• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Drżenie przy dodawaniu gazu i spadek mocy

Lykan

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Rzeszów
Witam wszystkich.
Panowie potrzebuję porady co to może być, bo mnie już nosi przez to wszystko.
Mam Audi A3 8P 1.9TDI o kodzie silnika BKC ( nie mam DPF-a, a egr wyprogramowany komputerowo, dwumasa zamieniona na sztywne koło)

Mianowicie sprawa wygląda tak:

Gdy jadę na 3/4/5 biegu i mam 1800 - 2200 obrotów i depnę w podłogę to auto zaczyna całe drżeć i nie chcę przyśpieszać, a wręcz się dusi. Dopiero po ok 2200 obr zaczyna coś ciągnąć do przodu. W tym też zakresie obrotów wskazówka obrotomierza delikatnie faluje , aż do tej granicy, gdy zaczyna się zbierać.
Sprawdzałem turbo i pompowtryski , przepływomierz, zawór podciśnienia turbo - wszystko ok. Auto pali na strzała bez problemu. Tylko nie chce się zbierać w ogóle z dolnych obrotów (wtedy,gdy całe drży) . Dopiero po 2200 obr coś idzie.
Byłem u tunera. Wgrał mi od nowa czysty soft (też mi mówił, że totalnie nie idzie od dołu) i zrobił od 0 mapę na 140 KM, (Turbo 1,2 bara i zwiększona dawka paliwa na start itp) tylko, że to trwało 2 / 3 dni i znów ma spadek mocy na jakieś 100KM. Przez te 2 dni wszystko fajnie działało. Pięknie przyśpieszał , na 2 biegu trakcję gubił, a teraz eh... Wraz z tym drżeniem jest takie dziwne chrobotanie. Ciężko to opisać. Jakby coś w rezonans wpadało.

Wymieniłem:
-przeguby wewnętrzne
-poduszkę silnika od strony pasażera (reszta ponoć ok)
-szklanki (wałek ok)
-rozrząd ma 10 000 przebiegu

To drżenie i dziwne chrobotanie występuje na zimnym jak i na ciepłym silniku. Nie ma różnicy. Samochód nie kopci w ogóle.
Ma ktoś pomysł co to może być, bo mi już ręcę opadają ....

Patryk Micek

Początkujący
Punktów
1
Sprawdź sprzęgło bo może ślizga i dlaczego nie chce się zbierać w obrotach

Lykan

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Rzeszów
Wtryski sam tuner określił, że "bardzo ładne". Sprzęgło mówicie? Sprzęgło nie powinno w całym zakresie się ślizgać, bo później ładnie idzie? To sztywne koło ma 3 lata.

Lykan

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Rzeszów
Nie wiem czy to coś zmienia w temacie, ale np jak mam 2,2k obrotów i mu depnę to wtedy zbiera się elegancko, tylko ten dół ... A raczej jego brak.

Tuner robiąc mapę wszystko sprawdzał "w trasie" i mówił, że pompki ok. :/

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
ale np jak mam 2,2k obrotów i mu depnę to wtedy zbiera się elegancko, tylko ten dół ... A raczej jego brak.
czyli turbo późno wstaje.
sterowanie, nieszczelność, pompki, tandem. w tym kierunku bym szukał. a jak to się zaczęło?
choć pierwszą moją myślą było sprzęgło. musiałbym się przejechać :)

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
Czyli że co? Zbiera się czy nie? Trzęsie czy nie? Te wtryski to kto sprawdzał..?
Naprawa takiego diesla kosztuje 2koła a może 5koła. A może już korby krzywe, a może tylko głowica i rozrząd i w 8koła się wyrobisz.
Jakby co, to pytaj w necie.

Lykan

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Rzeszów
W pewnym momencie zauważyłem, że jakoś tak słabo idzie. Spadła mu moc. Myślałem, że to może turbo, ale sprawdziłem i wszystko ok - regenerowane 1 rok temu. No i tak później po kolei sprawdzałem. To co opisałem to takie "książkowe" objawy pompek ? Trochę czytałem, to wszystko to co jest niby taką standardową oznaką to u mnie nie występuje. Chyba ..

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Obstawiam sprzęgło .tuner raczej zauważył by nieprawidłowości podczas jazdy.

Lykan

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Rzeszów
Kolego XMARIO jeśli nie chcesz pomóc to nie musisz, zapytałem , żebyście mnie mogli w miarę nakierować co i jak. Pisałem , że pompki sprawdzał tuner pod kompem. Swoją złośliwość zachowaj dla siebie jeśli nie chcesz pomóc.

Czyli sprawdzić sprzęgło, pompki raz jeszcze i ewentualnie sterowanie turbo i przewody, tak ?

Lykan

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Rzeszów
Tomi 14 marca była mapa robiona. Samochód był pod kompem. Błędów brak. Czysto. A resztę Wam opisałem. Czyli stawiacie na pompki? Ewentualnie sprawdzę je raz jeszcze.

Dziwi mnie , że skoro leżą pompki to odpala na strzała, nie dymi, na biegu jałowym obroty równe.

Arom

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Łódź
A kto powiedział że pompki od 14 marca nie mogły paść ?....

Auto pod kompa sprawdzić korekty Jeśli wszytko będzie okej kanał zrzucamy skrzynie i szukaj przyczyny w sprzęgle Chociaż wstępnie jako wróżenie w z fusów to od razu kanał i skrzynia out ;)Do tego mapa była robiona więc jeśli nikt przed czipowaniem mapy nie sprawdził tego to szykuj kase na sprzęgło

Lykan

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Rzeszów
Dobra , dzięki Panowie na nakierowanie. Będę coś działał dalej w tym temacie.

Do góry Bottom