• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Elm 327 i brak komunikacji z ecu.

Pawlomm95

Nowy
Punktów
0
Miasto
Dąbrowa Tarnowska
Witam, jeśli był taki temat prosiłbym o podesłanie. Jestem nowy i niezbyt jeszcze ogarniam to forum.
Przepraszam też że pierwsze posty i już pytania, postaram się pomóc tutaj w miarę swoich możliwości.

Posiadam elm327 na kablu usb, zainstalowałem sterowniki ale nie chce się dogadać z ecu, brak odpowiedzi. Na dwóch programach to samo (pcmscan powinien działać podobno najlepszy pod elm) Miał ktoś taki problem ? po stronie interface i komputera wydaje się wszystko ok choć mam win 7 ale wądpie aby on robił zamieszanie. Próbowałem na seacie toledo 1.6 1997 aft benzyna. Tam jest oryginalnie obd1 4-pinowe. Aby nie kupować przejściówki mam dolutowane kabelki specjalnie pod to. Linia K i L wyprowadzone podpinane w gniazdo, czy też bezpośrednio pod ecu bez różnicy. Plus i masa wiadomo pod aku. W interfejsie masa sygnałowa z akumulatorową były zmostkowane i tak też to zostawiłem (pin 4 z 5). W seacie linia L idzie do nikąd więc zostaje sama linia K.
Dodam że mam jeszcze vag kkl i w nim tak samo zrobione i on jakoś się łączył choć cudów nie robił.
Linia K z linią W zwarte.
Próbowałem też sił euroscanem od viakena na programie visa ale on to samo. Brak odpowiedzi od ecu. Na dwóch samochodach.
Kurde blaszka trzy interface w domu a łączy się tylko najgorszy i najtańczy KKL.
Może ktoś pomoże co sprawdzić i co robie źle?
Aha sterowniki próbowałem zainstalować z internetu ale nie umiem albo się nie da. Windows jak tylko zobaczy interface od razu wrzuca mu swoje sterowniki. Choć wądpie że to przyczyna w końcu interface widzi.

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Masz coś nie tak z tym elmem , co do seata to tym dziadostwem co masz jest najlepszy kkl zwykły a nie elm czy euroscan po drugie wiedzę że robisz wszystko tanim kosztem bo przejściówka pod vw kosztuje ok 15-20 zł , także nie wiem czy mamy o czym rozmawiać co do twoich sprzętów i twojego podejścia . Do tego piszesz że masz w domu 3 interfejsy pewnie wypasione z czego 2 niedziałają , a ja mam w domu yorka który przychodzi do warsztatu i diagnozuje mi samochody :) dałem za niego troche pln ale za to nie ma problemu z diagnozowaniem :) nie pisze ci tego żeby cię obrazić itp pisze tylko jak jest . Po co kombinujesz elmem skoro łączy ci kkl ?

Ostatnia edycja:

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
nic dziwnego . Protokół OBD jest obslugiwany w benzynie od 2001 a dieslu od 2003 , I to tez nie zawsze od tego roku . A gniazda np. w VW pakowali od 1995 chyba

Pawlomm95

Nowy
Punktów
0
Miasto
Dąbrowa Tarnowska
Tu nie chodzi o tanie koszta, tylko nie widzę w moim przypadku sensu kupowania przejściówki do własnego użytku skoro można przylutować ładnie kable w interfejsie i zakończyć elegancko żabkami i konektorem. Szybciej i praktyczniej. Mnie stać na przejściówkę ale jest mi ona zbędna po prostu. A co do tych lipnych interfejsów (bo wiem że takie są ale ludziom jakoś działają) to nie pracuje zawodowo więc nie ma chyba sensu kupować sprzętu za tysiące chcąc raz na pare miesięcy sprawdzić błędy jak coś nie działa ( bo do tego głównie mi ma służyć kabel i niczego innego).
Więc wracając do tematu to jak wygląda sprawa z starszym vagiem? elm go nie ruszy ?
Polecacie coś może do mercedesa vito 1997 ? podobno euroscan powinien się połączyć a tu nic. A o elm w przypadku merca raczej nie ma co rozmawiać.

