• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

czy chiptunning jest szkodliwy ?

buliwerek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Mrągowo
Witam mój kolega zajmuje się chiptuningem poprzez mapowanie mówi ze spokojnie podkreci moja audi a4 b5 1,9tdi 110 km do 130km czego mogę się obawiać po takim chiptuningu?

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Szczególnie podczas wsiadania do fury:D
Ale i tak to niebezpieczne bo można kły wybić o próg:eek:
Swoją drogą na poważnie to tylko u nas spotykamy się z brakiem szacunku do naszych korzeni , gdzie indziej gwara i stare obyczaje to chwyt marketingowy do robienia kasy . Tak jak i z naszym językiem było zalewanie łaciną , francuszczyzna , angielszczyzna rusyfikacja , germanizacja i diabli
wiedzą co .

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
Swoją drogą na poważnie to tylko u nas spotykamy się z brakiem szacunku do naszych korzeni , gdzie indziej gwara i stare obyczaje to chwyt marketingowy do robienia kasy . Tak jak i z naszym językiem było zalewanie łaciną , francuszczyzna , angielszczyzna rusyfikacja , germanizacja i diabli
wiedzą co .
:confused:

bednarson

Uczestnik
Punktów
4
130 z 110KM w oturbionym silniku to jeszcze nie kosmos, można śmiało stroić.

Samochody z zasady mają obniżoną moc z uwagi na różne aspekty związane z eksploatacją - fabryka po prostu zakłada, że ludzie mogą nie dbać, a samochód ma jeździć. Mowa tu np o niskiej jakości paliwie, zapominaniu o regularnych wymianach oleju itp. Dlatego obniżane są jego parametry w taki właśnie sposób.

Sprawa jest prosta, stroisz i wymieniasz olej jak w zegarku co 10k KM, tankujesz 98 na dobrych stacjach i tyle. Mówiąc prościej - dbasz.

Moja Preluda jest strojona, z wolnossącego silnika o mocy 185KM jest 210KM (co już jest dość kosmicznym wynikiem jak na ten silnik), jeździ tak już 3 rok i nic się nie dzieje.

A

autozibi

Delikatne modyfikacje są bezpieczne.
Ale jeśli się przesadzi trzeba mieć ze sobą wiadro z trocinami bo jak korba bokiem wyjdzie trzeba szybko olej z ulicy posprzątać:cool:
A tak w ogóle po co to komu ?
Przecież na wsiach opony nie zapiszczą bo asfalt zasrany przez kury.
:D

Chyba dawno na wsi nie byłeś ...
Bo teraz to miasta bardziej są zasrane przez psie kupy jak wsie przez kurze kupy .

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
i 98 jest lepsza od 95 jak i ciekawej jak z wolnossaka mozna coś wiecej wycisnąć tylko elektronicznie , kurcze chyba przestene pisać na forum

coprawda

Początkujący
Punktów
3
Witam mój kolega zajmuje się chiptuningem poprzez mapowanie mówi ze spokojnie podkreci moja audi a4 b5 1,9tdi 110 km do 130km czego mogę się obawiać po takim chiptuningu?
Jeśli kolega zna się na silnikach, to niczego złego. Tym bardziej, że moc ma wzrosnąć jedynie o 20KM.

Ostatnia edycja:

bednarson

Uczestnik
Punktów
4
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem wypowiedzi - według Was przy pomocy elektroniki i lepszego paliwa uzyskanie większej mocy jest nieosiągalne?

Owszem, zalanie sobie 98, czy nawet v-powera racing do przeciętnego samochodu da co najwyżej placebo. Ale silnik wystrojony na takim paliwie to już co innego. Jak? A to przepraszam, zapomniałem że żyjemy w dobie wtrysków sterowanych elektronicznie, gdzie przy pomocy właśnie tej elektroniki można podać więcej paliwa, dobrać odpowiednią ilość powietrza (tzw. stosunek AFR - Air Fuel Ratio) i już mamy kilka koni więcej. O mapach paliwowych się zapomniało?

W wolnossącym to niemożliwe? A dlaczego? Paliwa czy powietrza w nim nie ma?

Panowie. Doceniam Waszą wiedzę, ale chyba jednak nie w tym temacie. Temat jest w sumie dość odrębny, a osób które się tym zajmują na tyle profesjonalnie, by z zaufaniem można oddać im samochód, idzie policzyć na palcach.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem wypowiedzi - według Was przy pomocy elektroniki i lepszego paliwa uzyskanie większej mocy jest nieosiągalne?

