• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

DPF - prać czy nie o to jest pytanie

sowa80

Początkujący
Punktów
0
A4 B8 2013 2.0 TDI CR 100KW
Przebieg 307 000km.
Jeżdzę na oleju od LM C3 (niskopopiołowy)
Różnica ciśnień:
- na wolnych obrotach 850 bieg jałowy 6HPA,
- 2500 obrotów bieg jałowy 16HPA
oraz 2800 obrotów 23HPA (odcinka w B8 na postoju) bieg jałowy temp silnika około 60 stopni.
Ilość popiołu w oleju (szacowana) 0,22.
Wypalanie DPF w cyklach od 250 do 450km, przeważnie w okolicy 350km.
Przepustnica sprawdzona pod kątem zabrudzenia minimalne slady oleju do kolektora ssącego. Sprawna.

1.Zastanawiam się czy wrzucać prwencyjnie do prania DPF czy moge jeszcze dobić np. do 0,24 popiołu w oleju (+30 tys km). Bo cisnienia wydaja mi sie byc dobre wiec droznosc wydaje sie byc ok. Czy dalibyscie do prewencyjnego prania? Na jaki przebieg po praniu moge liczyc (na bazie waszego doswiadczenia) jeżeli bede pilnowal wtryskow, egr, dolotu (lewe powietrze itp). zużycia oleju silnikowego (na ten moment na interwale 12tys km zuzycie oleju ma wartosci minimalne). Na ile on mi posłuży? Boje sie ze jak wypiore uszkodze platyne, niedosuszy go serwis, lub rozerwie oczka siatki i rozpocznie to spirale kłopotów których przeciez chce uniknąć. Chce zadbac o turbo itp.

2.Drugie pytanie to co zrobić przy okazji prania DPF. Mam w planie:
Czyszczenie EGR, (mam na nim chłodnice).
Sprawdzenie korekt wtrysków.
Schamowanie samochodu.
Sprawdzenie turba czy dobrze ładuje i czy nie ma wycieków oleju.
Wymiana czujnika roznicy cisnien na orginalny z ASO (prewnecyjnie).
Dodatkowo gdyby EGR był bardzo zasyfiony po jego rozebraniu, to wtedy czyszczenie dolotu. Jeżeli bedzie w miare czysty dolot zostawiam w spokoju.
Ktoś jeszcze wspominał o tym, że jakiś Baypas od EGR warto sprawdzić. Nie wiem czy czepiać się prewencyjnie odmy.
Co więcej?

3. Jaka profilaktyka:
Monitoruje cisnienia przez VAG DPF regularnie.
Planuje korekty wtrysków sprawdzac co 3ecia wymiane oleju co 30 tys km. Co jeszcze warto sprawdzać interwałowo.

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
Za dużo internetu, za dużo wolnego czasu.
Zrób wszystkie czynności bez prania dpf-u . Zalewaj dobry olej , wymieniaj co 10.
Ew kup benzynę.

sowa80

Początkujący
Punktów
0
Przyjąłem działam. Pranie zostawiam do czasu aż będą problemy z wypaleniem.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
W vagu można wyprać i zakodować wstawienie nowego. Moim zdaniem te problemy z DPF/fap to raczej nabijajacy się licznik w pamięci komputera. Tzn jeżeli chodzi o ilość sadzy/popiołu. Jak żyje to ja tam na dole żadnej wagi nie widzioł

sowa80

Początkujący
Punktów
0
Tak jest to szacunkowa wartość u mnie to 0,22l. Koncern Audi twierdzi ze szacowany limit u mnie to 0.175 l i powinien zostac wymieniony na nowy (aso 10 000zł), alternatywa jest czyszczenie. Ja bym chcial uniknac problemow z rozrzedzonym olejem (wymiana co 10k) przez czeste wypalenia, oraz dojechaniem turbo. Brak przeplywu powietrza, duze cisnienie w DPF to wieksze obciazenie na turbine ktora dostaje po p*. Dlatego zastanawiam sie nad profilaktyka. To wszystko.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Jeżeli zastanawiasz się nad profilaktyką, to zalej mu C1 i kita.
Nawet będzie mniej palił. Czyli jeszcze mniej popiołu.

