• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Cofniecie tłoczka hamulcowego

Setryu

Nowy
Punktów
0
Dzień dobry czy cofając tłoczek hamulcowy podczas wymiany klocków i jednocześnie odkręcając odpowietrznik w celu wypchniecia starego płynu z zacisku trzeba potem odpowietrzyć układ?

Ostatnia edycja:

suchy8374

Początkujący
Punktów
0
Dzień dobry czy cofając tłoczek hamulcowy podczas wymiany klocków i jednocześnie odkręcając odpowietrznik w celu wypchniecia starego płynu z zacisku trzeba potem odpowietrzyć układ?
Zdecydowanie tak.

Setryu

Nowy
Punktów
0
Dopiero planuje wymianę klocków dlatego chciałem się upewnić czy takie coś może zapowietrzyć układ czy niekoniecznie i mogę po prostu zakręcić odpowietrznik podpompowac hamulcem ubytek i dolac do zbiornika nowy płyn. Bo tak na chłopski rozum w szczelnym zamknietym ukladzie ubytek wywalonego płynu przez odpowietrznik zastapi ten z ukladu w ktorym nie ma powietrza

Ostatnia edycja:

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1663
na pewno warto zapompować pedałem i raz spuścić płyn na każdym zacisku po zmontowaniu. zawsze jest opcja, że dostanie się minimalna ilość powietrza przez odpowietrznik. wciskając tłoczek zacisk nie jest w roboczej pozycji (odpowietrznik na górze) i nie robi się tego płynnie, tylko skokowo.

ale gdy wymienienia się klocki, tarcze moim zdaniem należy wymienić CAŁY płyn hamulcowy. zrobiona jest kompletna obsługa hamulców. prawda jest taka, że ludzie nigdy nie wymieniają płynu hamulcowego. koszt niewielki, a na pewno wzrośnie jakość usługi no i rachunek dla klienta :)

Do góry Bottom