Owszem, zalanie sobie 98, czy nawet v-powera racing do przeciętnego samochodu da co najwyżej placebo. Ale silnik wystrojony na takim paliwie to już co innego. Jak? A to przepraszam, zapomniałem że żyjemy w dobie wtrysków sterowanych elektronicznie, gdzie przy pomocy właśnie tej elektroniki można podać więcej paliwa, dobrać odpowiednią ilość powietrza (tzw. stosunek AFR - Air Fuel Ratio) i już mamy kilka koni więcej. O mapach paliwowych się zapomniało?

Panowie. Doceniam Waszą wiedzę, ale chyba jednak nie w tym temacie. Temat jest w sumie dość odrębny, a osób które się tym zajmują na tyle profesjonalnie, by z zaufaniem można oddać im samochód, idzie policzyć na palcach.
Już poldki próbowałem na nafcie lotniczej , ale stare pasy startowe teraz polikwidowane a paliwo w tym kraju wystarcza czasem na wyjazd ze stacji paliw
i nitro to też nie rozwiązanie . Ten od shreka najlepszy przykład a załóż filtr lotniczy do dystrybutora , to łzy nie uroni i nikt Ci nawet ćwiartki nie nakapie
do garbusa .

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502

miałem już nie pisać a sorry nie wytrzymałem kolego bez urazy silnik wolnossący jest bardzo mocno ograniczony w samym strojeniu i samą elektroniką nie zawojujesz świta,piszesz że wtryski sterowne elektronicznie owszem ale weź pod uwagę że one również mają swoją fizyczną objętość, nie doskonałości silnika seryjnegoczyli obróbka głowicy i wylotu i dolotu i parę innych spraw,więc aby uzyskać przyrost znaczny należałoby przebudować wolnossaka praktycznie od nowa,ostre wałki,większe zawory,polerowanie dolotu przebudowa wylotu aby wyeliminować zjawisko falowe itd. itd. propozycja samego strojenie da max do 10 km i to takie słabo wyczuwalne bo moment obrotowy praktycznie nie ruszy z miejsca a na pewno nie przesuniesz go w dół

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
old1997 ALE TY NIE ROZUMIESZ IDEI !!!;)

To wszystko o czym mówisz nie ma znaczenia … Auto ma zap…..lać byle szybciej.
(zamknąłem licznik jadąc do roboty…)
A że nie ma to żadnego sensu to inna bajka.;)
Należało by zadać sobie pytanie co autor postu chce uzyskać i jakim kosztem
Bo jeśli dziurą w bloku ,spalonym tłokiem chce wygrać wyścig ze świateł z kolegą to luzik.
Kilka aut które miały bić rekordy na torze i służyć do bicia rekordów widziałem a nawet dotykałem.
Ale zakładam że mowa tu o dojechaniu do roboty, do siedziby korporacji w najkrótszym czasie ;)
A co ze sprzęgłem itd. Bez znaczenia prawda?

Owszem nie oszukujmy się zmiana mapy ze 110 na 130 nie zabije auta –od razu.

Ale o jakich mocach my tu rozmawiamy
Marek S ma autko którego konie zaczynają się 2 z przodu ja mam auto z 3 z przodu
I co?- do roboty to mam auto które ma raptem 100 koników bo ma mało palić i jeździć
Chcesz poświrować na torze ok. zacznij od BMW 1,6 i pospawaj u inteligentnego faceta tylny most
Będzie zabawka za 2k a utrzymać ją na drodze będzie trudno ;)
Na początku powinno paść pytanie jaki jest cel i co chcemy osiągnąć podnosząc moc auta?
Choć oglądając pojazdy produkowane seryjnie dla młodych ludzi czasem łapie się za głowę
(stary jestem) ale kuźwa , oglądałem ostatnio mercedesa klasy- A 45 AMG – i rozumiem że ogólny trend jest taki by jak najmniej osób dożyło emerytury.. Król ZUS macza w tym palce ;)
Autko dla młodego człowieka ma moc 360 km i rozpędza się do setki w 4,6 s
A , AK-47 (Kałasznikowa) w sklepie kupić nie mogę …. Jest jaka kol wiek różnica ? bo moim zdaniem nie, jedno i drugie to śmiercionośne narzędzie w rękach szaleńca ;)
Ale to takie dywagacje nie na temat …

bednarson

Uczestnik
Punktów
4
miałem już nie pisać a sorry nie wytrzymałem kolego bez urazy silnik wolnossący jest bardzo mocno ograniczony w samym strojeniu i samą elektroniką nie zawojujesz świta,piszesz że wtryski sterowne elektronicznie owszem ale weź pod uwagę że one również mają swoją fizyczną objętość, nie doskonałości silnika seryjnegoczyli obróbka głowicy i wylotu i dolotu i parę innych spraw,więc aby uzyskać przyrost znaczny należałoby przebudować wolnossaka praktycznie od nowa,ostre wałki,większe zawory,polerowanie dolotu przebudowa wylotu aby wyeliminować zjawisko falowe itd. itd. propozycja samego strojenie da max do 10 km i to takie słabo wyczuwalne bo moment obrotowy praktycznie nie ruszy z miejsca a na pewno nie przesuniesz go w dół

No to jeszcze warto dowiedzieć się, w jakim stopniu seryjny wtrysk jest wykorzystywany. U mnie było 185 fabrycznie, samo strojenie po wymianie głupiego filtra powietrza dało 210KM, jeździ tak już 3-4 rok bez usterek, stopień użycia wtrysków - 40%, z 300KM spokojnie by sobie poradziły.