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Do starszych w grupie vag wystarczy ci kkl i do niego program vagcom a do vito nie wiem czy coś się połączy z tanich kabli

palikot

SuperMechanior
Punktów
13
Witam, jeśli był taki temat prosiłbym o podesłanie. Jestem nowy i niezbyt jeszcze ogarniam to forum.
Przepraszam też że pierwsze posty i już pytania, postaram się pomóc tutaj w miarę swoich możliwości.

Posiadam elm327 na kablu usb, zainstalowałem sterowniki ale nie chce się dogadać z ecu, brak odpowiedzi. Na dwóch programach to samo (pcmscan powinien działać podobno najlepszy pod elm) Miał ktoś taki problem ? po stronie interface i komputera wydaje się wszystko ok choć mam win 7 ale wądpie aby on robił zamieszanie. Próbowałem na seacie toledo 1.6 1997 aft benzyna. Tam jest oryginalnie obd1 4-pinowe. Aby nie kupować przejściówki mam dolutowane kabelki specjalnie pod to. Linia K i L wyprowadzone podpinane w gniazdo, czy też bezpośrednio pod ecu bez różnicy. Plus i masa wiadomo pod aku. W interfejsie masa sygnałowa z akumulatorową były zmostkowane i tak też to zostawiłem (pin 4 z 5). W seacie linia L idzie do nikąd więc zostaje sama linia K.
Dodam że mam jeszcze vag kkl i w nim tak samo zrobione i on jakoś się łączył choć cudów nie robił.
Linia K z linią W zwarte.
Próbowałem też sił euroscanem od viakena na programie visa ale on to samo. Brak odpowiedzi od ecu. Na dwóch samochodach.
Kurde blaszka trzy interface w domu a łączy się tylko najgorszy i najtańczy KKL.
Może ktoś pomoże co sprawdzić i co robie źle?
Aha sterowniki próbowałem zainstalować z internetu ale nie umiem albo się nie da. Windows jak tylko zobaczy interface od razu wrzuca mu swoje sterowniki. Choć wądpie że to przyczyna w końcu interface widzi.

moim zdaniem za dużo słów, myśli i informacji na raz, lekki chaos po prostu
spróbuj krok po kroku
czy z terminala komendą ATZ otrzymujesz odpowiedź od ELM-a?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Czy ktoś w koncu zrozumie ze to nie kabelki ale komputery posługujące się swoistym kodem ? To sa bity zrozumiełe dla nich . Uzywasz takiego narzedzia ( programu i kabla ) jaki akurat pasuje do samochodu a nie taniego z allegro i jaki podleci .

dawidd1

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Radomsko
do vito112 99r cdi elm łączy sie i pokazuje błędy, lepszy jest carsoft bo jeszcze pokazuje korekty wtrysków, a elm nie. To tyle z mojego doswiadczenia

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Jak zawsze po łebkach , OBD w Pb jest od 2000 a Dieslach od 2003 i tez nie zawsze

dawidd1

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Radomsko
kolego Marek_S czytaj ze zrozumieniem - gdzie doczytałeś ze nie pracuje? Napisałem ze zarówno elm 327 jak i carsoft 7.4 łącza sie z cdi od roku 98 (model 99 wzwyż)

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
ELM nie powinien, pisze w temacie ze brak połączenia z ECU , carsoft owszem będzie pracować ale na innym interface

dawidd1

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Radomsko
powinien, nie powinien ale sie laczy dokladnie w vito 98r (model99) cdi 112 - tylko silnik, ale sie łaczy

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Znam akurat oba urządzenia i protokoły , fejs carsoftowy robiłem jakieś 8 lat temu ? nie pamietam

Do góry Bottom