Olej co 8 tys. max. własnoręcznie-osobiście wymieniany.
A tak w ogóle, to skąd wiesz, że to ma na C3 jeździć?
Tylko nie pisz, że z wyszukiwarek olejowych.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Oczywiście,że prać,ale zaraz po tym zabiegu stosować do paliwa LM DPF.Znajomy dał się namówić do tego oraz do zastosowania oleju full saps do silnka z dpf-em( poszedł Amsoil Signature Series)gdy zadałem mu pytanie,stosowałeś oleje low saps,zatarłeś silnik i turbiny,filtr zapychał się pomimo tego,więc po co chcesz znowu kroczyć po podobnej ścieżce?!Jesli silnik nie bierze grama oleju,to po czyjej stronie leży wina zapychania się filtra?Ano paliwa.Po zastosowaniu LM oraz normalnego oleju filtr zaczał się mu wypalać dwukrotnie rzadziej,ale przed musiał sobie dpf wyprać,inaczej nagromadzony popiół skutecznie blokuje działanie preparatu.Dlaczego zatarł silnik z turbnami?! Wystarczy tylko przyglądnać się różnicom między olejami LS a FS by to zrozumieć,ponieważ zgodził się na,,eksperyment,,tylko na tym zyskał.Miał fuksa,gdyż udało się mu kupić silnik wraz z skrzynią biegów wyjątkowo tanio,sprzedający nie miał świadomości,dlatego,dawca uległ wypadkowi,.Znajomy bał się,że ukatrupi po raz wtóry,i słusznie,gdy dowiedział się jaka jest różnica między tym typem olejów,kolosalna.Niestety,gdy jeżdzi się tylko na miejscu,wtedy nic nie pomoże,jedynie wywalenie tego badziewia.

sowa80

Początkujący
Punktów
0
Problem jest, że robie duże jak na polske przebiegi roczne minimum 40 tyś/km. I cześć z tego to jest zachod Austria/Niemcy/Szwajcaria. Brak DPF może się skonczyc tam karą wartości auta. Wiem, wiem analizator spalin nie pokaże nic. Gorzej, że tam juz technologia idzie do przodu i mają coś takiego jak kamera endoskopowa. Wiec nie mogę go tak o wyrzucić.

Co do oleju zalewam co 10 000km, Liquy Moli Top Tec 4600 5W30 ponieważ ma klasy takie jakie podaje serwisowka samochodu, oraz wg producenta jest przeznaczony do samochodów z DPF. Raz na kilka wymian robię płukankę, oraz dodaje cerateca. Przy wymianach jestem osobiscie wiec wiem, że olej jest wymieniany. Pierwszy raz spotkalem sie z opinia ze C3 (low saps) zaciera silniki. Czyli rozumiem, że C1 to zloty srodek tak jak pisze Heniek? On jest idealny?

Zastanawiam się jak taki C1 full saps wpłynie na odkładanie się nagaru na denkach tłoków i zaworach. Przy bezpośrednim wtrysku paliwa może to być ciekawe. Klasa C3 to podobno Mid Saps (nie Low Saps). Na forach twierdzą, że C3 ma inne dodatki smarujące i nie ustępują one jakością smarowania jak w porównaniu do oleju popiołowego.

Co do LM dodatku do DPF, wyjezdzilem jeden bak na tym interwał faktycznie sie wydłużył, Od razu zalałem durgą puszka na drugi pełny bak i na tym jeżdze, jak narazie bez różnic jezeli chodzi o stopien dopalenia z sadzy, i interwał. Nie jest to tani środek zwłaszcza jakbym miał go brać wprost od LM Polska. Nie wyobrażam sobie go dodawać do każdego tankowania. Nie wiem też jakie ma własciwości w stosunku do układu paliwowego.

Ondraszek, który olej C1 konkretnie polecisz do 2.0 TDI CR?

