• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

ducato 14r 2.3 chodzi jak stara...

rafal99

Nowy
Punktów
0
Witajcie, mam problem z Ducato 2014r 2.3. Zaraz porąbie dziada na żyletki, bo kończą mi się pomysły.

Auto przyjechało nie palące w ogóle. zero, nawet nie piernie. Była duża różnica między zadanym ciśnieniem na CR a rzeczywistym , po odkręceniu przewodu od wtrysku prawie nic nie poleciało. A więc wyciągnęliśmy pompę i daliśmy do sprawdzenia. Oczywiście okazała się sprawna. Zamontowaliśmy więc na auto. Sprawdzone zostało ciśnienie paliwa wstępne przed pompą - 7,5bar, sygnał na wtryski - ok, żadnych błędów. Auto dalej nie dawało ciśnienia i prawie nic nie leciało po odkręceniu przy wtryskach. Podłączyłem jeszcze zawór dawkowania, żeby zmierzyć oscyloskopem, i nagle dziad ożył. Tzn chodzi sam bez wspomagacza plakowego, reaguje na gaz, ale generalnie chodzi nierówno, dymi, sprawia wrażenie że nie zawsze chodzi na wszystkie gary. Ciśnienia na listwie się pokrywają. Korekcje wtrysków -1,5 do +1,5. Wtryskiwacze? Tylko co z tym znikającym ciśnieniem paliwa? przecież jakby były rozjechane wtryski to wcześniej chociaż próbowałby zapalić.

Jest jeszcze jedna rzecz która mnie zastanawia. Polecone % otwarcia przepustnicy pokazuje w okolicach 1-20 a w docelowej i zmierzonej skacze między 3-90. Fizycznie widać że osiąga tylko skrajne wartości, nawet na wolnych obrotach zamyka się i otwiera na maksa.

Do góry Bottom