Witam, problem dotyczy Megane II 2003 rok, 1.9 dci silnik f9a o przebiegu 240 tyś. Dwa lata temu wymieniany był rozrząd to znaczy nowy pasek Contitech, napinacz oryginał i pompa wody SKF po tej wymianie pojawił się bardzo nieprzyjemny dźwięk tarcia, słyszalny był na zimnym jak i ciepłym silniku nawet z odległości kilku metrów od komory silnika. Dźwięk ten dochodzi z rozrządu i nie ustępuje po zdjęciu paska wielorowkowego (osprzętu) tak więc alternator, napinacz, kompresor AC i koło pasowe można w 100% wykluczyć. Wczoraj wymieniliśmy rozrząd tzn. pasek, napinacz z rolką w oryginale a pompa wody Dolz do tego nowy uszczelniacz na wale od strony rozrządu i uszczelka pod obudowę koła zębatego wału w oryginale. Po uruchomieniu silnika znowu ten sam dźwięk tarcia co na starym rozrządzie. Poluzowałem napinacz paska rozrządu i dźwięk stał się mniej słyszalny ale całkowicie nie ustąpił. Dodam, że pasek rozrządu poluzowałem już tak na granicy rozsądku. W związku z tym, że nie satysfakcjonuje mnie taka robota rozpiąłem rozrząd i nie bardzo wiem co może być przyczyną tego przycierania. Ze starego rozrządu nie zostało nic na samochodzie po za oczywiście kołem wałka, małym kołem wału w moim przypadku 22 zęby i pompą CR. Co może powodować ten dźwięk z góry dziękuję za jakieś sugestie.