• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Elektryczny klucz udarowy

Tomek_20

SuperMechanior
Punktów
1
Miałem kiedyś elektrycznego falontecha z wyświetlaczem.Wytrzymał niecałe 2 lata, padło przeniesienie napędu. Elektryczne są duże, ciężkie nie poręczne oraz bardziej wrażliwe na uszkodzenia. Tak że jak klucz to pneumatyczny .

jak ktoś ma małą sprężarkę to się trzeba ratować elektrycznym niestety

mik84

Nowy
Punktów
0
Miasto
Poznań
Cześć, piszecie że elektryki są duże i nieporęczne i faktycznie na takie wyglądają, przynajmniej te <500zł.
Mam symboliczną marketową sprężarkę, więc szukam klucza na 230V do pracy parę razy w roku przy domowych osobówkach - podmiana kół, czasem zawieszenie, hamulce. Tym bardziej, że w dwóch autach szykuje mi się wymiana całych kolumn i pewnie wszystkich tulei - podejrzewam że samą grzechotką, mimo że spline, stracę czas na zapieczone śruby, które udar odkręciłby bez dodatkowych zabiegów.
Powiedzcie czy rozmiar takiego tańszego elektryka (myślę o DWT SS-0924 ) pozwala w ogóle podejść do większości śrub w zawieszeniu, które odkręcacie gunem pneumatycznym?

hyipterminator

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Mazowieckie
Milwaukee 950nm akumulatorowy. Niestety Makity itp padały a ta franca chodzi dalej. Od tego czasu wszystkie elektronarzędzia zostały pozmieniane na akumulatorowe i to firmy Milwaukee Porównanie samej szlifierki kątowej była hitachi była makita i jest Milwaukee. Poprzednie wystarczyło mocniej docisnąć i się wyłączały a ta francę im mocniej się przyciska tym lepiej tnie.

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Milwaukee ma swietne narzedzia akumlatorowe ale tez nie niezniszczalne.W moim kluczu po dwoch latach padl wylacznik

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Jakiś czas temu kupiłem klucz akumulatorowy dewalt dcf899p2 i powiem, że robi robotę. Sprawdza się na wyjazdach jak i na warsztacie. Śruby wału i półosie nie stanowią jak na razie problemu. Poległ na alusach w starej lagunie, ale do odkręcenia musiałem się uwięzić na 2 metrowej rurce a jak wytrzalosc? Czas pokarze.

Krotochwila

Początkujący
Punktów
0
Ja sobie nie tak dawno kupiłem klucz beta q3 1930pa (na rg narzędzia) i jestem jak najbardziej zadowolony. Świetna sprawa, jakość to jest jednak jakość. Wcześniej miałem tańsze i naprawdę nie ma porównania

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl

mik84

Nowy
Punktów
0
Miasto
Poznań
Ok, popytałem trochę i za namową jednego z kolegów na forum zdecydowałem się zainwestować w akumulatorowy klucz udarowy Ryobi R18IW3 . Za zestaw z ładowarką i akumulatorem trzeba trochę położyć, bo zależnie od promocji minimum 700-800 zł. Mnie przekonał film gdzie gość chodzi po złomowisku i odkręca wyraźnie zapieczone śruby. Spodobał mi się system wspólnych akumulatorów ONE+ i stwierdziłem, że coś jeszcze z ich sprzętu dokupię (choć trzeba czytać opinie, bo nie wszystko z serii ONE+ mają udane). Co do klucza to przy zawieszeniu spisał się świetnie. Odkręcałem kolumny nieruszane dobre 7-8 lat, wszystkie śruby ruszył, niektóre potrzebowały kilka sekund ale też puściły. Generalnie akumulator 1,5 Ah wystarczył mi na odkręcenie 4 kół i 3 kolumn, także jak już to pojemność 2,5 Ah lub 4 Ah. Przy 1 kresce na aku 1,5 Ah walił dalej, ale słabiej. Jak ktoś nie ma odpowiednio wydajnej sprężarki to polecam - do przydomowych prac tańsze i wygodniejsze narzędzie, podejście też lepsze niż przy elektryku. Słabsze modele raczej nie dadzą rady przy całym zawieszeniu, bo przy niektórych śrubach musiałem walić z 3 biegu (400 Nm).
Jeśli chodzi o wykonanie to jest nieźle, choć przednia część skrzynki (ta nie przykręcona śrubami) to pomalowany na srebrno plastik ;/ Na plus podział na 3 biegi (ograniczenie momentu), 3 diody LED, regulacja obrotów w spuście i dołączona przejściówka na bity, więc do większych wkrętów do drewna też się nada.