A jeżeli chodzi po pytanie "po co to robić" - w moim wypadku odpowiedź jest prosta - owszem, jest to daily car, jednak należę do SRW i ścigam się bardzo często.

Mat3ys

SuperMechanior
Punktów
78
Miasto
Kuj-Pom
To jak się ścigasz to sobie kup samochód który do tego się nadaje np jakieś M5 i wtedy pan Józio nie ruszy jeszcze ze świateł a ty wciśniesz już trójkę a nie na siłę chcesz wycisnąć 20km z ropniaka którego pod dupą nawet nie odczujesz.

Wypali dziurę w tłoku albo wylezie korba na spacer to Ci mina zrzednie.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Ja już wyrosłem chyba z tego ale jedno wiem że jak chcesz mieć wyczynowy silnik to na pewno nie z seryjnego motorka bo : fazy rozrządu ukształtowanie komory spalania i inne .. Wiec podniesienie mocy o 10% nie będzie jakimś strasznym zagrożeniem a powyżej coż to nie te motorki co kiedyś były teraz nad projektantem siedzi ekonomista i wylicza ile ton materiału zaoszczędzi np. odchudzając korbowód itp .. Swego czasu byłem współuczestnikiem tworzenia projektu dla daewoo automatu zapalania świateł to było wtedy gdy ten przepis sie pojawił i koreanczyk się wykłócał o kondensatorek smd za 0,3 grosza , ceny nie pamiętam bo to w masowej produkcji to oszczędności xxx kasy , Tak że teraz jest inaczej niż kiedyś było spisek żarówkowy ogarnął świat . A polowa sobie nie zdaje sprawy ze takimi autami nie ma gdzie jeździć tak naprawde , jedziesz sobie a tu przed toba jakiś wlak typu cieki wyprzedzający trochę wolniejszego a ty masz nadwzykę predkości ok 70 i po hamplach i patrzysz jak ci rosną .... Teraz to ja wole dupowozy zeby było wygodnie
P.S tez miałem z przodu 3 tak blizej 4 ale to 15 lat temu .... no fajnie było ale teraz to mnie nie kreci .... znaczy stary już jestem .....

bednarson

Uczestnik
Punktów
4
To jak się ścigasz to sobie kup samochód który do tego się nadaje np jakieś M5 i wtedy pan Józio nie ruszy jeszcze ze świateł a ty wciśniesz już trójkę a nie na siłę chcesz wycisnąć 20km z ropniaka którego pod dupą nawet nie odczujesz.

Wypali dziurę w tłoku albo wylezie korba na spacer to Ci mina zrzednie.

Jakoś nie słyszałem jeszcze o Preludzie na rope ^^ Kupić sobie M5, może Bugatti od razu? No co, przecież szybsze. Wiesz, takie podejście to mają małolaty u nas, co im tata na samochody daje.

..tylko później efekt jest taki, że przyjeżdża dzieciaczek nowym Lexem IS-F i zostaje objechany przez Honde, która - uwaga - miała jakieś 250KM i co może niektórych zaboleć - w dużej mierze przez strojenie. Isf objechany przez samochód za jakieś 10-15 tys łącznie z wkładem.

I nie mów mi, że pod dupą nie odczuję, bo w tego typu sporcie widać każde 10KM.

Nie zawsze mów co wiesz, ale zawsze wiedz co mówisz.

Mat3ys

SuperMechanior
Punktów
78
Miasto
Kuj-Pom
"Witam mój kolega zajmuje się chiptuningem poprzez mapowanie mówi ze spokojnie podkreci moja audi a4 b5 1,9tdi 110 km do 130km czego mogę się obawiać po takim chiptuningu?"

Gdzie tu mowa o preludzie ? ...

Róbta co chceta wasze samochody wasze pieniądze ale jeśli te 20km ma zrobić rakiete z tej A4 sądząc po avatarze jeszcze w kombi to bardzo ciekawe.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
10 kucykow to w jakiejś miniaturze auta czuć , auto powinno ważyć powyżej 1,6 tony wtedy jest bezpieczne w miarę. Sam sobie takimś jeżdidłem jeżdzij

Do góry Bottom