• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Czy to czujnik położenia sprzęgła A4 B6 1,9tdi AWX

Robertos 1979

Gaduła
Punktów
1
Witam... Posiadam A4B6 1,9tdiAWX 155000km bez tempomatu. Jakiś czas temu zauważyłem, że świecą się mi cały czas światła stopu. Po pewnym czasie zapaliła mi się kontrolka od ESP, razem z pulsującą kontrolką od świec żarowych.
W miezyczasie zapaliła się mi kontrolka ładowania. Oddałem do regeneracji alternator bo zapalała się mi neraz kontrolka ładowania , kontrolki ESP i świec żarowych nie zgasły.
Mechanik wymienił mi czujnik położenia pedału hamulca( wyskoczył błąd przy szczytaniu błędów) no i ESP i świece żarowy przestały się zapalać w czasie jazdy.
Jednak zaraz po wymianie czujnika hamulca coś nie tak dzieje się ze sprzęgłem. Przy normalnej jeździe przy wduszaniu sprzęgła auto lekko przeciąga wysokie obroty to znaczy rozłącza je trochę za późno. Ciężko jest utrzymać płynnną zmianę biegów bez delikatnych szarpnięć między zmianami biegów trzeba bardzo dokladnie zdejmować najpierw nogę z gazu podczas wciskania sprzęgła. Sprzęgło oryginalne, nie hałasuje, nie mierzi przy dotknięciu pedału sprzęgła, bierze mniej więcej od połowy. Czy może być tak że mechanik zamienił czujniki hamulca i sprzęgła nie wymieniając czujnika hamulca na nowy? Hamulec działa ok ale sprzęgło już nie.

voodo

SuperMechanior
Punktów
204
Połóż się pod pedały i sprawdź jakie oznaczenia mają oba czujniki, wtedy można sprawdzić czy zostały podmienione bo widzę, że w etce maja inne numery, pod warunkiem że miałeś wszystko w oryginale i nikt inny wcześniej ich nie wymieniał. Pewnie też po kolorze można rozróżnić ale nie mam pewności.

Robertos 1979

Gaduła
Punktów
1
Połóż się pod pedały i sprawdź jakie oznaczenia mają oba czujniki, wtedy można sprawdzić czy zostały podmienione bo widzę, że w etce maja inne numery, pod warunkiem że miałeś wszystko w oryginale i nikt inny wcześniej ich nie wymieniał. Pewnie też po kolorze można rozróżnić ale nie mam pewności.

Tylko kolego jak zdejmuje tą obudowę nad pedałami bo nie widzę możliwości żeby to zdjąć a jak się nachylę to tam nic nie widać??? Z tego co widzę na allegro i czytam to sprzęgła jest niebieski a hamulca jest biały.

voodo

SuperMechanior
Punktów
204
Orientuje się ktoś czy w passacie b5fl przy automacie jest już wiązka do podłączenia czujnika pedału sprzegła czy trzeba ciagnąć kable po przekładce na manuala?

Do góry Bottom