• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

DPF - prać czy nie o to jest pytanie

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
986
Miasto
Pruszcz Gdański
Masz alternatywe, mozesz zamowic czyszczenie dpfa bez rozbierania go i wyjmowania z auta, ale to musialby ocenic ktos kto temat zdiagnozuje.

Przyklad
kiedys tak "czyscilem" , teraz juz wiem ze to total bezsens , wlejesz plynu do dpf ktory sadze rozpusci , ale popiol zacementuje dpf i dpf automatycznie do wywalenia.

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Generalnie zgadzam sie z Toba. To jest na krotka mete lub zeby pomoc w procesie statycznej regeneracji i tylko w niektorych przypadkach, stad napisalem - musi to ktos najpierw ocenic I zdiagnozowac. Sa auta, ktore moga zwyczajnie nie przezyc tej proby, albo nie ma ona sensu, bo to nie tam lezy problem.

Bylem na szkoleniu u tego goscia z filmu.
On akurat powtarza ludziom wlasnie to ze jest to "czyszczenie", ale jak to mowia "cena czyni cuda" i wiele osob wybiera cos takiego, nie pomagaja zadne tlumaczenia.
Wprowadzilem takie cos u siebie w 2020 roku podczas lockdownu, mobilnie i sie z tego mega szybko wymiksowalem po 3 tygodniach, bo dojazd do trupa nie diesla i diagnoza ze to nie ma sensu za kazdym razem spotykala sie z cepem na glowe.
Za to pan z pomaranczowego sklepu przyjechal, sprzedal marzenia za £60 i wszyscy happy, bo auto w ktorym nie swieci sie lampka mozna sprzedac.
Takie zycie.

sowa80

Początkujący
Punktów
0
lalek, w takim razie chyba nie mam co sie obawiąc hydrokinetycznego czyszczenia zrobie to prewencyjnie przy okazji bede mial dostep do EGR zobacze co tam sie dzieje, przeczyszcze. Jak bedzie bardzo brudny (w co wątpie) to wyczyszcze dolot.

Bardzo dziękuje za podzielenie sie dosiwadczeniem ze czesto pierzecie takie rzeczy w kurierkach i filtry zyja dalej.

Jeżeli trafi się ktoś kto robił w sawoim aucie czyszczenie DPF hydrokinetyczne i może podzielić się opinia będe wdzięczny.

Ostatnia edycja:

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Z mojego doswiadczenia nie masz sie co obawiac o to ze to maszyna zniszczy Twoj filtr, jezeli on sam jest nieuszkodzony i nie jest zamiennikiem.
Pamietaj tylko ze cudow nie ma i ten filtr nie bedzie mial pozniej 98% sprawnosci jak deklaruja sprzedawcy takich sprzetow.

Zanim sie ostatecznie zdecydujesz polecam jednak diagnoze, zeby potwierdzic lub wykluczyc potrzebe tej uslugi.
Druga sprawa - jest to tansze niz wymiana dpfa na nowy, ale nie tanie. Jutro bede w pracy, zerkne i moge Ci podac dla przykladu moja cene.
W ciemno byloby to okolo £180-200 za czyszczenie dla tego konkretnego auta + 2-4 rbh warsztatu, czyli razem z vat wychodzi £324-488 widelki. Nowy org dpf - zgaduje ze od £600 w gore - strzelam teraz. W Polsce oczywiscie stawki moga byc zupelnie inne.

Ja nie robie czegos takiego jak "prewencyjne czyszczenie filtra" kiedy wszystko dziala, bo zwykle nie ma ku temu zadnych podstaw.
Zdarza sie korzystac z metody pokazanej w filmie, kiedy robiony jest force regen przed wymiana oleju, ale to zalezy od kondycji auta I kondycji portfela klienta.

