• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

DOLICZANIE DO CZĘŚCI

hiwat

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
294
Miasto
Tarnów
Klient mi się pochwalił, że ktoś mu zrobił mocowanie spryskiwacza xenona w VW Passat, za 30 PLN. Zdjąć koła, nadkola, zderzak pokleic żeby to jakoś działało i poskładać do kupy, dodam tylko, że jutro stoi u mnie bo się blokuje przy wyjeźdzaniu. Cena? 150PLN i to nie wiem czy nie za mało bo nikt nie wie co ten garaźowiec namotał.

daj klientowi widełki cenowe od ..do i powiedz ze różnie może być i masz sprawę jasną

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
492
Miasto
Józefów
Zapewne i wam koledzy trafiają się nie raz tacy klienci jak to ja ich nazywam tzw " zlotowy" u mnie to potrafia nos w monitor wkładać i z pretensjami ile ja na tą część marży nalozylem ehh z takimi to najgorzej...
Można w programie Inter Carsu i AP zrobić marże lub też ukryć ceny hurt i może się gapić w monitor, my wypracowujemy zniżki obrotami, czasem nagimnastykować się musimy ze znalezieniem odpowiedniej części, czasem pojechać bo ciśnienie i czas goni i za to jest tak naprawdę narzut na częściach. To nasze pieniądze.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
niech biorą części za 15 czy 20tys

w skali roku, miesiąca czy tygodnia. Hmmm??

Zarabiam na częściach jak każdy inny. Robię dużo i mam z czego urwać, jednakże urywam wybranym i wybranych sytuacjach. Nie tłumaczę się w cen. Jeśli nie pasuje to nie obrażam się. Dostarczone montuję bo być może zarobię drugi raz.

W ickach zgarniam premię i nią też mam się dzielić z klientami?? No chyba jasne.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Zimoon, pracujemy na warsztacie we dwóch. Zależy jaki tydzień i co się robi, części wychodzi za 3 do 7tys, tak średnio. Części klienta montuję, bo dlaczego nie. Jednak zawsze mówię, że gwarancja jest wtedy tylko na usługę. A wiec, to że mam zniżki, nie powinno interesować klienta. Cena nie odpowiada to niech szuka na Allegro.

Arnie67

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Świdnica
U nas "złotówa" to taryfiarz, nigdy nie mam czasu dla nich, najgorszy typ klienta, najlepiej by chcieli za flaszkę i naprawa objęta doźywotnią gwarancją.

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Nie zdziwcie się czasem, jak klient detaliczny będzie miał wyższy rabat niż my :)

Miałem raz taki przypadek, że klient pojechał sam kupić jakieś części i okazało się, że kupił taniej niż moja cena hurtowa w tej samej hurtowni!

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Kupił taniej, albo tylko powiedział, że taniej. No chyba, że masz upusty na poziomie 10%.

Kupił :) Nie wiem jakie tam mam upusty, bo po tej akcji kupuję tylko raz na pół roku u nich, jak mam nóż na gardle i nigdzie indziej nie ma na "już".

Ale pomijając to czy mam tam 10% czy 40%, to nie uważacie, że cena detaliczna jest ceną detaliczną? A nie ceną która jest tylko teoretyczna, od której dostajemy rabaty i nam wciskają ile to % rabatu nie dostaliśmy od tej ich ceny "detalicznej"... a potem przychodzi Kowalski do sklepu i i tak nie płaci tej ceny "detalicznej"

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
Znając życie mówisz o "landach" i faktycznie tak tam było. Jednakże wynikało to z tego, że chłopaki na sprzedaży mieli premię od sprzedaży więc sprzedawali każdemu kto się nawinął i robili by tylko opchnąć towar klientowi. W sumie wszędzie tak jest. Tyle, że nie wszędzie klienci się pchają (icki są drogie i klienci się tam nie pchają) a sprzedawcy wymyślili patenty z warsztatami i dogadują się by przy dużych "tematach" ten zamawiał to przez sprzedawcę. Mechanik ma to i tak zamówione, sprzedawca na kwotę do premii a do tego mechanik ma sprzedawcę z długiem wdzięczności;]

Dla mnie detal to detal. Jakoś w piekarni codziennie kupując pieczywo nie dostaję w hurcie;/ A szkoda;/

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Znając życie mówisz o "landach" i faktycznie tak tam było./

Tak... ale tam tak dalej jest :) Sytuacja z zeszłego tygodnia, klient zamówił jakieś tam graty telefonicznie u nich i chciał mi je przywieźć. Przy odbiorze wracał z pracy i miał odznakę na szyi i po tekście od sprzedawcy "o, Pan z policji?" zapłacił 160zł zamiast 300zł które miał uzgodnione telefonicznie i przyjechał się wyżalić jak to te sklepy mają marżę i nas okradają... Już 2 takie przypadki miałem w AL (o których wiem) i więcej tam nie robię zamówień, bo takie coś to porażka. Rozumiem, chcieli się przypodobać policjantowi, mogli mu rabat sypnąć tam z 20-30zł i i tak by był zadowolony... a oni pojechali po całości :)

