2 miesiące temu na OE Purfluxa. Do wtrysków paliwo dochodzi tak samo jak dochodzi do nich prąd.

Zawór zwrotny w obudowie filtra paliwa raczej jest ok - w jedną stronę trzyma w drugą przepuszcza, więc chyba ok. Zamierzam sprawdzić rozrząd ale wątpię, żeby to było to - był zmieniany jakieś 30 tyś temu. Zawór upustowy na pompie CR raczej wykluczam, bo po odpaleniu auto chodzi niemal że idealnie (potrafi się poddusić przy energicznym dodawaniu gazu). Słyszałem że jest jakiś czujnik przy pompie w baku ale jaki to czujnik? Auto nie kopci. Testów przelewowych nie robiłem.

Od czego wy byście zaczęli szukanie? Z góry dziękuję za pomoc.

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Ja zaczą bym od podpięcia kompa i sprawdzenia parametrów rzeczywistych w trakcie kręcenia...

Arkom

SuperMechanior
Punktów
0
W sumie to o tym nie pomyślałem hee, chyba czas na urlop :p. Tak czy inaczej dziwna sprawa. Aha jeszcze jedno pytanie, w obudowie filtra paliwa na dole jest zaworek (tak mi się wydaje) którym paliwo idzie do magistrali wodnej - moje pytanie jest takie czy ten zaworek ma być otwarty non stop, czy powinien on się zamykać?

Arkom

SuperMechanior
Punktów
0
Nie jestem expertem w układach CR ale zastanawia mnie jedna rzecz. Zrobiłem test przelewów, jako, że mam do dyspozycji komplet do testów przelewowych to nie musiałem kombinować wężykami tylko bezpośrednio podłączyłem menzurki pod wtryski i po odpaleniu menzurki się napełniały (co jest jak najbardziej normalne) ale nie wiem dlaczego ze zdjętych przelewów dosłownie tryskało paliwo... Nie twierdzę że tak nie musi być ale zwyczajnie wg mnie przelew to innymi słowy powrót nadmiaru paliwa to dlaczego z tych wężyków leci paliwo do wtrysków a nie odwrotnie? Możliwe, że pisze tutaj głupoty i ktoś kto ma większą wiedzę na temat CR mnie wyśmieje ale wolę się zapytać.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
jak leci do wtrysków jak menzurki napełnia ? Może jaśniej napiszesz ?

Arkom

SuperMechanior
Punktów
0
Wypiąłem trójniki plastikowe z wtryskiwaczy i w ich miejsce podpiąłem bezpośrednio menzurki i po odpaleniu one się napełniały co mnie nie dziwi. Dziwi mnie to, że z tych odpiętych trójników leciało paliwo.

Arkom

SuperMechanior
Punktów
0
Nie twierdzę, że nie jest to normalne. Pierwszy raz robię ten test, aut jest moje - na co dzień nie grzebe przy CR stąd moja niewiedza

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Mozliwe ze masz powrót przytkany a odkręć korek z baku

Arkom

SuperMechanior
Punktów
0
Czyli generalnie nie powinno tak być?

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Jak wyżej kolega pisał sprawdź jakie jest ciśnienie paliwa podczas kręcenia rozrusznikiem, jak nie przekroczy 200bar to nie odpali i wtedy test przelewowy nie na pracującym silniku tylko na rozruszniku bez pomocy plaka około 10 sekund i stop, napisz wtedy jak wyszedł test.

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
A nie majstrował ktoś przy zaworku powrotnym zaraz za filtrem który sie przekreca zeby napełnić filtr? On to kieruje paliwo spowrotem do baku a jak bedzie przekręcony to paliwo może nie dochodzić do pompy cr

I wtedy bedzie wychodzić przelewami

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Nie pamiętam przypadku żeby przez przelewy leciała cofka

Arkom

SuperMechanior
Punktów
0
O jakim zaworze mówisz? Przy aucie nikt oprócz mnie nie grzebał, a ostatnim razem grzebałem jakieś 3-4 miechy temu i było ok, wymieniałem filtry, olej itp ogólnie takie rzeczy bardziej serwisowe. Zwaliłem bak i dobrałem się do pompy - sitko było brudne i to fakt, sama pompa chodzi ale jej ciśnienie nie jest jakieś duże, w sumie jak w zwykłym benzynowym silniku. Zastanawia mnie tylko czemu jak się odpali na plaka to już auto chodzi raczej ok tylko nie może odpalić, tak jakby przy rozruchu pompa dawała za mało paliwa.

