• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

DAF 400 2.5 diesel nie chce odpalić błagam pomóżcie ! :(

Maks1994

Bywalec
Punktów
0
Witam.
Posiadam Dafa 400 z 1990 r. Silnik to 2.5 diesel zwykły bez turbiny.
Nabyłem go 18 października tego roku i sprawował się dobrze choć ma troche wad.
Mianowicie na wolnych obrotach kopci na biało/niebiesko ale gdy doda sie gazu to już nie kopci.
Ciężko odpala na ciepłym silniku, na zimnym przy jednorazowym podgrzaniu świec od strzała nawet gdy bywało (-10c).
Mechanik "sprzedał" mi patent że gdy nie moge go odpalić na ciepłym to odpalać go na plaka i tak też robiłem.
Ostatnią jego wadą było to że samochód nie odpała gdy ma połowe baku paliwa (cały bak ma 60 l) więc zawsze taknowałem go do pełna. A gdy zbiornik spadł do połowy i nie mogłem odpalić to odpalałem na plaka :)
Niesety pracownik nie przyszedł mi do pracy i nie miał mi kto psiknąć plakiem więc kręciłem rozrusznikiem na siłe... Rozrusznik się spalił , po wymianie rozrusznika samochód nie chce odpalić... ;/
Okazuje się że samochód nie posiadał filtra paliwa, zaalałem go do pełna ale podaje bardzo mało paliwa albo piane...
Chciałem mu podać paliwo bezpośrednio do wtrysku ale niestety w ogole go nie bierze...
Chodzi tylko gdy psikam plakiem a gdy przestane to gaśnie :(
Co może być przyczyną? Błagam pomóżcie auto jest mi potrzebne do pracy nie wiem co robić? Pompa wtryskowa do wymiany?

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
a po drodze się nigdzie nie zapowietrza przypadkiem?droga z zbiornika do paompy? jeżeli to wyeliminujesz to tak jak kolega autozibi pisze.

Maks1994

Bywalec
Punktów
0
Powiem tak , w filtrze paliwa są jakieś bąbelki tak czasami w nim bulgocze , ale jak odpale auto to znikaja te bable, zauwazylem ze jest tez niedokrecony jeden wtrysk bo tez leca z niego bąbelki ale to jutro mi zrobią, a tak to raczej nie ma gdzie sie zapowietrzac bo wszystkie przewody są nowe i wszystko jest porządnie skręcone

A czy ktoś orientuje sie +/- ile taka naprawa moze kosztować ? (sama pompa)

Ostatnia edycja:

smyku28

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
stolica Bieszczad
ale czego z butelki ciągnie? może w zbiorniku jest problem z smokiem, chyba ze z małego odcinka pompa jeszcze daje rade pociągnąć i proszę wyjaśnij czego w czasie jazdy ma się cofać paliwo rozumie gdyby go zgasił i po chwili jechał dalej to może zaworek zwroty a podczas jazdy

Maks1994

Bywalec
Punktów
0
No z butelki bezposrednio przez pompe. No w czasie jazdy sie cofa no bo gasnie, otwierasz maske i widzisz jak z filtra paliwa paliwo schodzi w dol. Teraz wlasnie moj mechanik ma mi w poniedzialek rozebrać i wyczyscic bak oraz zalozyc zaworek zwrotny, jak nie to pompa po raz kolejny do wymiany lub regeneracji (oby nie) ...

Maks1994

Bywalec
Punktów
0
Problem z odpalaniem został roziwazany tym że jest zaworek zwrotny oraz Gruszka którą pompuje paliwo.
NIestety pojawił sie kolejny problem mianowicie element w pompie o ktory zaczepia sie linke gazu, jest on taki rozklekotany że według mechanika nie idzie ustawic stałych obrotów , raz są za wysokie, raz są normalne, raz są niskie a raz są tak niskie że po prostu auto gaśnie, podczas jazdy jest w porządku. I teraz nie wiem co zrobić?

A

autozibi

Problem z odpalaniem został roziwazany tym że jest zaworek zwrotny oraz Gruszka którą pompuje paliwo.
NIestety pojawił sie kolejny problem mianowicie element w pompie o ktory zaczepia sie linke gazu, jest on taki rozklekotany że według mechanika nie idzie ustawic stałych obrotów , raz są za wysokie, raz są normalne, raz są niskie a raz są tak niskie że po prostu auto gaśnie, podczas jazdy jest w porządku. I teraz nie wiem co zrobić?

Podjedź gdzieś nad rzekę i utop ten samochód .... albo go najpierw spal a później utop :D:D:D:D:D

Pisałem już ci na samym początku , wyjmuj pompę i daj ją do naprawy .... :mad::mad::mad::mad:

Do góry Bottom