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Jest za duża różnica miedzy detalem a hurtem.
Przykładowo mam rozrząd w hurcie za 500. Detal około 750-800zl. Krzyknę klientowi 730. Klient idzie do sklepu 400m od hurtowni i dostaje ten sam rozrząd za 550....
Wole zrobić minimalny narzut, ale rzetelnie policzyć za robotę i zarobić troche na częściach i dobrze za robotę niż tylko za robotę.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Przykładowo mam rozrząd w hurcie za 500. Detal około 750-800zl. Krzyknę klientowi 730. Klient idzie do sklepu 400m od hurtowni i dostaje ten sam rozrząd za 550....

nie wiem co tam macie za hurtownie, ale jesli robią tak jak piszesz, to zgłoś to do centrali.
wyprostują ich.
hurtownia jest nastawiona na sprzedaż hurtową, jak nazwa wskazuje, a robienie klientowi detalicznemu takich upustów to strzał w kolano.

jak mam zarobić na drogim rozrządzie 50zł i brać na siebie gwarancję na części, to niech klient kupi sobie sam i jak coś to się buja.

szanujmy się....

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
W hurtowni jest wszystko cacy. Problemem sa sklepy z cenami prawie jak hurt w hurtowni i internet.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
Mi tego tłumaczyć nie trzeba. Wielokrotnie tak jest, że wolę klienta wysłać by sobie sam zakupił niżeli potem się użerać z jego "panie bo coś jest nie tak".

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
a to spoko.
u mnie też jest taki sklep niestety. :banghead:
ale stały kient zawsze zdaje się na mnie.
a "świeżaki", jak już się nauczą, to za 3-4 razem, też kupują u mnie.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Mi nieraz tez klienci przywożą części i jak pytam po ile dostał to po sprawdzeniu po ile ja mam włos sie jezy na głowie. Sprzęgło do Scenica II klient kupil 70 zl drożej niż ja mam w hurcie. Oczywiście w w/w sklepie niedaleko hurtowni.

Odemnie bierze 80% klientów. Ale glupio by było gdybym wziął od stałego klienta powiedzmy 200zl więcej niż jakby sam sobie graty kupił i by dowiedział sie o tym w sklepie. Jakbym był na jego miejscu to bym sie wkurzyl. W sumie to raz byłem w takiej sytuacji.
Zona oddala swój motocykl do fachmana od motocykli. Ja byłem na wyjeździe a trzeba było luzy zaworowe poustawiać - płytki.
Gość wziął po 45zl za płytkę. No trudno, skoro tyle kosztują to trzeba zapłacić. Pech chciał ze miesiąc później dzwoniłem do Yamahy (stamtąd brał płytki fachman) spytać o cenę kolektora wydechowego i przy okazji spytałem o cenę płytek. 33zl/szt. Pominę fakt, ze fachman "wymienil" rzekomo 16 szt (za tyle policzyl), starych zona nie dostała z powrotem, a jak to jest z regulacja plytkowa to już kolega nie musze chyba tumaczyc. Byłem zły.

Ostatnia edycja:

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Klient idzie do sklepu 400m od hurtowni i dostaje ten sam rozrząd za 550....

Nie wiem skąd ten sklep wtedy bierze części. U mnie na szczęście w sklepach jest drogo, bardzo drogo :) A rabaty na części robię, jak ktoś zamawia gratów za 2,5 tys zł to rabacik jest. Ale np. na rozrząd jadę wg. ceny detal w IC i tyle. Jak jest 750zł to kasuję 750zł i te 250zł jest dla mnie. Sorry, ale jak bym miał zarabiać na takim rozrządzie 50zł, jak ktoś wyżej powiedział, i brać to na siebie żeby go szukać, zamówić, kopać się z hurtownią w razie reklamacji itd, to wolę wtedy jak klient pójdzie do sklepu i sam sobie kupi. Jak kupi zły, to auto stoi rozebrane, a godziny lecą... trudno :)

Oczywiście zdarzają się przypadki, że ktoś robi duże oczy, bo on myślał, że za 200zł do BMW E46 ja mu wymienię szczęki i linki razem z robotą, bo gdzieś mu za tyle chcieli zrobić na używanych szczękach :D Z resztą, ile razy to ja słyszę o używanych szczękach/klockach... włóż takie gościowi i jak to wypadnie w trakcie jazdy i zblokuje koło, to potem przyjdzie z pretensjami (o ile to przeżyje).... no ale taniej o 100zł by miał!

potegat

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Jędrzejów
Tak z ciekawości ile musicie zapłacić w Intercars np za:
Bmw e46 2001 2.0d
Amortyzatory przód Kayaba i tył Monroe ? chciałbym porównać ceny.

Do góry Bottom