Ważne! Znajdz firme, ktora da Ci na papier ze maszyna robi PM10 residuals (ash and soot), jezeli tego nie robia I nie dadza Ci na to papier (u mnie np.12 miesiecy gwarancji) to wg mnie daruj sobie a kase zainwestuj inaczej.

Ostatnia edycja:

sowa80

Początkujący
Punktów
0
Z mojego doswiadczenia nie masz sie co obawiac o to ze ta maszyna zniszczy Twoj filtr, jezeli on sam jest nieuszkodzony I nie jest zamiennikiem.
Pamietaj tylko ze cudow nie ma I ten filtr nie bedzie mial pozniej 98% sprawnosci jak deklaruja sprzedawcy takich sprzetow.

Zanim sie ostatecznie zdecydujesz polecam jednak diagnoze, zeby potwierdzic lub wykluczyc potrzebe tej uslugi.
Druga sprawa - jest to tansze niz wymiana dpfa na nowy, ale nie tanie. Jutro bede w pracy, zerkne I moge Ci podac dla przykladu moja cene.
W ciemno byloby to okolo £180-200 za czyszczenie dla tego konkretnego auta + 2-4 rbh warsztatu, czyli razem z vat wychodzi £324-488 widelki. Nowy org dpf - zgaduje ze od £600 w gore - strzelam teraz. W Polsce oczywiscie stawki moga byc zupelnie inne.

Ja nie robie czegos takiego jak "prewencyjne czyszczenie filtra" kiedy wszystko dziala, bo zwykle nie ma ku temu zadnych podstaw.
Zdarza sie korzystac z metody pokazanej w filmie, kiedy robiony jest force regen przed wymiana oleju, ale to zalezy od kondycji auta I kondycji portfela klienta.

Ważne! Znajdz firme, ktora da Ci na papier ze maszyna robi PM10 residuals (ash and soot), jezeli tego nie robia I nie dadza Ci na to papier (u mnie np.12 miesiecy gwarancji) to wg mnie daruj sobie a kase zainwestuj inaczej.
super info o tych czasteczkach PM10.

bardzo dziękuje, umowilem sie w jednej firmie ktora nie chciala mi dac gwarancji lub maks 6 mc jak posprawdzaja w aucie wszystko za dodatkowa oplata co ja juz znam. Korekty wtryskow, dolot itp. Bo pilnuje tego.

Teraz znalazlem firme ktora daje 2 lata gwarancji. W tej pierwszej czyszczenie DPF 450zl i 400 wyciagniecie (trzeba wyciagnac poloske.) Audi A4 B8 2.0 2013rok.

Z tej drugiej z gwarancja mam dostac wycene jutro spodziewam sie około 1200zł z wyciagnieciem. Ta druga firma czysci dpf od lat, regeneruje wtryski i turbiny. Bawi sie przy skrzyniach. Bosch Service. I maja opinie 4.9/5. Wiec im bym zaufał chętnie.

Zaciekawiles mnie z ta sprawnoscia bo gdzie nie bylem to zachwalali ze 98% popiołu usuną. Twierdzili też ze siatki wkładu nie zostana rozerwane. Cos mi sie nie chce w to wierzyc ze cisnienie wody chocby minimalnie nie rozerwie tej siatki. A jezeli rozerwie to mysle sobie ze to pedzie powodowac ze sadza nie zbierze sie na niej tylko pojdzie dalej i bedzie problem z jej wypaleniem a moze i kat szybciej sie wyeksploatuje. Ale to moje przepuszczenia tylko.

