• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Corsa D 1.3 CDTI problem z ustawieniem rozrządu.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
można by rzec, że blokady do takiego cdti to są zbędne, jak się ma wiedze taaaaką jak woodoo.
no, chyba jednak nie do końca.
No tak festiwal inteligentnych inaczej...:)
Pewnie inteligencie nigdy się nie zastanowiłeś, że jak byś ustawił 1 tłok w GMP i do tego krzywki na pierwszym cylindrze w odpowiednim miejscu - to byś osiągnął to samo co ustawiając wszystkie tłoki w połowie suwów i wałki w połowie pracy- czyli tak jak jest na blokadach...:)
Ale ty pewnie nie masz pojęcia co za suw by był po tym GMP i jaka krzywka zaraz miała by jaki zawór naciskać...:)
tyy, mam doo ustawienia boxera w outback, 2.5turbo, J255.
wpadł byś ustawić wariatory?
A co sam sobie nie potrafisz poradzić ?
Przecież grasz takiego mechaniora...:)

Fajne jest jak to się zebrała garstka klakierów i sobie spijają z dzióbków...:)

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
jak byś ustawił 1 tłok w GMP i do tego krzywki na pierwszym cylindrze w odpowiednim miejscu - to byś osiągnął to samo co ustawiając wszystkie tłoki w połowie suwów i wałki w połowie pracy- czyli tak jak jest na blokadach...:)
Powodzenia w oglądaniu krzywek w tym silniku.
I tym miłym akcentem mogę stwierdzić, że 1.3 cdti to na oczy nie widziałeś.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Panowie, woodoo tak się zna na mechanice jak świnia na gwiazdach. Niech mi ktoś zacytuję jakąś konkretną wypowiedź tego super-hiper mechaniora, taką co by komuś pomogła. Proszę o tylko jedna, nic więcej bo ja osobiście jeszcze takiej tutaj nie doświadczyłem.

Powodzenia w oglądaniu krzywek w tym silniku.
I tym miłym akcentem mogę stwierdzić, że 1.3 cdti to na oczy nie widziałeś.
Ta widział, jak świnia niebo.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
A kto wam jełopy każe ściągać dekiel z wałkami żeby ustawić krzywki na pierwszym garze...:) widzę, że potraficie tylko się głupio wyśmiewać...to wy nie macie pojęcia o tym silniku...:)

To taki rebus inteligenci - zobaczymy który rozwiąże:
- załóżmy, że macie tłoki na środku- tak żeby móc swobodnie kręcić wałkami i chcecie ustawić krzywki na pierwszym cylindrze na pracę po GMP pierwszego tłoka - dla nieuświadomionych to wałki są w deklu zaworów i są wzajemnie zazębione kołami zębatymi, a więc nie można standardowo popatrzeć na krzywki...:)
Jestem ciekaw odpowiedzi...no który teraz błyśnie ? :)

A tymczasem miłej nocy... :) pzdr

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
za jasno sie zrobiło, nic nie widzę.

dobra w piz... te kłótnie.
mnie bardziej interesują fakty z problemu w który wpadł autor tematu.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
A kto wam jełopy każe ściągać dekiel z wałkami żeby ustawić krzywki na pierwszym garze...:) widzę, że potraficie tylko się głupio wyśmiewać...to wy nie macie pojęcia o tym silniku...:)

To taki rebus inteligenci - zobaczymy który rozwiąże:
- załóżmy, że macie tłoki na środku- tak żeby móc swobodnie kręcić wałkami i chcecie ustawić krzywki na pierwszym cylindrze na pracę po GMP pierwszego tłoka - dla nieuświadomionych to wałki są w deklu zaworów i są wzajemnie zazębione kołami zębatymi, a więc nie można standardowo popatrzeć na krzywki...:)
Jestem ciekaw odpowiedzi...no który teraz błyśnie ? :)

A tymczasem miłej nocy... :) pzdr
Alo, alo nie zadałeś pytania, na co mamy odpowiedzieć intelygencie?

Wszedłem z ciekawości na posty Woody i po przeczytaniu kilkunastu stron nie znalazłem żadnych konkretnych wypowiedzi, same podśmichujki i piepszenie o niczym. Taki z niego śpec.

Ostatnia edycja:

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
dla nieuświadomionych to wałki są w deklu zaworów
???????? A ja głupi to zawsze myślałem że zawory są w głowicy cylindrów a walki w pokrywie zaworów (przynajmniej w tym silniku). Jak to dobrze że mamy ciebie na tym forum bo nic byśmy nigdy nie naprawili.

widzę, że potraficie tylko się głupio wyśmiewać.
Ot hipokryta.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
a ten silnik nie ma przypadkiem wałków z rury zrobionych? może krzywki obróciło i do usranej śmierci można ustawiać.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
nie, za to kółka potrafią sie obrócić na wałkach.

Załączniki

• 20190904_143233.jpg
    20190904_143233.jpg
    1,2 MB · Wyświetleń: 52
Ostatnia edycja:

PanFasoliusz

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Teresin
Auto poskładane i nawet jeździ :D
Wałki zablokowane jak należy, tłoki ustawione na środku, otwór w zamachu ustawiony na dole jak w 5b, dodatkowo "pasuje" jakiś znak na skrzyni do wcięcia w zamachu.
Dzięki wszystkim za pomoc :) Szczególnie Tobie WOODOO za to, że nic mądrego nie wniosłeś do tematu i nikomu nie pomogłeś, trzymaj tak dalej, dobrze ci idzie ;)

Załączniki

• Skrzynia zamach.jpg
    Skrzynia zamach.jpg
    28,6 KB · Wyświetleń: 52

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
986
Miasto
Pruszcz Gdański
ja jeszcze chcialbym dodac ze autodata ma zamienione rysunki skrzyn miejscami ;)

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
dodatkowo "pasuje" jakiś znak na skrzyni do wcięcia w zamachu.
Chyba znak na zamachu do wycięcia w skrzyni. Znaczy że nasi już tam byli. Jednakże uwielbiam szczęśliwe zakończenia.

Dobrze uczyniłeś też że podziękowałeś ładnie profesorowi rechabilitowanemu Woodoo. Coś ostatnio się nie odzywa, czyżby w kozie siedzi?

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom