• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

DAF 400 2.5 diesel nie chce odpalić błagam pomóżcie ! :(

Maks1994

Bywalec
Punktów
0
Witam.
Posiadam Dafa 400 z 1990 r. Silnik to 2.5 diesel zwykły bez turbiny.
Nabyłem go 18 października tego roku i sprawował się dobrze choć ma troche wad.
Mianowicie na wolnych obrotach kopci na biało/niebiesko ale gdy doda sie gazu to już nie kopci.
Ciężko odpala na ciepłym silniku, na zimnym przy jednorazowym podgrzaniu świec od strzała nawet gdy bywało (-10c).
Mechanik "sprzedał" mi patent że gdy nie moge go odpalić na ciepłym to odpalać go na plaka i tak też robiłem.
Ostatnią jego wadą było to że samochód nie odpała gdy ma połowe baku paliwa (cały bak ma 60 l) więc zawsze taknowałem go do pełna. A gdy zbiornik spadł do połowy i nie mogłem odpalić to odpalałem na plaka :)
Niesety pracownik nie przyszedł mi do pracy i nie miał mi kto psiknąć plakiem więc kręciłem rozrusznikiem na siłe... Rozrusznik się spalił , po wymianie rozrusznika samochód nie chce odpalić... ;/
Okazuje się że samochód nie posiadał filtra paliwa, zaalałem go do pełna ale podaje bardzo mało paliwa albo piane...
Chciałem mu podać paliwo bezpośrednio do wtrysku ale niestety w ogole go nie bierze...
Chodzi tylko gdy psikam plakiem a gdy przestane to gaśnie :(
Co może być przyczyną? Błagam pomóżcie auto jest mi potrzebne do pracy nie wiem co robić? Pompa wtryskowa do wymiany?

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Samochod jest w warsztacie i wlasnie nie wiedza co zrobic.

Ostryt4 - jeszcze co innego wydać 1000 zł jednorazowo i mieć pewność a co innego wydać 1000 zł nie mając pewnosci czy bedzie dzialalo, bo tak wymieniać czesci na nowe mozna bez konca...
Źle mnie zrozumiałeś.
Chodzi mi o to że auto trzeba trzymać w należytym stanie technicznym, tak aby wszystko działało jak należy, serwisować i naprawiać regularnie, nie odkładać na później bo to się jak już kolega wspomniał powyżej zemści, najczęściej bijąc po portfelu kwotą robiącą zawrót głowy i oczywiście brakiem pojazdu w najbardziej nie odpowieniej chwili.

Kuba Stefan

SuperMechanior
Punktów
24
Miasto
3Miasto
Ten Twój Daf posiada stary typ silnika z Peugeota 504 i pochodnych.Miałem taki silnik min.w Scorpio 1 a podobny był z Sierry 2.3,ale do rzeczy-miałem podobny problem i niestety musisz naprawiać pompę wtryskową bo padła sekcja podająca paliwo. Ew jeszcze sprawdź elektro zawór odcinający-w nim jest taki gumowy grzybek i czasem spadał.
Pozdro!!

Stif

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Piła
Tak sobie czytam i własnym uszom nie wierzę . Autor postu musi koniecznie wymienić pompę . Jak można proponować naprawę pompy która pracowała na niefiltrowanym paliwie ? Cena takiej naprawy to cena nowej + 50% (naprawy solidnej)
Wtryskiwacze do regeneracji całkowitej z wymianą końcówek na NOWE . Potem można cokolwiek robić . Zakładam że ciśnienie jest w granicach normy . Jeśli nie to koszt naprawy będzie ogromny.
Panowie mechanicy - albo coś robimy raz i dobrze albo wcale nie robimy .

A

autozibi

Tak sobie czytam i własnym uszom nie wierzę . Autor postu musi koniecznie wymienić pompę . Jak można proponować naprawę pompy która pracowała na niefiltrowanym paliwie ? Cena takiej naprawy to cena nowej + 50% (naprawy solidnej)
Wtryskiwacze do regeneracji całkowitej z wymianą końcówek na NOWE . Potem można cokolwiek robić . Zakładam że ciśnienie jest w granicach normy . Jeśli nie to koszt naprawy będzie ogromny.
Panowie mechanicy - albo coś robimy raz i dobrze albo wcale nie robimy .

Tak , ja też nie wierzę co ty tutaj wypisujesz .
A co byś powiedział , na to jak przychodzi taki klient sknera , że aż żal z nim rozmawiać .
Przynosi starą pompę ze szrotu , nic o nie nie wie i każe montować .
Mówię mu czym to grozi i za ponowną robotę biorę stawkę kolejną .
A on na to , że sprzedający powiedział , że jest dobra :eek::eek::eek:

Stif

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Piła
Przynosi starą pompę ze szrotu , nic o nie nie wie i każe montować .
Mówię mu czym to grozi i za ponowną robotę biorę stawkę kolejną .
A on na to , że sprzedający powiedział , że jest dobra
Muszę stwierdzić że Twoja wypowiedz świadczy o wykonywaniu usług przez Ciebie. Nic dodać nic ująć.

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
Muszę stwierdzić że Twoja wypowiedz świadczy o wykonywaniu usług przez Ciebie. Nic dodać nic ująć.
a co ma zrobić jeszcze takiemu klientowi zregenerować dla idei?skoro mówi klientowi czym to grozi i ewentualnie skasuje go jeszcze raz to jest jak najbardziej ok wobec niego

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Jak używka to tez nie daje gwarancji , nie bede doplacał do klienta , zerszta nie wiadomo do końca co tam jest pompa na stół i wtryski i weryfikacja , stare auta kosztują pozornie dużo ale jak kupisz nowego z salonu to za 4 lata tracisz polowe wiec za to zrobisz ze 3 remonty , jak na razie to bicie piany a nie rzeczowa dyskusja .

A

autozibi

a co ma zrobić jeszcze takiemu klientowi zregenerować dla idei?skoro mówi klientowi czym to grozi i ewentualnie skasuje go jeszcze raz to jest jak najbardziej ok wobec niego

Old a po co dyskutujesz z takim . Przecież jest bogaczem , w ogóle dziwię się , ze taki bogacz w warsztacie siedzi .

Stif

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Piła
Old a po co dyskutujesz z takim . Przecież jest bogaczem , w ogóle dziwię się , ze taki bogacz w warsztacie siedzi .
Uderz w stół a nożyce się odezwą. Wiem że prawda boli. Świadomość techniczna kolegi Zibiego daleka jest od normy ,i dlatego że mamy w 90% takich pseudo-mechaników to ogólna opinia o nich jest taka jak jest.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
W autobusach
Uderz w stół a nożyce się odezwą. Wiem że prawda boli. Świadomość techniczna kolegi Zibiego daleka jest od normy ,i dlatego że mamy w 90% takich pseudo-mechaników to ogólna opinia o nich jest taka jak jest.
Tu masz rację świadomość techniczna kolegi Zibiego jest daleka od normy bo jest dużo powyżej normy ;)

Maks1994

Bywalec
Punktów
0
Chcilem odświeżyć temat. Wiem że pewnie wszyscy w szoku ale auto do tej pory nie jest zrobione, ale znalazłem już porządnego mechanika i będzie :)
Chciałem was prosić o rade mianowicie niestety pompa za słabo daje paliwo a wtryski leją.
Byłem w boshu zapytać i za REGENERACJE krzykneli mi 120 zł za wtrysk i 750 zł za pompe !!
Przy czym na allegro można zakupić taką pompe za ok. 250 zl i wtrysk ok 50 zł sztuka i sprzedawca udziela gwarancje rozruchową i zarzeka się że na pewno jest dobre. Doradzcie mi co zrobić bo wiadomo wszędzie szuka się oszczędnosci a różnica w cenie jest duża.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Chcilem odświeżyć temat. Wiem że pewnie wszyscy w szoku ale auto do tej pory nie jest zrobione, ale znalazłem już porządnego mechanika i będzie :)
Chciałem was prosić o rade mianowicie niestety pompa za słabo daje paliwo a wtryski leją.
Byłem w boshu zapytać i za REGENERACJE krzykneli mi 120 zł za wtrysk i 750 zł za pompe !!
Przy czym na allegro można zakupić taką pompe za ok. 250 zl i wtrysk ok 50 zł sztuka i sprzedawca udziela gwarancje rozruchową i zarzeka się że na pewno jest dobre. Doradzcie mi co zrobić bo wiadomo wszędzie szuka się oszczędnosci a różnica w cenie jest duża.
750 zl to dużo dla ciebie??? sorry ale takie mamy ceny za fachowość, nam za weryfikację pompy w boschu krzyknęli 350 zł także bierz regenerację i nie narzekaj, przynajmniej pojezdzisz długo a jak kupisz na allegro to się możesz zdziwić pozytywnie lub negatywnie ale raczej to drugie

A

autozibi

750 zl to dużo dla ciebie??? sorry ale takie mamy ceny za fachowość, nam za weryfikację pompy w boschu krzyknęli 350 zł także bierz regenerację i nie narzekaj, przynajmniej pojezdzisz długo a jak kupisz na allegro to się możesz zdziwić pozytywnie lub negatywnie ale raczej to drugie