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Też kupiłem Ryobi udar , robi jak wściekłe
nawet mi się pneumata nie chce włączać

tyle, ze kupiłem w casto wkrętarke w promocji z ładowarką i 2 aku ...1.5 i 4ah
plus udar

koła , każda osobówka
śruby przegubu
zawieszenie
wszystkie podręczne sprawy mi załatwia

palikot

SuperMechanior
Punktów
13
Ok, popytałem trochę i za namową jednego z kolegów na forum zdecydowałem się zainwestować w akumulatorowy klucz udarowy Ryobi R18IW3 . Za zestaw z ładowarką i akumulatorem trzeba trochę położyć, bo zależnie od promocji minimum 700-800 zł. Mnie przekonał film gdzie gość chodzi po złomowisku i odkręca wyraźnie zapieczone śruby. .....

to dałbyś plusa temu koledze z forum

Piotr_mechanika

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Kupiłem zestaw 2 akumulatory z ładowarką w walizce z udarem 1/2" od SP Tools. Firma nieznana bo nowa w Polsce ale w Australii podobno nr 1, wyprzedza SnapOna. Kręci z taką mocą że poprostu strach użyć na małej śrubie. Podobno złożony jest na najlepszych komponentach. Stosują jeszcze silniki szczotkowe ale mają też indukcyjne tylko wiadomo cena wyższa. Koła odkręca bez westchnienia. Jestem mega zadowolony.

ojek

SuperMechanior
Punktów
159
Miasto
Węgrów
Jaki moment deklaruje producent? I jak Cię to w $ wyszło?

Piotr_mechanika

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
U nich popularny 1/2" ma 980 Nm ale mają też takie 1490 Nm to jak się bawiłem nim na targach bo się wystawili to czuć jakość. Za kompletny zestaw modelu 81128 dałem jakieś 2300-2400 zł brutto. Ale teraz jak będę chciał kupić sam udar bez akumulatorów bo już mam to dam za ten model jakieś-40% ceny. Mają bardzo porządne akumulatory to trzeba na początku zainwestować. Ale jak masz kompresor to też maja super pneumatyczne sporo tańsze,

ojek

SuperMechanior
Punktów
159
Miasto
Węgrów
No to mniej więcej jak Milwaukee wychodzi. Ja właśnie na pneumatycznych jadę, ale tak z ciekawości pytam bo znajomy ostatnio do warsztatu kupił elektryczny, właśnie Milwaukee jakoś w podobnych pieniądzach i też bardzo chwali

Piotr_mechanika

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Oni mówili że mają mechanizmy od Milwaukee i lepsze akumulatory od nich. A pneumatyczne to mieli takie super małe udarowe poniżej 1 kilograma i amortyzacje na mechanika mają. Jak lubisz kolor pomarańczowy to przypadną Ci do gustu ;) Pozdrowienia.

p0l4k87

Nowy
Punktów
0
Cześć,
Potrzebuję pomocy fachowców, a mianowicie zakupiłem używany klucz udarowy Geko 1300 W 400Nm . Klucz ma problem z dokręceniem śrub w od kół, za lekko je przykręca. Jak i z odkręcaniem w miarę lekko kręconych. Dodatkowo przy używaniu czuć zapach spalenizny, taki specyficzny że coś nie gra. W kluczu są wymienialne szczotki czy coś takiego. Czy to może być wina tych szczotek?

Llukasz

Nowy
Punktów
0
Witam. Planuje zakup klucza udarowego. Waham sie miedzy dewaltem dcf894n a makita dtw285 . Makite mialem okazje probowac i bylem bardzo zadowolony. Sklanial bym sie jednak do dewalta gdyz ma lepsze parametry. A jak w praktyce? Czy ktos mial okazje uzywac obu tych modeli i jest w stanie mi powiedziec w ktory lepiej zainwestowac?

Do góry Bottom