• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dźwięk tarcia z rozrządu.

haszczur

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Warszawa
Witam, problem dotyczy Megane II 2003 rok, 1.9 dci silnik f9a o przebiegu 240 tyś. Dwa lata temu wymieniany był rozrząd to znaczy nowy pasek Contitech, napinacz oryginał i pompa wody SKF po tej wymianie pojawił się bardzo nieprzyjemny dźwięk tarcia, słyszalny był na zimnym jak i ciepłym silniku nawet z odległości kilku metrów od komory silnika. Dźwięk ten dochodzi z rozrządu i nie ustępuje po zdjęciu paska wielorowkowego (osprzętu) tak więc alternator, napinacz, kompresor AC i koło pasowe można w 100% wykluczyć. Wczoraj wymieniliśmy rozrząd tzn. pasek, napinacz z rolką w oryginale a pompa wody Dolz do tego nowy uszczelniacz na wale od strony rozrządu i uszczelka pod obudowę koła zębatego wału w oryginale. Po uruchomieniu silnika znowu ten sam dźwięk tarcia co na starym rozrządzie. Poluzowałem napinacz paska rozrządu i dźwięk stał się mniej słyszalny ale całkowicie nie ustąpił. Dodam, że pasek rozrządu poluzowałem już tak na granicy rozsądku. W związku z tym, że nie satysfakcjonuje mnie taka robota rozpiąłem rozrząd i nie bardzo wiem co może być przyczyną tego przycierania. Ze starego rozrządu nie zostało nic na samochodzie po za oczywiście kołem wałka, małym kołem wału w moim przypadku 22 zęby i pompą CR. Co może powodować ten dźwięk z góry dziękuję za jakieś sugestie.

A

Anonymous123

Poprzedni rozrzad był za mocno napięty a ze pracował tak dwa lata to mogła uszkodzić się pompa cr lub wałek rozrządu

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
Zdemontuj miskę i zobacz czy łańcuch pompy oleju nie jest rozciągnięty. Są dostępne zestawy [ łańcuch + ślizg + koło zębate]. Żeby go wymienić musisz zdjąć ten korpus gdzie jest zębatka z wału korbowego. Już parę razy to przerabiałem.

haszczur

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Warszawa
Zdemontuj miskę i zobacz czy łańcuch pompy oleju nie jest rozciągnięty. Są dostępne zestawy [ łańcuch + ślizg + koło zębate]. Żeby go wymienić musisz zdjąć ten korpus gdzie jest zębatka z wału korbowego. Już parę razy to przerabiałem.
Pompa oleju była zmieniona wraz z panewkami na nową w oryginale i łańcuch nie był rozciągnięty, po za tym łańcuch pompy oleju nie zmienia długości przy naprężaniu bądź luzowaniu paska rozrządu a w tym przypadku po poluzowaniu paska dźwięk stał się mniej słyszalny ale niemniej jednak nie ustąpił o czym napisałem powyżej.

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Poskładaj rozrząd do kupy.Uruchom silnik bez paska osprzętu weź stetoskop i obsłuchaj dokładnie silnik... Ta metoda powinna ci przybliżyć miejsce z którego dobiega ten dziwny dźwięk...
Pozdrooo...

haszczur

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Warszawa
Poskładaj rozrząd do kupy.Uruchom silnik bez paska osprzętu weź stetoskop i obsłuchaj dokładnie silnik... Ta metoda powinna ci przybliżyć miejsce z którego dobiega ten dziwny dźwięk...
Będę musiał tak zrobić ale pokuszę się jeszcze o zmianę koła zębatego wału, koszt stosunkowo nie jest jakiś porażający a może coś się poprawi. Odkręciłem koło zębate wałka rozrządu żeby zobaczyć czy nie ma luzu na klinie i czy to nie powoduje jakiegoś tarcia ale wszystko w porządku.
Pozdrooo...
Poprzedni rozrzad był za mocno napięty a ze pracował tak dwa lata to mogła uszkodzić się pompa cr lub wałek rozrządu
Jakieś uszkodzenie pompy wtryskowej brałem pod uwagę wynikające z jej zużycia ale uszkodzenia wałka rozrządu spowodowanego napięciem paska rozrządu nie rozpatrywałem. Uprzednio pasek nie był napięty jakoś niesamowicie mocno ponad wszelkie normy i mimo iż przejeździł 2 lata i około 60 tyś. nie nosił żadnych śladów zużycia. Nie miał wyciętych zębów, nie był sparciały i niejeden założył by go ponownie. Tak się zastanawiam jak bardzo należy napiąć taki pasek aby mogło to doprowadzić do uszkodzenia wałka rozrządu i czy w takim przypadku pasek, napinacz z rolką i pompa wody byłby w tak idealnym stanie. Nadmienię, że wzięliśmy się za wymianę rozrządu przy okazji wymiany turbiny do tego poszła od razu pompa oleju, panewki korbowodowe no i wiadomo olej i inne płyny i filtry. To od razu chcieliśmy usunąć to obcieranie dochodzące z rozrządu.

Do góry Bottom