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
Jeszcze ten zaworek zobacz

Nr 23 na obrazku

Załączniki

• 20160913_202955.jpg
    20160913_202955.jpg
    807 KB · Wyświetleń: 51
A

Anonymous123

Nie jestem expertem w układach CR ale zastanawia mnie jedna rzecz. Zrobiłem test przelewów, jako, że mam do dyspozycji komplet do testów przelewowych to nie musiałem kombinować wężykami tylko bezpośrednio podłączyłem menzurki pod wtryski i po odpaleniu menzurki się napełniały (co jest jak najbardziej normalne) ale nie wiem dlaczego ze zdjętych przelewów dosłownie tryskało paliwo... Nie twierdzę że tak nie musi być ale zwyczajnie wg mnie przelew to innymi słowy powrót nadmiaru paliwa to dlaczego z tych wężyków leci paliwo do wtrysków a nie odwrotnie? Możliwe, że pisze tutaj głupoty i ktoś kto ma większą wiedzę na temat CR mnie wyśmieje ale wolę się zapytać.
Zębów może nie zjadłem na układach cr ale coś tam się wie. Zasada jest prosta. Aby wtryskiwacz działał jak trzeba, musi być odpowiednie ciśnienie. Jak jest za małe to nie puści paliwa na wtrysk. To że dochodzi ono do zasobnika (szyny) to jeszcze nic nie znaczy. Jak robie test przelewowy na aucie które nie pali, to zaczynam od testu na rozruszniku. Jeśli spadek ciśnienia jest tak duży ze nie może nabić go na rozruszniku i potrzeba plaka aby zwiększyć obroty silnika co się przekłada na ciśnienie paliwa to na próbie przelewu będzie to widać odrazu. Jednak wtryski to niejedna cześć układu na której może dojść do utraty ciśnienia. Jest jeszcze zawór bezpieczeństwa. Zazwyczaj umieszczony na szynie, czasami w pompie. Reguluje on przepływ wysokiego ciśnienia. Zapobiega uszkodzeniu wtryskow i ogolnie silnika. Po zdjęciu przewodu z tego zaworu nie może polecieć ani kropla paliwa podczas kręcenia rozrsznikiem. Jeśli poleci cokolwiek, to masz przyczynę bo z tego co czytam to przelewy na wtryskach są dobre. Pompa w baku nie daje wysokiego ciśnienia, wiec jak jest takie jak w benzynie to jest ok. Ona ma tylko wspomagać pompę wysokiego ciśnienia. Ogólnie temat rzeka, mam dużo literatury na ten temat. Jak coś to pisz, to wrzucę. Ogólnie jak juz wspomniano, podgląd parametrów na rozruszniku to podstawa. Ciśnienie paliwa przy probie odpalenia.

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
Post napisany w poniedzialek 12/09 okolo 09:00.
Dzisiaj juz mamy 14/09 i brak infa o podpieciu sie pod kompa - wiec po co sie produkowac :p
Autor watka daj zarobic - sam to mozesz tylko pytac a tak jak veet napisal podlaczyc pod kompa bo chyba takowego nie posiadasz do tego auta i taniej wyjdzie Ci podjechac jak kupowac na swoje potrzeby.

Arkom

SuperMechanior
Punktów
0
Co do kompa to racja niestety ale to grupy PSA nie posiadam, tzn nie posiadam takiego, który odczytałby parametry na żywo i z tego względu na jutro jestem umówiony na podpięcie kompa.

Co do zaworu bezpieczeństwa, na szynie wg mnie go nie ma - jest tam tylko wkręcony czujnik ciśnienia paliwa, na pompie są dwa zawory ten który puszcza paliwo na szynę oraz zawór odcięcia sekcji tłoczącej - który masz na myśli? Wykręciłem ten od puszczania paliwa na szynę - oring na nim jest cały, sam zawór na oko wygląda dobrze ale to tylko na oko. Zastanawia mnie jedno zauważyłem, że na zimnym silniku łatwiej go odpalić owszem trzeba go pokręcić jakieś 10 sek ale odpali na ciepłym mogę kręcić i 10 min i nie odpali.

A sam zawór w filtrze paliwa o którym pisał kolega wyżej chodzi płynnie, nie zacina się

A co do prędkości obrotowej podczas kręcenia to gołym okiem widać, że jest ok, kręci jak szalony rozrusznik i aku są ok

Kolega wyżej pisał, że ma sporo literatury na temat CR, chętnie poczytam jak się podzielisz.

Zdjąłem jeszcze na próbę wtyczkę z regulatora ciśnienia paliwa i podczas kręcenia zawór był jakby zamknięty bo nie poleciała kropla paliwa z wyjścia z pompy, ale co ciekawsze po założeniu wtyczki i kręceniu nadal paliwo z pompy nie leci. Jutro wyjdzie na kompie coś mam nadzieję, nie chcę w ciemno wymieniać rzeczy.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom