• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Czyszczenie zbiornika paliwa wewnątrz

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
215
Czym można usunąć rdzawe naloty w zbiorniku paliwa?

botek

SuperMechanior
Punktów
96
U nas w grupie ten co ma najmniejsze dłonie czyścił drucianą. Teraz on-line się nie da.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Cortanin/fosol
Cortanin silniejszy ale ciężej umyc

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
Czym można usunąć rdzawe naloty w zbiorniku paliwa?

Cześć Norbert...motocyklowy czy samochodowy?
Weź płytki ceramiczne przez szmatę potłuc na drobniutkie kawaleczki ( Trochę byś musiał tego na tłuc).

Następnie jak masz betoniarkę na 220v wiesz ta mala.zamontuj zbiornik do bębna by się kręcił wsyp te kruszywo i niech dudla.zbiornik szczelnie zamknac co jakiś czas spryskac benzyna później wypłukać wszystko wysuszyć i lalka...
Chyba że chcesz to gdzies w necie jest informacja o gościu co konserwuje zbiornikinod srodka. Wpisz w gogle "KANUJ" to coś już powinieneś znalesc. Zbiornik do junaka 400 - 500 zł jak ostatnio dzwoniłem.

Cześć Norbert...motocyklowy czy samochodowy?
Weź płytki ceramiczne przez szmatę potłuc na drobniutkie kawaleczki ( Trochę byś musiał tego na tłuc).

Następnie jak masz betoniarkę na 220v wiesz ta mala.zamontuj zbiornik do bębna by się kręcił wsyp te kruszywo i niech dudla.zbiornik szczelnie zamknac co jakiś czas spryskac benzyna później wypłukać wszystko wysuszyć i lalka...
Chyba że chcesz to gdzies w necie jest informacja o gościu co konserwuje zbiornikinod srodka. Wpisz w gogle "KANUJ" to coś już powinieneś znalesc. Zbiornik do junaka 400 - 500 zł jak ostatnio dzwoniłem.

Ostatnia edycja:

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
215
Zbiornik z poloneza.
A czym później zabazpieczyc w środku?
O nakretkach słyszałem że do środka wrzucają.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Zbiornik z poloneza.
A czym później zabazpieczyc w środku?
O nakretkach słyszałem że do środka wrzucają.
Jak kolega wcześniej wspomniał Cortanin jest tani i dobry do zabezpieczenia rdzy, kumpel lakiernik używa tego na rdzę na nadwoziu, tylko nie wiem czym to pomalować w środku żeby paliwo nie rozpuściło i żeby czasami farba się nie łuszczyła i nie zatkała pompy

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
Raczej pozniej może zachodzic w reakcję z benzyną...są jakieś specjalne farby do zbiorników tylko trzeba zapytać się tego co te zbiorniki robi..

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
Fertan robi zestaw do czyszczenia zbiorników wraz z farbą do zabezpieczenia ale drogie to - raczej do motorów używane. Do poldka lepiej zbiornik nowy kupić choć wiem ,że na rzemiosło narzekają niektrórzy a orygilany trudno już
Odrdzewia świetnie ocet i nie zostawia żadnych powłok jak cortanin czy brunox czy app rstop. Później zalał bym na chwilę benzyną z olejem trochę aby natłuścić ścianki i tak zostawił tylko tankował często do pełna.

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
215
A może trochę ON nalac i wypłukać zeby wewnątrz byl nasmarowany?

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
A może trochę ON nalac i wypłukać zeby wewnątrz byl nasmarowany?
Można choć olej lepiej smaruje niż ON . oczywiście całe to smarowanie i tak benzyna zmyje w niedługim czasie ale może chociaż na "suficie" zbiornika na jakiś czas zakonserwuje.

W moim polonezie gdy go kupiłem zbiornik od góry oblepiony był lepikiem dokładnie uszczelniając całą górę pomiędzy zbiornikiem a podłogą ( kilka kg lepiku ) widać ,że był spawany od góry i po tym zabiegu ktoś go tak zalepił. Nie mam pojęcia ile lat jeździł po tej naprawie ale jak zdejmowałem to był w super stanie.

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
215
Popracowałem trochę nad tym zbiornikiem i dość ladnie się oczyścił. Zdjecie 1. Ale na przegrodzie wewnątrz zostalo jeszcze trochę rdzy. Zdjecie 2. Ciężko tą rdze zlikwidować. Jakbym to zostawił może? 20201110_184059.jpg 20201110_184106.jpg

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
215
Znalazłem jeszcze jeden sposob. Probowal ktoś?

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
Pewnie działa tylko na bak poloneza to dużo tego kwasku trzeba. Ja zawsze działałem octem i działa cuda ale również trzeba go sporo na bak . Sam się zdziwiłem jak włożyłem zardzewiałe mocowanie wahacza z 126p na dwa dni a potem karcherem zmyłem do srebrnej blachy calutki. Jest to metoda używana przez restauratorów starych narzędzi.

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
215
Bak poloneza ma 45litrow wiec aby go wypełnić całego musiałbym kupić 90 butelek. :)
Ale nie musi to być kwasek, może być kret do udrażniania rur. Na yt jest filmik jak gościu do 20-litrowego wiadra daje chyba nakrętkę tego kreta. Tylko ze odrdzewianie zdwotnicy trwa dobę. Dam pol opakowania kreta i zobaczę co się będzie działo. Dużo rdzy mi już nie zostało.:)

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
Z tą elektroliza To jest nawet ciekawe .... kwaskiem cytrynowym gotowałem gaźnik od WSK 3

ojek

SuperMechanior
Punktów
159
Miasto
Węgrów
Śmiech śmiechem ale kiedyś w WSK czyściliśmy z kumplem miksem kwasku cytrynowego, octu i ryżu, wyszło super

Do góry Bottom