Będzie Pan zadowolony ... :D:D:D:D:D

Maks1994

Bywalec
Punktów
0
Ponawiam temat. Dziś auto zostało odpalone, niestety radośc nie trwała zbyt długo.
ZOstały zregenerowane wtryskiwacze z koncówkami na nowe, nowe przewody paliwowe, pompy nie oplacalo sie regenerować wiec kupilem używke.
Samochód pali dosłownie na "pol rozrusznika" jak nowe auteczko :) Wydaje mi sie że też przybrał na mocy bo chodzi żwiawiej. Niestety po jakiś 10-15 km ? Zgasnał mi jakby brakło paliwa, ale paliwa było 3/4 baku. Okazalo sie ze filtr paliwa jest pusty,wpadłem na pomysł ponieważ nie ma gruszki żeby buzią zassać paliwo z baku do pompy, tak też zrobiłem i auto odpaliło. Zrobilem Jakieś 30 km po czym zgasnał mi ( w drodze do klienta) potem zgasnal mi po jakiś 10 km, potem po jakis 2-3 po kolejnych 2-3 wjechałem do kilenta na podwórku i znow zgasnał na amen... Całe szczescie ze pobliski sasiad jezdzi tirami i troche znal sie na sprawie. Dodam że znowu robilismy patent zeby zassac paliwo buzią do pompy ale nic to nie dało. Wiec zrobilismy na krocitko z butelki do pompy i zapalił od strzała , skrecilismy wszystkie przewody i autko elegancko zapaliło, niestety nie dojechałem do domu ( ogołem do kilenta mialem 30 km od miejsca zamieszkania ) i z powrotem jakieś niecałe 10 km od domu znowu mi zgasnał i tez na amen , szkoda rozrusznika który tez jest nowy i akumulatora. Sąsiad mojego klienta powiedział abym założył jakieś takie coś (zapomniałem) przed filtrem paliwa żeby to zapobiegalo cofaniu sie paliwa i powinno być dobrze i uznał też że pompa jest szmelc ale gdyby była szmelc to chyba w ogole by sie nie dalo jezdzić? Nie mam pojęcia , prosze was o rady

A

autozibi

Ponawiam temat. Dziś auto zostało odpalone, niestety radośc nie trwała zbyt długo.
ZOstały zregenerowane wtryskiwacze z koncówkami na nowe, nowe przewody paliwowe, pompy nie oplacalo sie regenerować wiec kupilem używke.
Samochód pali dosłownie na "pol rozrusznika" jak nowe auteczko :) Wydaje mi sie że też przybrał na mocy bo chodzi żwiawiej. Niestety po jakiś 10-15 km ? Zgasnał mi jakby brakło paliwa, ale paliwa było 3/4 baku. Okazalo sie ze filtr paliwa jest pusty,wpadłem na pomysł ponieważ nie ma gruszki żeby buzią zassać paliwo z baku do pompy, tak też zrobiłem i auto odpaliło. Zrobilem Jakieś 30 km po czym zgasnał mi ( w drodze do klienta) potem zgasnal mi po jakiś 10 km, potem po jakis 2-3 po kolejnych 2-3 wjechałem do kilenta na podwórku i znow zgasnał na amen... Całe szczescie ze pobliski sasiad jezdzi tirami i troche znal sie na sprawie. Dodam że znowu robilismy patent zeby zassac paliwo buzią do pompy ale nic to nie dało. Wiec zrobilismy na krocitko z butelki do pompy i zapalił od strzała , skrecilismy wszystkie przewody i autko elegancko zapaliło, niestety nie dojechałem do domu ( ogołem do kilenta mialem 30 km od miejsca zamieszkania ) i z powrotem jakieś niecałe 10 km od domu znowu mi zgasnał i tez na amen , szkoda rozrusznika który tez jest nowy i akumulatora. Sąsiad mojego klienta powiedział abym założył jakieś takie coś (zapomniałem) przed filtrem paliwa żeby to zapobiegalo cofaniu sie paliwa i powinno być dobrze i uznał też że pompa jest szmelc ale gdyby była szmelc to chyba w ogole by sie nie dalo jezdzić? Nie mam pojęcia , prosze was o rady

Pompa wtryskowa jeszcze nie szmelc ale do szmelcu już jej nie długo ....
Wyjmij tą pompę i daj ją do naprawy i nie kupuj już używki bo kupisz takie samo gówno jak masz .
Założysz pompę po naprawie i auto będzie śmigało .

A założenie zaworka zwrotnego nic ci nie pomoże w tym , że pompa wtryskowa ma zgona .

Paliwo ci się cofa ponieważ uszkodzona jest w pompie wtryskowej pompa zasilająca .

Koniec tematu , naprawiaj pompę i ciesz się jazdą :):):):):):):)

Do góry Bottom