Ostatnia edycja:

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Czyli rozumiem, że C1 to zloty srodek tak jak pisze Heniek? On jest idealny?
Nie jest idealny.
Jeżeli jeździsz na C2 to możesz wlać C1. Odwrotnie nie. Nie zalecane. Będzie wtedy bardziej zapychał dpfa.
Jeżeli jeździsz na C3 to absolutnie nie możesz wlać C1. Odwrotnie też nie. Chyba, że jednostka jest już wysilona przebiegiem, to możesz wtedy zamienić C1 C2 na C3. Będzie lepiej trzymała ciśnienie oleju kosztem wyższego spalania i popiołu w dpfie.

Ważne jest żeby nie sugerować się przeglądarkami olejowymi. Bzdury totalne, aby tylko sprzedać.

sowa80

Początkujący
Punktów
0
Rozumiem, czyli Liquy Moli Top Tec 4600 5W30 jest w porządku który teraz stosuje?

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
986
Miasto
Pruszcz Gdański
Pierz Dpf , zmieniaj częściej olejki będzie ok.

przyklad z zeszlego tyg :

dpf przed praniem przeplyw powietrza 14m3 /h

dpf po praniu 298 m3/h

roznica cisnien przed 8 mbar na jalowych

po 0 mbar na jalowych

auto zupelnie inaczej odpala , chodzi i sie zbiera niz na zabetonowanym popiolem DPF

raz na 200 tys km polecam kazdemu wyprac

Ostatnia edycja:

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
W swoim Chryslerze mam DPF wielkości betoniarki. Do oleju dodaje dwusiarczek molibdenu. Nie dość, że ma trasie zamiast 11/13 spala mi Tera 8 litrów to skończyły się komunikaty o DPF

sowa80

Początkujący
Punktów
0
Który dokładnie dwusiarczek dodajesz? Jedyną rzeczą która powstrzymuje mnie przed praniem to fakt, że podobno to cisnienie rozrywa te drobna siatke i tym bardziej zapycha się sadzą po tej procedurze DPF. Podobno też niedokładnie suszą i powoduje problemy z dopalaniem go. Piszą coś o wypłukiwaniu platyny. I tak chce go wyprać, jednoczesnie sie boje ze bedzie to wyprane "za szybko" i bedzie to ciag problemow zwiazanych z DPF a sporo jezdze bo 40 tys rocznie zwykle. +/-

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Na początku siora z uniwerku mi proszek załatwiła ale mało. A teraz wlewam liquid Molly
Automatyczne połączenie postów:

Takie coś

Załączniki

• Screenshot_2023-05-21-14-31-10-487_com.opera.browser.jpg
    Screenshot_2023-05-21-14-31-10-487_com.opera.browser.jpg
    228,5 KB · Wyświetleń: 9

sowa80

Początkujący
Punktów
0
Ja stosuje Ceratec co 3 wymiany oleju. Gdzies czytalem ze dwusiarczek m. to do bardziej wyeksploatowanych silników.
Jest tu na forum ktoś kto moze powiedziec ze prał dpf-a w maszynie hydrokinetycznej/hydrochemicznej i bezproblemowo zrobił np na nim kolejne 200 tys km?

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Ja tak z ciekawości sprawdzałem działanie tego dwusiarczku komputerem a dokładnie czasy wtrysków. Przepalowalem auto żeby zagrzać. Czasy wtrysków 13 ms. Wlanie molibdenu przepalowanie, pomiar 10 ms

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Posiadam taka maszyne od kilku lat u siebie, ale pojecia nie mam czy ktos zrobil na wypranym dpfie taki przebieg.
Sa auta flotowe (np poczty czy firmy kurierskiej) w ktorych przez 200 000km filtr byl prany kilkukrotnie ze wzgledu na jezdzenie do okola komina i dalej jezdza na tym samym filtrze.

Ostatnia edycja:

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Masz alternatywe, mozesz zamowic czyszczenie dpfa bez rozbierania go i wyjmowania z auta, ale to musialby ocenic ktos kto temat zdiagnozuje.

Przyklad

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom