• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Drgania auta

radek.hornak

Początkujący
Punktów
0
Witam wszystkich serdecznie,
auto to mazda 6, mój problem polega na tym, że auto delikatnie podskakuje w zakresie prędkości 80-100 km/h. Drgania czuć na pedałach i pod nogami pasażera- tu nawet chyba bardziej. Na kierownicy nie ma drgań, zarówno podczas jazdy jak i hamowania. Dzieje, się to na dwóch kompletach kół i opon, obydwa komplety kół wyważane były w 3 różnych miejscach, więc złe wyważenie raczej wykluczam. Półosie wyciągniete były z auta i sprawdzone u człowieka, który zajmuje się tylko naprawą półosi i stwierzdził, że są ok i to nie one powodują drgania auta. Skrzynia automatyczna więc drgania są zarówno kiedy przyciskam pedał gazu jak i kiedy pedał jest puszczony. Nie ma drgań przy szybkim przyśpieszaniu, są przy wolnym nabieraniu prędkości i jednostajnej jeździe. Co ciekawe drgania na jakiś czas ustały prawie do minimum po przetoczeniu tarcz mimo że nie bylo objawów że są krzywe na kierownicy. Zastanawiam się nad hipotezą krzywej piasty, która krzywi tarcze po jakimś czasie. Ma to sens? Tylko czy jest mozliwe że piasta jest krzywa a przy hamowaniu kierownica nie drży? Z tego co wiem auto było uderzone w koło, ale geometria jest ok -sprawdzone w 2 warsztatach. Macie jakieś swoje pomysły tej zagadki?

romanjeden

Uczestnik
Punktów
6
Miasto
Wwa
Wie Pan, gdyby to było takie proste wszystko, ja oczekuje jakiejs podpowiedzi chyba dlatego utworzono te forum, a uwierz mi Pan ze to nie jest takie proste, auto z tematu to mazda 6. Moj jest zupełnie inny samochód ale z opisu autora zachowanie identyczne jak u mnie. Dużo rzeczy sprawdziłem już, jak bicie Piast tarcz, bicie półosi, bicie felg, dwa komplety opon i felg. Nie mam pojęcia jakie luz być na półosiach bo nawet Aso ma problem z odpowiedzią i ludzie którzy robią te auta na codzień. Zapewne Pan Stanisław robi różne samochody marki premium i będzie widział, auto to Porsche Panamera 971 4s 2.9biturbo… jutro jadę przetoczyć tarcze przód bo jedna ma 0.06 bicia a druga 0,02 obie piast po 0,01. Wibracji na kierownicy nie ma podczas hamowania. Dlatego chciałem uzyskać odpowiedz co było przyczyna drgań być może by to mnie naprowadziło choć trochę na diagnozę. Autor tematu przetaczał tarcze i się poprawiło wiec przetocze swoje i jesli się poprawi kupuje nowe tarcze.

Do góry Bottom