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Zaciekawiles mnie z ta sprawnoscia bo gdzie nie bylem to zachwalali ze 98% popiołu usuną.
Jest to reklama. DO 98% to rowniez jest np. 35% bo jest dalej DO 98%. Niestety nie ma na to uniwersalnej odpowiedzi, wszystko zalezy od auta i od klienta i do tego sie to sprowadza.
Twierdzili też ze siatki wkładu nie zostana rozerwane. Cos mi sie nie chce w to wierzyc ze cisnienie wody chocby minimalnie nie rozerwie tej siatki. A jezeli rozerwie to mysle sobie ze to pedzie powodowac ze sadza nie zbierze sie na niej tylko pojdzie dalej i bedzie problem z jej wypaleniem a moze i kat szybciej sie wyeksploatuje. Ale to moje przepuszczenia tylko.
I moga miec jak najbardziej racje. Kazdy kto robi to na papier i daje gwarancje ma rowniez dostep do informacji i zapewne rowniez staly kontrakt (umowa handlowa/partnerska), wiec dysponuje danymi producenta auta i dodatkowo danymi producenta takiej maszyny, wiec wie jak ta maszyne ustawic, aby wszystko bylo dobrze, jak dlugo maja trwac cykle, poza tym takie maszyny same potrafia monitorowac pewne wartosci, wiec jest to ulatwione zadanie.

Poniewaz takich maszyn na rynku jest pelno i sa one bardzo rozne tu konczy sie moja wiedza, bo ja znam moja. Moze to stad wynika okres gwarancji - sam nie wiem.
bardzo dziękuje, umowilem sie w jednej firmie ktora nie chciala mi dac gwarancji lub maks 6 mc jak posprawdzaja w aucie wszystko za dodatkowa oplata co ja juz znam. Korekty wtryskow, dolot itp. Bo pilnuje tego.
Sluchaj, musze Cie troche sprowadzic do parteru :)
To Ty znasz swoje dane i swoj sprzet, ale nikt Ci nie uwierzy na slowo i kazdy warsztat bedzie chcial sam to sprawdzic. Tak juz jest. Nie kwestionuje Twojej wiedzy i poprawnej diagnozy, ale trzeba tutaj wykluczyc na przyklad blad sprzetu. Wiara na slowo w naprawianiu aut sie nie sprawdza, bo ich tez sie na slowo nie naprawia :)
Masz plus za podejscie i ze sie interesujesz i chcesz byc swiadomy, mam do tego szacunek. Ale postaraj sie tez spojrzec na to szerzej - wlasnie moze dlatego tak Ci powiedzieli, bo wykonuja usluge kompleksowo i nie prosza Cie o wyslanie samego dpfa poczta a potem sie zobaczy. Rozwaz to.

Pozdrawiam

sowa80

Początkujący
Punktów
0
Dzieki, teraz mam wieksza wyobranznie w tym zakresie.

Mam jeszcze takowy problem lekko osmolone koncowki wydechu a byly idealne czyste jeszcze pare tys km temu. Co moze byc winne zapchany DPF? Lewe powietrze w dolocie?

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
190
www.ecudiagnostyka.pl
BMW E92 co prawda przyjechał na problemy z doładowaniem i diagnostykę ..ale trzeba wszystko zdiagnozować - najważniejsze usunąć przyczynę a nie skutek.
Po ok 4 miesiącach od prania sukcesywnie tracił moc- na papierze wszystko sie zgadzało cisnienie itp- turbina padnieta a po ściągnięciu DPF tak wygląda od tyłu.
To nie jest antyreklama prania itp , tylko jak klient pokazuje górę świstków i rachunków ile to już nie zapłacił za profesjonalne naprawy a szuka innych warsztatów to trzeba wszystko przejrzeć.

Załączniki

• DPF_prany.jpg
    DPF_prany.jpg
    325,8 KB · Wyświetleń: 20

Davpod

SuperMechanior
Punktów
154
Jeśli robi takie przebiegi to znaczy ze auto zarabia na siebie i nie rozumiem tematu... skoro tyle pracuje i zarabia to chyba warto poprostu wymienic filtr tak jak trzeba a nie szukać jak tu zaoszczedzić "te ciułane grosze" .
A jesli mimo przebiegów nie stać to znaczy że biznes nie opłacalny i trzeba coś zmienić w tym temacie.

Do góry Bottom