marteo
Bywalec
- Punktów
- 6
Cześć. Mam nie lada zagwostkę. Jak w tytule pacjent Corsa C z 2002r z Z10XEP pod maską z kodami błędów P1500 i P1523. Czytałem podobny temat, ale nie było w nim odpowiedzi co jest/było przyczyną. Ogólnie obstawiam padniety ECU, ale przed naprawą wolałem zasiegnąć rady albo potwierdzenia. Do rzeczy... Po odpaleniu auta brak reakcji na pedał gazu- przepustnica odchyla się tylko na 3%. Po szybkim przekręceniu kluczyka na pozycje 0 i następnie powrót na zapłon niweluje problem i pieknie auto reaguje na gaz. Do czasu aż silnik obciązy się i napięcie spadnie ponizej 12,4V wg. testera DELPHI a 11.9V wg. multimetra wpietego w klemy akumulatora. Zauważyłem, że błąd wyskakuje jedynie przy obciążeniu silnika klimatyzacją (w momencie włączenia wentylatora) z włączonymi nawiewami na 3-4bieg. W momencie załączenia wentylatora klimy napięcie spada do ok 11,9V wg. multimetru wpiętego w klemy akumulatora i wtedy błąd i brak reakcji na pedał gazu. Podejrzewam też alternator choć na jałowym ma 13,8-14V. Po przegazowaniu 14,1-14,2v. Gdy powłączam wszystkie odbiorniki jest ok 13,2V i jak tylko załączy się wentylator klimy na chwile napięcie spada do 11,9V i błąd powraca. Podejrzewam też gdzieś zwarcie bo akumulator trzyma ładnie 12,6V i w momencie kręcenia rozrusznikiem napięcie spada do ok 10V i wtedy ECU łapie ww błędy i stąd na samym starcie brak reakcji na pedał gazu. Wszystko przetrzepałem-wiązkę, ECU, BCM-w nim akurat miałem nadzieję bo jak go wyjąłem to miał nadpalone ścieżki i zielone styki, ale po wyczyszczeniu i przelutowaniu lutów zero poprawy. W momencie wykasowania błędów gdy trzymam gaz w jednej pozycji obroty dośc mocno skacza w przedziale ok 1000RPM. Dziś tez wyjąłem alternator i wyczyściłem wszystkie styki i posprawdzałem prostownik na przebicia itp-wydaje się być bardzo w porządku. Ciągnąłem dodatkową masę ECU-aku, ECU-buda, buda-silnik i nic z tego. Sprawa wydaje się byc prozaiczna i wystarczy wymienić alternator bo nie trzyma pod obciążeniem powyżej 14v, ale.... kwestia rozruchu i spadku napięcia. Ciągnąłem też _(plus) z klemy akumulatora bezpośrednio do nóżki 87 przekaźnika ECU jak i bezpiecznika 40A i nic z tego. Akumulator też podmieniłem z innego auta i dupa. Dziś na noc zostawiłem akumulator do ładowania bo spadła mu pojemność. To chyba na tyle.
Za wszelkie rady i sugestie będę wdzięczny.
Za wszelkie rady i sugestie będę wdzięczny.