Witamy na Forum Mechaników!
Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach. Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!
Wprawdzie nie jest to nic z auta tylko z klimatyzatora ale nie mogę dojść co to za część? Wygląda na transil tylko parametrów nie mogę znaleźć ani samej części.
Na stronie producenta nie mogę odnaleźć .
No wiem , że wylutowane ale ona akurat jedno złącze bezpośrednio ma wyprowadzone do czarnego gniazda obok. Więc jedna noga jest wolna.
Automatyczne połączenie postów:
Tak to multi split samsunga za gruby szmal.
Padł po awarii zasilania sieciowego.
Ma błąd komunikacji.
Wszystko co mogłem sprawdziłem.
Zasilacz daje prawidłowe napięcia.
Jednostki ruszają na chwilę i po tej chwili błąd e 201 czyli błąd komunikacji.
Napięcia na złączu komunikacji z jednostki zewnętrznej to 0,25v i nie zmienia się.
A jednostki wewnętrzne dają różne napięcia w zakresie od 0 do 6,8v
Ten element jest pierwszy zaraz po złączu między jednostkami.
Ja ogólnie to zajmuję się czasem naprawami tego typu sprzętu.
Co ty pierdzielisz jak z nozki do gniazda czarnego jest odejscie do drugiej diody
Co to byla za awaria? Zanik czy pik napięcia? Transile glosza legendy ze lubia sie przegrzewac i szlak ich trafia. Odlutuj to i zobacz czy wystartuje. 0.25v to gowno nie napięcie
Wylutowane wszystkie trzy.
Żadna nie zachowuje się jak dioda.
Przewodzą w obie strony ale w zakresie 1,5MEGA ohm.
Oczywiście nic to nie zmieniło w kwestii komunikacji.
To raczej warystory.
Na elektrodzie podpowiedzieli mi , ze to dioda SMA jednokierunkowa SMAJ5.0A
Czyli padły ale nie ochroniły.
Trzeba szukać dalej który układ posadziły...
Próbowałem pominąć . Dałem sygnał bezpośrednio i dalej to samo. W tym układzie każda strona przewodu komunikacyjnego jest tak zakończona . Dwie jednostki wewnętrzne to mają . A jednostka zewnętrzna ma płytę główną do której przyłączono jest przewód sygnałów. Na płycie też są takie tezy tylko nieco inne symbole. Ale z tej płyty sygnał przechodzi bezpośrednio na drugą płytkę tą że zdjęcia i na niej też takie trzy . Jednostki zewnętrzna i wewnętrzne są odseparowane galwanicznie .
Sprawdz na datasheet gdzie ma wyjscia sygnalu i oscyloskop powinien pokazać sygnal prostokątny. Może gdzies jest jakies zwarcie? Trzeba moze sprawdzić na mikroprocesorze sygnaly. Ogólnie posrany temat.