• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

e46 320d drgania kierownicy podczas jazdy na wprost

MilyOn222

SuperMechanior
Punktów
97
Miasto
Kraków
Witam prosiłbym o udzielenie odpowiedzi mi na pytania,które zadam.Z góry dziękuje

Generlanie podczas jazdy od 110km/h w górę kierownica drzy dość mocno.Koła wyważane były w 4różnych zakładach.Jeden z testem drogowym i to samo.Koła były zamieniane tył na przód i na odwrót.Kupione nawet drugie fele prościutkie i to sam:confused:pony roczne dunlop bluresponse 205 55 r16.Zawias sprawdzony,tuleje wahacza,wahacze itp wszystko ok.

Teraz tak miałem stare piasty i na nich tarcze półroczne zimmermany zwykłe gładkie.Ale piasty miały wżery i zmieniłem je niedawno.Po zmianie piast bicie piasty P i L to 0.01 wiec ksiązkowe.Natomiast bicie tarczy lewej 0.02m a bicie tarczy prawej 0.05 więc maksymalne dopuszczalne bicie dla bmw.Pytanie takie czy kierownica biła by od 110km/h w góre o to,że jest bicie tarczy 0.05?
Druga sprawa wymieniłem dwa przewody elastyczne od zacisków+nowy płyn dot 4 ate sl 6 + zdjąłem zaciski i sprawdziłem tłoczki.Mają 2 lata bo wtedy je wymieniałem wiec tylko odtłuściłem,kupiłem nowy zestaw gumek frenkit poskładałem wszystko nasmarowalem pastą ate,odpowietrzyłem i tak podczas jazdy np jadać 100km/h na prostej drodze jak zahamuję to mnie lekko w prawo ściąga i po jezdzie prawa felga jest deczko bardziej ciepła niż lewa felga...dziwne.Dodam prowadnice zacisku również nowe kupiłem i przesmarowalem smarem ate plastitube...i dlaczego jedno koło wychodzi,że słabiej hamuje.

Generalnie może się ktoś wypowiedzieć na temat kierownicy?

MilyOn222

SuperMechanior
Punktów
97
Miasto
Kraków
myślę,że tam podjadę bo chyba najlepsze opinie ma z tych wszystkich.Pytanie decydowac się na test drogowy czy od razu doważanie na aucie?

aha i tak obecnie kierownica biła przy 120km/h bardzo mocno tzn drżała,pojechałem do wulkanizatora i mi wyważył od nowa koła i wyszło tak jak mówięna jednym kole 20g na drugim 15g

wyważył i test.. 120 nic nie drga..przy 110km/h czuc minimalne wibracje tzn takie mrowienie ale wibracje po tym zabiegu ustały w 95% czyli co teraz by pomogło? czy faktcyznie tarcze przednie by biły? podczas jazdy ?

M@rcin

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Rzeszow
Kolego podnieś auto z jednej strony odkrec śruby przyloz koło do piasty i zobacz czy możesz ruszyć kołem Góra dół po piascie. Jak już to zrobisz napisz

Do góry Bottom