• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Falowanie obrotow

MateusBan

Początkujący
Punktów
1
Witam,

Pacjent: Vectra C 1.8 140km

Wyczyszczona przepustnica, uszczelka nie wymieniona i nadal pojawiają się falujące obroty 1200-700 na biegu jalowym. Czy uszczelka od przepustnicy miałaby wpływ na to?

WMserwis

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
499
Miasto
Wołomin
Witam,

Wyczyszczona przepustnica, uszczelka nie wymieniona i nadal pojawiają się falujące obroty 1200-700 na biegu jalowym. Czy uszczelka od przepustnicy miałaby wpływ na to?
Oczywiscie

sury

Bywalec
Punktów
4
Miasto
opole
Witam,

opisz dokladnie problem

MateusBan

Początkujący
Punktów
1
opisz dokladnie problem
Odpalam na zimnym silniku. Zaczyna się nierówna praca silnika i skoki obrotów 1200-700 przez około 30 do minuty i objawy ustępują silnik pięknie chodzi. Przeczyscilem przepustnice, uszczelka miała nalot. Wyczyscilem i ja. Kilka tyg przejezdzone bylo i problem ustał lecz niedawno problem powrócił

sury

Bywalec
Punktów
4
Miasto
opole
powiem tak nikt nierobi adaptacji pelnej silnika ato jest błąd .czy miales odlaczony aku lub mocno rozladowany .pzedewszystkim podlacz pod kompa sprawdz wartosci zeczywiste problem moze lezec w czujniku temperatury silnika

MateusBan

Początkujący
Punktów
1
powiem tak nikt nierobi adaptacji pelnej silnika ato jest błąd .czy miales odlaczony aku lub mocno rozladowany .pzedewszystkim podlacz pod kompa sprawdz wartosci zeczywiste problem moze lezec w czujniku temperatury silnika
No aku miałem odlaczany, wymienialem alternator, klema masowa również była wymieniona. Problem falowania pojawił się jeszcze przed wymiana wyżej wymienionych elementow. Podłączyłem OBD to wyskoczył błąd P0170. Auto kilka dni chodzi normalnie ale mam obawy że za każdym razem co vectre odpalę zacznie się falowanie.

sury

Bywalec
Punktów
4
Miasto
opole
witam czy masz dostemp do interfejsu opla .zrób adaptacje przepustnicy podejżyj wartosci rzeczywiste na cieplym i zimnym silniku ,adaptacje zrub na zagzanym silniku .mozesz tesz zresetowac ecu silnika do wartosci fabrycznych po pzez zmostkowanie klem aku na odlaczonym aku od auta okolo 30 minut lub jedna noc . podaj mi model ecu to wiecej ci podpowiem

Rafal5543

Nowy
Punktów
0
Sprawdzales kąt wyprzedzenia zaplonu i dawke paliwa na zimnym i na cieplym silnik i daj znac w wiadomosci napisz jakie są wartosci

MateusBan

Początkujący
Punktów
1
Nie miałem możliwości niczego sprawdzić... Problem stał się jeszcze gorszy. Po przejechaniu kilku km auto zaczęło szarpac, prędkość max 20 km. Zgaszone i dalej już nie odpala. Pompa paliwa? Nie słychać jej po przeliczeniu zapłonu. Stuknalem kilka razy w nią i auto odpaliło na moment. Holowana była Vectra na dodatek aku padł bo kontrolki zgasly wszystkie, radio nie gra. Mam nadzieję że to nie elektryka... Mam nadzieję że to pompa paliwa. Tylko czy falowanie jak miało miejsce jako pierwsze symptomy miały by wpływ na ukazywanie się padającej pompy?

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Weź zmywacz do hamulców i psikaj ale z umiarem w newralgiczne miejsca. Zmieni się praca silnika tzn, że zassalo i tam jest nieszczelność

MateusBan

Początkujący
Punktów
1
Weź zmywacz do hamulców i psikaj ale z umiarem w newralgiczne miejsca. Zmieni się praca silnika tzn, że zassalo i tam jest nieszczelność

A to że zaczęło szarpać i po zgaszeniu nie chciał "zagadać" Tak jakby paliwo nie dochodziło to raczej pompa? Bo jak na razie nie mam możliwości sprawdzenia

viki75

Nowy
Punktów
0
Witam mam problem z moją Viki 1.8 122 km silnik z 18xe .
Od jakiegoś czasu po uruchomieniu zimnego silnika szczególnie rano skaczą obroty tzn po uruchomieniu wskakują na 1000 idą do 1300-1400 spadają na 700-600 i tak dzieje się przez kilkanaście sekund aż obroty same ustabilizują się . Dodam że nieraz jak obroty falują dodam gazu to przerywa prycha tak jak by nie mógł wkręcić się na obroty .
Po kilkunastu sekundach do max 30 sec obroty się stabilizują same .
Nie raz zdarza się że odpali i obroty są normalne nic się nie dzieje.
Przepustnica zdemontowana wyczyszczona
Wraz z kanalikiem w podstawie , nowa uszczelka filtr paliwa im powietrza nowy
Błędów żadnych nie wyrzuca .

Czy przyczyną może być niesprawna pompa paliwa w zbiorniku ?

Do góry Bottom