• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

czysty koncentrat chlodniczy

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
413
Trzeba kupić kilka , rozrobić według instrukcji i przetestować przy jakiej temperaturze zaczyna wrzeć , wtedy wyjdą nam wyniki +/- 5 stopni.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
602
A Orlenowskie Petrygo g12++ ma temp. wrzenia 110 stopni. No to które według kolegi ma te 135 stopni? Bo większość producentów nawet o tym nie wspomina.
Nie mam zamiaru Ci tego tłumaczyć...jak nie kumasz świata i jego arkanów.
Automatyczne połączenie postów:

...ale zwróć uwagę na cudzysłów w słowie prawo...taka mała podpowiedź.

Ostatnia edycja:

TRH

Początkujący
Punktów
0
Miasto
DW/DWR
Przy testach proszę weźcie pod uwagę rożnice w ciśnieniach miedzy gotowaniem w garnku a tymi panującymi w układzie chłodzenia.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
413
Przy testach proszę weźcie pod uwagę rożnice w ciśnieniach miedzy gotowaniem w garnku a tymi panującymi w układzie chłodzenia.
Wiadomo że szczelny pojemnik z zaworem upustowym jak korek w zbiorniczku

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
602
To jak Orlen G12++ ma wrzenie 110, to wyobraźcie sobie szczyny G12/G12+ od firmy krzak.

@Psikuta1994 to mówisz że poświęcisz garnek by rozwikłać węzeł gordyjski forum, który je trapi od dekady :D szacun

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
413
To jak Orlen G12++ ma wrzenie 110, to wyobraźcie sobie szczyny G12/G12+ od firmy krzak.

@Psikuta1994 to mówisz że poświęcisz garnek by rozwikłać węzeł gordyjski forum, który je trapi od dekady :D szacun
Trudno jeśli trzeba to kupię nawet G12+ z spozywczaka gdzieś na zadupiu , zapomnianej od dekady miejscowości i też porównam . Jak już będzie garnek to i niech się wykaże :D

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
602
Kupiłem Prestona, +129 C miało być na etykiecie. Już chociaż jakiś punkt zaczepienia jest, że 129...ale jak już Prestone doszedł to w trakcie drogi etykieta ze 129 zniknęła i hu hu nic nie wiadomo, że tylko normy spełnia że mieszalny etc. I to jeszcze normy jakieś amerykańskie
Pewnie wprowadzali klientów w błąd i musieli zdjąć etykietę 129C.

Summa summarum w ciemno to najlepiej wchodzić w G12 ++ przynajmniej muszą się trzymać pewnej EUROPEJSKIEJ normy.

Chyba nie widziałem na YT testu płynów chłodniczych. @Psikuta1994 kręć garnek, bo zaraz podłapią jutuberzy i z wyświetleń nici :D
Patrz tego ze screena....

Załączniki

• płyn.jpg
    płyn.jpg
    117,4 KB · Wyświetleń: 9

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
413
Kupiłem Prestona, +129 C miało być na etykiecie. Już chociaż jakiś punkt zaczepienia jest, że 129...ale jak już Prestone doszedł to w trakcie drogi etykieta ze 129 zniknęła i hu hu nic nie wiadomo, że tylko normy spełnia że mieszalny etc. I to jeszcze normy jakieś amerykańskie
Pewnie wprowadzali klientów w błąd i musieli zdjąć etykietę 129C.

Summa summarum w ciemno to najlepiej wchodzić w G12 ++ przynajmniej muszą się trzymać pewnej EUROPEJSKIEJ normy.

Chyba nie widziałem na YT testu płynów chłodniczych. @Psikuta1994 kręć garnek, bo zaraz podłapią jutuberzy i z wyświetleń nici :D
Patrz tego ze screena....
Ło Panie na takie zlewki laboratoryjne to mnie nie stać ... Wojskowy szybkowar na grochówkę z otworem dorobić tuleję na mocowanie korka od chłodnicy czy zbiorniczka płynu chłodzącego i to na kozę postawić i palić wynglem albo olejem silnikowym co by temperatury nabrało termometr laserowy i obserwować przez pleksi :D . Tylko teraz kobita będzie myślała, że znów zacier przepuszczam przez saturator ;)

TRH

Początkujący
Punktów
0
Miasto
DW/DWR
Kolega mój, ma odpowiedni sprzęt do % ;)

TRH

Początkujący
Punktów
0
Miasto
DW/DWR
A tak na serio, to gdzieś kiedyś widziałem test porównawczy składu i działania płynów chłodniczych i baaardzo wysokie noty uzyskał płyn pewnej hurtowni motoryzacyjnej (H**t) która sprzedaje go pod swoją marką za rozsądne pieniądze i bił markowe na głowę.
Nie proście mnie abym go odszukał ale być może jest gdzieś zakurzony w zakamarkach internetu.

Alpari

SuperMechanior
Punktów
160
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
Kupiłem Prestona, +129 C miało być na etykiecie
Prestone kiedyś (trochę inna etykieta) był produkowany przez Prestone w USA. Obecne płyny są produkowane na licencji Prestone przez Holt UK. To jak z Castrolem. Niby Castrol, a na wąskim pasku BP. I można się śmiać ze starych komedii i zawartości cukru w cukrze. Teraz to na poważnie trzeba pytać ile Prestone jest w płynie Prestone itd.
Nie znamy umów licencyjnych i na ile wymagają one utrzymania jakości, a na ile są tylko cennikiem za wykorzystanie marki. I jedyną możliwością, żeby mieć pewność co do jakości musielibyśmy testować każdą partię produkcyjną, którą kupimy. Niby w karcie technicznej podają 129 stopni więc raczej będą się tego trzymać. Wolę stosować płyn gdzie ktoś w karcie technicznej przyznaje się do temp. wrzenia niż całkiem ją pomija.
Automatyczne połączenie postów:

My to temperaturze wrzenia, a tu ciekawy test. Okazuje się, że -25 stopni potrafi zrobić z płynu żel, a mieszaninę G11 i G12 częściowo zamrozić (5.10 minuta filmu). To tak jakby ktoś dalej uważał, że wszystkie płyny można mieszać ze sobą

• Lubię to!
Punktów: TRH
Do góry Bottom