• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Clio-silnik gaśnie w trakcie jazdy

Michał

Nowy
Punktów
0
Miasto
Swidnica
Pomożcie
Zwiedziłem juz kilku mechaników i nie wiem co dalej robić. Clio II z silnikiem diesla 1390ccm gaśnie w trakcie jazdy bez powodu. Zachowuje się jakby mu odcięto dopływ paliwa , ale juz wiem, ze to nie to. Sprawdziłem wszystkie wtryski itp. wymieniony filtr paliwa. To jest coś z elektryką. Jedynym wspólnym elementem usterki jest pogoda. Samochód wariuje jak jest wilgotno (pada deszcz czy tez błoto pośniegowe). Samochód na luzie chodzi bez problemu, po zgaśnięciu pali od ręki, nawet jak na luzie go gazuje to wszystko jest w porządku. Dopiero w momencie jak wrzuce bieg i puszczam sprzęgło to jest koniec. Próbowałem już wszystkiego, na wolnych obrotach, na wysokich, nie ma zasady. Po prostu gdy tylko jest wilgoć to gaśnie. Mało tego na komputerze jak jest sucho nie pokazuje żadnych problemów, ale gdy jest mokry to komputer pokazuje błąd czujnika spalin. po naprawie tego dalej ta sama usterka sie pojawia.
Pomocy

Rys00

Boss regionalny
Punktów
98
pozostaje sprawdzic kabelki i kostki,

Jawa151

Bywalec
Punktów
1
ja na początku ruszał bym dokładnie każdym kabelkiem połączonym z czujnikami do momentu zgaśnięcia silnika i już wiadomo, może elektrozawór pompy,lub przetarcie kabelka,może zanieczyszczone piny na kopmie jeżeli występuje,

bombel1985

SuperMechanior
Punktów
20
Miasto
Usa
mialem taki przypadek ostatnio dokladnie jak opisujesz i problemem był przewod plusa był przetarty i przy ruszeniu kabel dotykał masy auto gasł paliło itp tak jak opisujesz sprawdz sobie to

perzyk25

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gent; Belgia
mialem podobnie w Peugeot. U mnie masa kompa nie laczyla i przez to polecial mi komputer i immo.

Do góry Bottom